Smaka på Stockholm - och världen

I dag skulle jag smaka på Stockholm. Och började med att hamna i Göteborg!

Ulf Elfving

Annons

Annons

Annons

Annons

För det gick ju inte att undvika klassiska, göteborgska Sjömagasinets ostron- och champagnebar, där köerna ringlat långa ända sen matfestivalen Smaka på Stockholm öppnade i förrgår.

Champagne (Tattinger) och fem sorters ostron – från de minismå från Kanada till de stora, köttiga från Grebbestad – skickade humöret lika högt upp som svenska flaggan häromdan!

Gästerna från Göteborg är inte de enda som är utsocknes på årets Smaka på Stockholm i Kungsträdgården. Från Uppsala kommer Augusta Janssons karamellfabrik på besök, ett firmanamn som gamla stockholmare minns med vördnad. Butiken på Östermalm som öppnade i slutet av 1800-talet, räknades som det finaste i branschen och sålde t.o.m. godis till hovet Augusta själv kom till  Stockholm 1880 och lärde sig karamellkokeri i en källarfabrik på Södermalm. Kunderna  kunde välja mellan en mängd läckerheter som chokladlökar, vargtänder, spanska päron, terpentinkarameller (bra mot lunginflammation), lingonkuddar, syrliga knappar, franska linser, japanska knäck, honungskuddar, punschpastiller och skarpskyttar samt storsäljaren – gräddkolan tjong.

Numera är sortimentet ett annat – men lika rikligt. Godast av Augustas sötsaker tyckte jag var hjotronmarmeladen, som säljs i långa stänger.

Tidigare års trender med vegetariskt, veganskt och närodlat har förstärkts i år. Stadsodling är också något som brer ut sig: här visas grönsaker som odlats både i en källarlokal på Kungsholmen och på taken i city.

Mer och mer smyger det också in rätter som är främmande nyheter för oss som föddes på kådolmarnas och ärtsoppans tid. Är jag helt bakom, eller finns det fler som bara har vaga begrepp om rätter och smaker som Momfoky, Bao, sliders, piké och burrito? Tack och lov får man ibland en förklaring…:

Som kontrast till alla främmande länders specialiteter kan man få sig en dos rejält, svenskt käk:

Annons

Annons

Populärt som mellanmål i fiskkiosken: strömming på knäckemacka, 45 spänn.

De rullande gatuköken som numera kallas food trucks står tätt i Kungsan även i år. Och alla är bäst:

Stämningen var skön på matfestivalen i eftermiddags, dofterna förföriska och dryckerna svalkade fint i sommarhettan.

Priserna är visserligen inte som för några år sen, när man kunde köpa smakportioner från de olika krogarma för ett par tior. Och en del av maten kräver en viss fingefärigdighet samt en hel bunt servetter för att ätas stående. Men allt jag smakade i dag var faktiskt riktigt gott.

(Smaka på Stockholm har öppet till och med söndag.)

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons