Rädda världen och massera grönkål - på bokrean får man lära sig det mesta

Köp en kokbok och rädda världen! Årets bokrea har startat, och jag styrde direkt till avdelningen för mat och dryck. Och drabbades av rena hälsochocken. Det verkar inte vara någon måtta på vad maten kan göra för våra stackars liv och vår värld...

Ulf Elfving

Annons

Annons

Annons

Annons

Ett 60-tal titlar med mattema reas i år. En hel del är intressant, och priserna är lockande låga. Baknestorn Jan Hedhs stora bok om bröd för 99 kronor är t.ex. rena fyndet. Och vill man köpa en rejäl grundkokbok – som bör finnas i varje hem – kan man lägga vantarna på Bonniers kokbok (med 1.750 recept på alla sorters mat), Leif Mannerströms stora kokbok eller Vår kokbok häsa för samma blygsamma summa.

Ett riktigt fynd är också stjärnkocken Marcus Samuelssons Red rooster- matlagning i Harlem för bara 99:-, med fina berättelser och recept på häftiga smaker från hela världen.

Men vad som dominerar är alltså trenderna veganskt, vegetariskt, grönt, nyttigt, hälsosamt, läkande, botande, avgiftande, sjukdomsförebyggande osv. Det reas ut böcker som lovar att ge lugnare mage och bättre hälsa, skapa genuin lycka, hjälpa dig att kontrollera vikt och blodsocker, hålla inflammationer och sjukdomar borta, göra dig pigg och frisk, hjälpa dig att vakna (!) och som t.o.m. “gör dig snyggare, smalare, sundare och räddar vår värld på köpet” (!!). Alltså: bort med klimatkatastrofer och sjukdomskriser, köp en kokbok!

Nåja…

Men jag ska inte skoja.Köpte själv den världsberömda Food Pharmacy (99:-), som jag tidigare hade på engelska, men visst är det lättare och roligare att läsa om den goda hälsomaten på svenska. Köpte också en riktig, svensk klassiker: Annas mat (129:-) av Anna Bergenström, mångårig matskribent som blivit professor på kuppen och är dotter till legendaren Pernilla Tunberger.

Tittade också lystet i Martin Johanssons Enklare bröd, 89 pix, perfekt för den bekväme, som får lära sig baka saftiga och goda bröd med en minimal arbetsinsats, och det stiliga praktverket Livets vatten, allt om sprit från hela världen av livsnjutaren Michel Jamais (99:-, kanonpris) och Supermat för familjen av den charmige Jamie Oliver (129:-).

Tjuvläste dessutom lite i många av de andra reaböckerna (det får man). Och lärde mig bland annat att man ska massera grönkålen i två minuter för att få den mjuk och fin, att man – kanske – kan laga god mat utan smör, grädde och ägg (det har jag alltid haft synnerligen svårt att tro på), hur man brygger öl hemma på köksbänken och en del annat smått och gott.

Kolla själv på bokrean, om du är matroad. Om inte annat så blir du garanterat hungrig…

 

 

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons