News55
Detta är en sponsrad artikel

Tio fina tips när räkorna är som bäst!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 25 feb. 2018Publicerad: 25 feb. 2018

Gåta: vad är det som extra billigt OCH extra bra just nu? (En inte alltför vanlig kombination). Svar: färska svenska räkor!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ja, ursäkta, men det här skriver jag varje år. Tyckte ändå att det var motiverat att upprepa det nu, när kanonfina, stora, färska räkor gick över disk på Hemköp för 169 kronor kilot lagom till helgen.

Och visst är det inget som går upp mot att äta dem färska, i massor, helt utan krångel, ja möjligen med lite god majonnäs. Och kanske rostat bröd. Men nån gång kan det ju trots allt vara kul med lite variation. Så nu – när man har råd att  köpa extra mycket räkor – kanske det kan passa med några tips till alternativt räkfrossande? Här är tio goda råd:

1. Räkcrepes H.K.H. Prins Bertil – grädda små pannkakor, fyll dem med räkor och hollandaisesås, hemlagad eller färdigköpt. Lägg dem i smörad form, täck med riven ost och en smörklick och gratinera till vacker färg.

2. Räkor i het vitlöksolja – såna som vi äter på Spaniensemestern, då kallas de oftast gambas al ajillo. Hetta upp olja (oliv- eller raps- eller hälften av varje) med strimlad färsk vitlök och ett par små chilifrukter, färska eller torkade, helst den sort som kallas piri piri. Salta lätt. När vitlöken börjar få färg häller man upp olja och lök i ugnståliga formar och ställer dem i 225 grader het ugn. När oljan puttrar lägger man en näve räkor i varje form och låter dem stå i ugnen en halv minut till – absolut inte mer, då blir räkorna sega!). Servera med baguette att doppa i den goda oljan.

3. Klassisk skagentoast – i original, sån som Tore Wretman skapade den en gång: blanda räkor med god majonnäs, krydda lätt med vitpeppar, blanda och lägg på en smörstekt run del av vitt bröd. Tore toppade med lite löjrom, den kan man hoppa över. Kanske bättre att spara löjrommen till en alldeles egen toast, med rödlök och crème fraiche. Framförallt ingen pepparrot, hackad lök eller annat konstigt i smeten, då är det inte en äkta Skagen.

4. Svärmor Annas räkbakelse – hon gräddade små, fina omeletter i en plättpanna. Stekte rundlar av vitt bröd – lika stora som omeletterna – gyllenbruna i smör. Gjorde en bakelse av bröd (underst) och sen räkor, därpå en omelett, ytterligare några räkor, en klick smältande smör och sist och överst en brödskiva. Mycket gott!

5. Ceviche – här ska det egentligen vara råa räkor (eller fisk), men vi kör med de kokta: varva räkor med tunt strimlad rödlök och hackad färsk koriander, Pressa över rejält med lime. Det här är grunden, sen kan man lägga till tärnad avokado, mango, krossad vitlök, olivolja, fisk eller musslor.

6. Räkpasta – koka en gräddig hummersås, blanda i räkor när den är färdigkokt och vänd ner alltsammans i nykokt pasta. Strö över riven ost.

ANNONS

7. Räksoppa – rosta räkskal i smör eller olja i en stekpanna eller kastrull tillsammans med en finhackad morot och en halv hackad lök. Häll på vatten så att det nätt och jämnt täcker och låt koka en halvtimme. Sila bort skal och grönsaker och koka ihop tills ett par matskedar återstår. Häll på vispgrädde – en till två dl per person – och koka 15 minuter. Smaksätt med lite tomatpuré, en aning cayennepeppar, några stänk vitt vin och ev. en tsk konjak. Kanske lite salt? Om soppan fortfarande är för tunn, kan man reda av med lite beurre manié (smör och vetemjöl som rörts ihop). Servera med eller utan färska räkor i tallriken. Gott med oststänger eller osttoast till.

8. Friterade räkor – välj de största räkorna, doppa dem i frityrsmet och koka i het olja i en-två minuter. Ta upp och salta.

9. Asiatiska räkor – i kokosmjölk med grönsaker eller i en wok med teriyakisås.

10. En magnifik räkmacka – du får ingen sån med färska räkor på krogen, så gör den själv! Använd tunt vitt bröd utan kanter – t.ex. landgångsbröd – eller ett mörkt och grovt bröd, t.ex. danskt rågbröd. Bottna med kokt ägg i skivor, lägg på god majonnäs (Rydbergs är oslagbar) och ett slösaktigt stort berg av färska räkor. Garnera med dill och några tomatklyftor. Enklare festmåltid finns knappast.

Låt oss frossa i räkor nu och en dryg månad framåt, när priset är lågt och kvalitén hög!

ANNONS