News55
Detta är en sponsrad artikel

Wollters karelska lax - mums i påsk!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 17 apr. 2019Publicerad: 17 apr. 2019

Lax är läckert till påsk! Och nästan obligatoriskt. Träffade den matroade Sven Wollter häromdagen. Hans laxrecept bör vara något alldeles speciellt. För så här försäkrar han: "Om detta inte blir festligt får du slänga mig i köksväggen!"  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Över en läcker lunch på Ålands hav, efter en engagerad intervju, pratades det mycket mat. Sven Wollter är en hängiven hemmakock. Han var lyrisk över sin laxrätt, och självklart bad jag om receptet. Det kom på mejlen samma kväll. Lika bra att citera Sven direkt, de här raderna ångar ju av matgädje!

Rysk laxsoppa från Karelen:
Laxfile som du skär i ca 3 cm breda kuber.
Du gör en marinad av god olivolja, rikligt med vitlök, citron, salt och peppar.
Du stoppar ner laxbitarna i detta och rör om. Ställer det åt sidan och kör igång med koket.
(det är förstås inte fel att marinera laxen redan på morronen om man har tid…)
Du tager fram en rejäl gryta (själv använder jag gärna en sån där fransk orange, du vet)
sätter på spisen och i med olja.
ANNONS
Sen tar du morötter, rotselleri och palsternacka i önskad mängd och blandning
(jag har svårt att ange mängder för jag gillar att laga mat på en höft…)
Du skär rotfrukterna i stavar liksom –  roligare än fyrkanter.
Om man tar en rejäl morot och delar den på längden i fyra delar och sedan skär stavar
på snedden blir det bra. Rotfrukterna får vara rikliga men ej i mastiga bitar. You see what I mean?
Du kan ha satt på spisen och fräser rotfrukterna allt eftersom. Men de skall ha tuggmotstånd kvar tycker jag.
Så efter en stund häller du i tomarkross, tomatpuré och en jävla massa vitt vin. Kanske lite vatten också….och timjan, rejält.
Får puttra en stund.
ANNONS
Du har köpt hela saltgurkor som du skär i centimeterjocka skivor, du skivar upp en purjolök, och har medelstora kaprisar till hands.
Medan det puttrar gör du en aioli, wollter special mindre fet, bestående av crème fraiche, lagom majonnäs och mycket vitlök.
Du har även rört ihop vitlökssmör som du brett på tudelade frukostbröd och snart skall ställa in. i ugnen.
Nu är det dags att hälla i laxen med marinad och allt och avsluta med att strö över saltgurka, kapris och purjolök. Sedan får du se till att det inte kokas häftigt utan bara kokas upp och stäng av. Du smakar av med salt och peppar men minns att du har saltgurka i soppan.
Under tiden har du satt bröden i ugnen, bett hustrun duka och kylt ett gott vitt vin.
Om detta inte blir festligt får du slänga mig i köksväggen.
En lämplig förrätt (eller efterrätt) kan vara chèvreost skuren i skivor som man hettar upp
med grillen i ugnen (Lägg dom på alluminiumfolio) och sedan serverar med en klick
ANNONS
hjortronsylt på vardera.
Lycka till, Sven
/Tack, Sven! Detta kör vi i påsk!
ANNONS