Årets EM-låt är bland det sämsta jag hört

KÖPENHAMN 2015-11-17

Artur Ringart

Annons

Annons

Jag har all respekt för Zlatan som fotbollsspelare, han är unik och har gjort en enastående insats för svensk fotboll. Zlatan har klargjort att han grep in för att årets svenska EM-låt ”Mitt Team” skulle bli bra. Uppenbarligen är min och Zlatans musiksmak inte i närheten av varandra.

Den officiella svenska låten ”Mitt Team” till sommarens fotbolls-EM i Frankrike är ett riktigt bottennapp. Jag förstår inte hur de tänkte, i mina öron är den bland det sämsta jag har hört. En låt som ska engagera en hel nation till ett så stort mästerskap som EM i fotboll måste ha ett uttryck som tilltalar en bredare lyssnargrupp än vad ”Mitt Team” gör.

Club55: Beställ glasögon och få ett extra par gratis hos Favoptic

Liksom för Zlatan har jag all respekt för Max Martins kompetens. Liksom Zlatan har han haft stora framgångar internationellt, men med ”Mitt Team” har Max Martin hamnat helt fel. Jag vägrar tro att han är inblandad i det här. Just nu toppar Justin Timberlake de amerikanska listorna med Max Martins låt “Can´t Stop the Feeling”. Så ska bra musik låta. Max Martin kan:

Så här låter Frej Larsssons EM-låt. Jag tycker inte att det här är musik, bara en massa rytmer och texter. Men det här kan mycket väl vara en generationsfråga, kanske de yngre uppskattar det här mer än vad jag gör. Däremot måste jag ändå ge låtmakarna en eloge för deras ambition att spegla det mångkulturella Sverige i låten. Det uppskattar jag, men det kunde ha gjorts bättre:

Jag vill istället ge er några exempel på svenska fotbollslåtar genom åren som jag tycker är ljusår bättre än vad Svenska Fotbollförbundet har lyckats prestera den här gången.

”Vi är svenska fotbollsgrabbar” med landslaget och Georg Åby Ericson är äkta och blev en folklig hit i Sverige 1974:

Eller ”När vi gräver guld i USA” med GES, en av de bästa som blev en jättehit 1994 och fortfarande spelas ofta:

Allt ”ååå”-ande i de här låtarna klarade Magnus Uggla av i sin ”Vi ska till VM” 2002 och han gjorde det bättre än vad de gör i årets EM-låt:

Och vad gäller rappande är Markoolio kungen. Hans ” In med bollen i mål” inför EM 2004 håller än idag:

Men den bästa låten av dem alla är den äldsta: Nacka Skoglunds ”Vi hänger med” från VM 1958. Där är det musik och sång, där är det hjärta och äkthet. Och lagom falsksång:

Det som ovanstående låtar har gemensamt är att det finns en melodi och en refräng som fungerar på mig. Jag kanske har en ålderdomlig syn på musik men årets svenska EM-låt väljer jag bort. Den är störig, till skillnad från UEFA:s officiella EM-låt som tvärtom är lysande, och jag gläds åt att en svensk artist medverkar på den.

Lyssna på ”This One’s For You” med David Guetta och Zara Larsson. Så här ska EM-musik låta:

Artur Ringart
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons