News55

Är detta lugnet före stormen?

Artikelbild
Carl-Ingemar Perstad
Carl-Ingemar Perstad
Uppdaterad: 11 maj 2021Publicerad: 11 maj 2021

Florida är ingen duvunge när det gäller orkaner och alla vet att i orkanens öga är det kav lugnt innan vindarna drar igång med förödande kraft och förvärrar kaoset.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Lite så är det i Florida just nu. Vi är i stormens öga. Expresident Trump i sitt lyxresidens gör ingen hemlighet av att han planerar att återta makten i någon form och på nytt kasta landet ut i kaos. 

Det var ytterst motvilligt Trump lämnade Vita huset och han ser sig fortfarande segrare i det val han officiellt förlorade till motståndaren, demokraternas Joe Biden. 

Hur märker man av maktskiftet till vardags? Det räcker att trycka igång teven i köket på morgonen för att inse att något har hänt.  I stället för Trumps senaste tweet med lögner, påhopp och ofta falska anklagelser är det med amerikanska mått lugnt. Inte en enda gång pratas om ”fejk news”. 

CNN ägnar morgontimmen att reda ut hur olika länder angriper coronaviruset, vicepresident Harris senaste besök vid en gränsstation i Texas och veckans mass-skjutning. Denna gång fick tio oskyldiga sätta livet till, i en livsmedelshall i Boulder, Colorado.  

Efter varje våldsdåd ropar demokraterna nästan reflexmässigt på förbud mot automatvapen, men få tar det på allvar. Rätten att bära vapen står inskriven i konstitutionen.

Och varje gång en demokrat tar över Vita huset rusar vapenförsäljningen i höjden.

Antalet vapen ute i landet överstiger sedan några månader antalet invånare, en bra bit över 300 miljoner. Många vapen är illegala, ingen vet hur många och den politiker som på allvar vill förbjuda vapen kan lika gärna avgå direkt. Han, eller hon är helkörd. 

Här i Florida klagar vapenägare att affärerna inte hinner leverera ammunition eftersom så många hamstrar i oro för strängare vapenregler.

ANNONS

Och just överflödet på handeldvapen gör landet osäkrare i en tid när Trumps valrörelse förvandlats till en motståndsrörelse med miljoner vapenanhängare. 

TRUMP RETURNS står det på de senaste dekalerna som delades ut på massmöten. Enligt CNN anser ungefär hälften av alla som röstade på Trump att han är den egentlige vinnaren som skulle sitta i Vita huset, men att valet ska ha schabblats bort av demokraterna. 

Och Trump själv vägrar att se sig besegrad. Han skissar som bäst på planen för att på nytt bli en maktfaktor i amerikansk politik. Exakt hur han har tänkt sig ska berätta under våren.  Från Mar-a-Lago styr han republikanerna med sin telefon samtidigt som han förbereder sin comeback.

Fortfarande pryder Trump-affischer, flaggor och dekaler husfronter i villaområdet. Normalt försvinner all valpropaganda direkt efter valdagen, men nu är inget normalt längre. 

Och samtidigt laddar Trumpanhängarna för den avgörande drabbningen. Man stormade kongressbyggnaden för att ta makten med våld, och var ytterst nära att lyckas. 

Lugnet i stormens öga är befriande. Frågan är hur länge?

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS