Adelsohn Liljeroth: Så ändras drömmen om den perfekta semestern

Foto: Scanpix

Idag är utlandsresor bannlysta. Gränser stängs och många miljoner människor har på kort tid ändrat sina beteenden. Så det var inte rätt ”tajming” när Tripadvisor nyligen sände ut sin 20-i-topp-lista på de finaste resmålen i världen.

Lena Adelsohn Liljeroth

Annons

Annons

Tripadvisor sägs vara världens största reseplattform. Här kan resenärer betygsätta, varna för och rekommendera hotell och resmål. En riktigt bra affärsidé. Så när jag fick listan på mailen väcktes nyfikenheten, även om jag tappat reslusten efter att tvingats ställa in en efterlängtad båtresa på floden Rhen.

”Nu gäller det! Det här är platserna som blev populära under fjolåret och som fick flest positiva omdömen och betyg från resenärer som du. Om du inte lagt till de här platserna på din önskelista är det nu dags att göra så”, löd uppmaningen på Tripadvisors sida.

Jodå! Indien, Filippinerna, Portugal, Bali, Vietnam… Lockande bilder. Bilder på städer, byar, stränder. Vackra vyer i motljus – men alla bilder var snudd på tomma på människor. Tror Tripadvisor att vi är dumma i huvudet?

Jag har rest en del i världen och vet därför att de mest attraktiva stränderna, utsiktsplatserna och torgen –normalt sett – sällan är folktomma. Tvärtom måste du trängas med otaliga guidade grupper och försäljare av allsköns krimskrams. På många platser är det nödvändigt att boka biljetter veckor i förväg för att uppleva höjdpunkterna.

Ända tills Coronaviruset trängde sig in i vår verklighet var ”over-tourism” en återkommande diskussion hos många företag i resebranschen. Hur skulle man förhålla sig till rapporter om invånare i Barcelona, Amsterdam, Venedig, ja till och med Färöarna, som börjat tröttna på nedskräpande turister, rullväskor över kullerstensgator och stora turistgrupper som hindrar framkomligheten för ”vanligt folk”.

Den situationen är inte aktuell för dagen. Många cafeterior, restauranger, hotell och flygbolag kommer att gå omkull under våren och sommaren. Det är en verklig katastrof som kommer innebära arbetslöshet och social oro, men världen kommer inte att gå under. Förr eller senare blir även detta virus harmlöst och då kommer vi att vilja resa igen – och sannolikt vara hett efterlängtade på platser som tidigare varit trötta på turister.

Mina funderingar handlar mer om vilka upplevelser vi egentligen söker när vi planerar semesterresor. Om det är ensamhet, ska vi kanske i stället vandra i skogen eller på Gotlands stränder under lågsäsong. Vill vi titta på människor och känna stadspuls ska vi åka till New York eller Singapore. Men då tycker jag att turismsajternas bilder också ska spegla verkligheten. Tro inte att du, när resandet inleds igen, kommer att vara ensam på Kinesiska Muren eller på någon av Roms kullar.

Lena Adelsohn Liljeroth
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons