Sköna men korta sommarsäsong - Häng med på härligt dygn i Båstad!

Frukost på klassiskt pensionat. Nystekt strömming i hamnen. Tapas i solnedgången vid havet. Häng med på ett dygn i Båstad!

Ulf Elfving

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Stekarna har stuckit, och sista champagnen har vaskats på Pepes Bodega för i år. Men Båstad går fortfarande på högvarv i värmen, och ett drygt dygn där kan innehålla massor av trevligheter för den hungrige – och törstige.

Först en stadig pensionatsfrukost. Smaka på ordet! Pensionatsfrukost! Det är nybakat bröd, ost, korv, skinka, pastej, gröt, riktigt lösviktste och något så ovanligt som perfekt kokta ägg, alltså inga kalla, hårda, gröna golfbollar utan läckra lantägg kokta på sekunden så länge – eller lite – att de passar alla smaker. Allt i en miljö av knarrande trappor, spetsgardiner och pelargoner på glasverandan.

Hjorten heter det klassiska panget, som efter alla år snart upphör att vara ägt av den kända båstadsfamiljen Hjorth. Vi tog sista chansen att leva gammaldags pensionatsliv i två nätter.

Runt lunch är ett besök i Båstads hamn ett måste. Vill man inte köpa fisk eller skaldjur direkt från ortens fiskebåt kan man med fördel äta havets godsaker i nån av uterestaurangerna. Stekt strömming är ju exempelvis aldrig fel!

003

Det blev en spendrupsbira till maten den här gången (tycker att öl är den optimala drycken till all fisk!), annars är ölet från Båstads eget bryggeri utomordentligt.

När skymningen sänker sig, drar en skön mystik in över Båstad. Vi hamnade på Verandan vid Malen, en kilometer öster om centrum. Där har fastighetsmäklaren Eva Norrstam kastat sig in i krogbranschen och öppnat ett litet hak – helt utan erfarenhet men med stor framgång. På dagarna grillar hon oändliga rader korv åt badgästerna:

004

Och på kvällarna är det fullsatt på Verandas terrass  mot havet. Mest är det båstadsbor som hittar hit ut. Ölkranarna går varma och hemlagade, läckra tapas till bra priser är ett perfekt koncept. Prova gärna ostpajen eller den goda kronärtskockspeston, skapad av sommarjobbande Carolina i köket:

005

Hennes pesto hör till de enklaste att laga: mixa färdiga kronärtskocksbottnar med vårlök, chili, citron och olivolja. Ja – det är allt!

Sommardygnet i Båstad känns kort men intensivt. Och kunde jag trolla skulle jag förlänga säsongen hur mycket som helst. Här, och i Smögen, Visby, Norrtälje, Piteå; överallt. Måste allting verkligen stänga i mitten av augusti?

002

Det här är grejer…

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons