Välkommen till vår härliga matblogg - och låt oss starta med en revolution!

Vad härligt att få en egen matblogg på populära News55! Och jag tänker rivstarta med ett stridsrop: det är dags för en matrevolution! Sitter redan och textar plakat till vårt första demonstrationståg: Bättre mat åt äldre! Matglädje åt alla! Lär barn och barnbarn att älska mat! Respektera råvarorna! Bort med snobbiga krogar! Stoppa matsvinnet! Helga […]

Ulf Elfving

Annons

Annons

Annons

Annons

Vad härligt att få en egen matblogg på populära News55!

Och jag tänker rivstarta med ett stridsrop: det är dags för en matrevolution!

Sitter redan och textar plakat till vårt första demonstrationståg:

Bättre mat åt äldre!

Matglädje åt alla!

Lär barn och barnbarn att älska mat!

Respektera råvarorna!

Bort med snobbiga krogar!

Stoppa matsvinnet!

Helga husmanskosten!

Gör måltiden till dagens höjdpunkt!

Och så vidare. Det finns nästan inget roligare än mat. Och när man kommer upp i åren blir käket ännu viktigare.

Det är synd om dem som inte upptäckt matlagningens och ätandets glädje. Det finns såna, jag vet – jag känner ett par stycken som mest äter för att överleva. Som inte bryr sig om vad som ligger på tallriken. Som knappt hittar till egna köket.

Stackare!

Men ingen är förlorad. Det är aldrig för sent att upptäcka sina smaklökar. Med många mumsiga matinlägg ska vi på News55 försöka hjälpa till. Entusiasmera, kritisera, applådera, inspirera… Och då och då skapa debatt.

Hur blir man matroad?

Gissningsvis börjar det hemma i föräldraköket. Själv tyckte jag det var kul att hänga med morsan i vårt lilla kök på Luntmakaregatan. Hjälpa till att röra i grytorna, skära grönsaker, men allra helst slicka skålen med sockerkakssmet.

Så småningom försökte jag mig på egna övningar i köket. Det gick inte alltid så bra. Som när jag var ensam hemma och skulle laga nymodigheten pommes frites. Hela köket badade i olja efteråt. Mamma blev – lindrigt uttryckt – inte glad när hon kom hem. Och mina pommes gick knappt att äta.

Men övning ger färdighet, och numera svänger jag galant (nåja…) ihop det mesta från raggmunk till ostsufflé. Tycker att inget går upp mot en fredagskväll i köket, hur många timmar som helst. Men älskar också vardagsmatlagningen. Tycker till och med att det är kul och lustfyllt att gå och handla korv och mjölk och limpa en måndagseftermiddag.

Och jag tycker så oerhört synd om dem som inte har möjlighet att uppleva den där glädjen. Mycket talas det till exempel om äldre som får usel mat. Det måste vi ändra på. Samtidigt som vi inte ska glömma att det finns bra mat för seniorer också. I nästa blogginlägg ska jag ta dig med till ett äldreboende där de boende njuter av varje tugga!

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons