Sluta stressa de arma TV-kockarna!

Vem fan lagar mat på tid? Undrade en kock jag känner apropå alla mästerkockar som tävlar i TV. Och jag håller med.

Ulf Elfving

Annons

Annons

Annons

Annons

Alltså,  jag älskar nästan alla matlagningsprogram, När de är slut bär det alltid raka vägen till kylskåpet och spisen. man blir full av skaparlust, eller bara hungrig. Och årets upplaga av “Sveriges mästerkock” är som alla tidigare. Inspirerande för en köksamatör.

Men jag börjar få lite svårt för det eviga stressandet i både det här programmet och andra. Deltagarna nästan springer omkull varann för att komma först in i skafferiet och välja råvaror. Men famnen full av ingredienser ska de sen svänga ihop en fiskgratäng eller något annat, mer avancerat, på en timme, ibland mer, ibland t.o.m. mindre.

I början av programserien fanns det med en kille som saknade ett ben och gick på kryckor. Försvann han för att han inte klarade att tränga sig fram i kapplöpningen till de bästa råvarorna?

Medan programledarna vrålar “15 minuter kvar” osv. och på slutet räknar ner “5-4-3-2-1” har stressen för länge sen slagit sina klor i amatörkockarna så att de ofta glömmer en viktig ingrediens i ugnen eller missar ett garnityr som skulle ha lyft rätten eller inte alls blir färdiga med det som var så fint planerat…

Även om den här sekundjakten ska skapa spänning och dramatik och bli “bra TV”, så är det ju inte så här man lagar mat i verkligheten! Mat ska få ta tid. Gästerna ska vänta på maten – inte tvärtom.

Ge TV-kockarna mer tid! Inte hur mycket som helst, förstås, men tillräckligt för att de ska hinna med att göra något som de är nöjda med och som visar vad de kan vid spisen – inte hur snabba de är!

Sen är det ju lätt som en plätt att klippa i programmet så att det ändå inte blir långtråkigt utan håller ett bra tempo.

Jag kan ledigt göra en korv stroganoff på 10 minuter. Men det är ju inget att skryta med. En stressad kock levererar stressad mat. Och det är väl inte det vi vill se i TV?

 

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons