News55
Detta är en sponsrad artikel

Vem minns klassikern stångkorv special?

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 13 mars 2021Publicerad: 13 mars 2021

Visst blev det korv på Alla korvars dag! Men inte riktigt som jag tänkt mig...

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bilder dyker upp framför en när man minst anar det. Häromdan såg jag plötsligt för mitt inre pappa stå och steka stångkorv i det lilla köket på Luntmakargatan.

Han gästspelade i köket en eller ett par dar i veckan. En annan syn som dyker upp är hur han svedde en stor gammal höna över gasspisens lågor och omsorgsfullt plockade den för att sen koka den i minst två timmar. Med lök, morot, lagerblad och pepparkorn i spadet, det blev en härlig buljong.

Dåtidens hönor var gamla och sega – men billiga – och måste kokas i timtal. Men då blev de också möra och smakrika. I dag finns det väl inga kokhöns att köpa, bara mer eller mindre snabbuppfödda kycklingar.

Jag minns också hur han flådde och rensade salta sillar på en dagstidning, skar filéerna i bitar och kokade en förstklassig lag som sillen fick gotta sig i tills det var dags att äta den. När det kom gäster var inlagd sill den vanligaste förrätten. Jag älskade den från späd ålder och alla år framåt.

Men det var slltså farsans stångkorv det skulle handla om. Fast den var ju inte hans, redan på 1600-talet åt man stångkorv i Sverige. Namnet fick den av att den hängdes på en stång i köket att torka.

Stångkorv special var en vanlig rätt både hemma hos oss och på enklare krogar förr i tiden. Det som var “special” var stekt potatis och lök som varvades med den smulade och brynta korven (utan skinn). Rödbetor och ett stekt ägg hörde till.

Och på Alla korvars dag skulle jag äntligen återuppleva denna barndomsrätt.

Det visade sig vara lättare sagt än gjort. Efter besök i tre större butiker gav jag upp: stångkorv salufördes ingenstans.

ANNONS

Så jag tänkte ta till ett knep som facebookvännen, matkreatören och kockläraren Göran Johannesson tipsade om: använd pölsa i stället, det är ungefär samma innehåll i den som i stångkorv.

Ny affärsrunda (med munskydd och avstånd såklart) men tji pölsa.

-Testa isterband då, föreslog Göran.

Och så fick det bli. Jag såg f.ö. att även Leif Mannerström använder isterband – tillsammans med stångkorven – när han lagar den här rätten. Leif spetsar också sin stångkorv special med en tesked HP-sås och några stänk worcestersås.

Resultatet: riktigt gott. Tror att pappa hade gillat den.

Men nästa gång ska jag se till att hitta äkta stångkorv. Någon handlare måste väl ändå ha åldern inne för att komma ihåg de gamla svenska klassikerna…?

ANNONS

ANNONS