A-
A+

Smörstekta torskkinder med trumpetsvampsås - wow!

Jag vänder inte andra kinden till. Jag äter upp den. I kväll blev det panerade och smörstekta torskkinder, en delikatess tillsammans med gräddig svart trumpetsvamp!

Ulf Elfving

Annons

Annons

Med tanke på att det är en del av fisken som många kastar bort är den förvånansvärt dyr. Men å andra sidan behövs det inte mycket mer än drygt 100 gram per person.

Det handlar alltså om torskkind. Som inte finns i varje fiskdisk men dyker upp då och då. I dag hittade jag den i en liten charmig fiskaffär på söder, Hammarströms.

Vännen Irma på landet hade varit vänlig nog att skänka en påse svart trumpetsvamp – och de här två ingredienserna blev till en underbar middag med hjälp av lite smör och grädde och några mandelpotatisar.

Torskkinderna – tre, fyra per person – fick snurra ett varv i en blandning av mjöl och pankoströbröd. Sten stekas ett par minuter i smör.

Svampen hackade jag fint och brynte i smör. Tillsatte en halv finhackad gul lök mot slutet. Hällde på vispgrädde och kokade ihop medan några fina mandelpotatisar blev precis färdiga i en egen kastrull.

Det var faktiskt allt!

Ännu en god fiskmiddag. Och på en sån sover man som en prins.

Annons

Annons

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!