Artur Ringarts krav på politiker: Sluta prioritera pengar över människoliv

Arkivbild.

News55:s grundare Artur Ringart tycker det är nog nu. Politikerna måste agera och säkra vården för de äldre och prioritera gruppen äldre. Läs hans förslag i artikeln.

Artur Ringart

Annons

Annons

Som ett resultat av pandemin och de anmärkningsvärt höga dödssiffrorna i Sverige, har plötsligt alla blivit medvetna om att vi har många äldre i Sverige. Det är ingen nyhet.  Vi är cirka 2,6 miljoner som är 65 år eller äldre och drygt 3,1 miljoner som är 55 år eller äldre. Den äldre delen av befolkningen i Sverige växer hela tiden. Det är en skam att beredskapen här var så usel inför pandemin. Att det inte fanns skyddsutrustning, att inga tester genomfördes och att så många äldre har avlidit. Just den gruppen som skulle skyddas.

För oss som är lite äldre är det ingen nyhet att hemtjänsten på många håll fungerar uselt, att det finns outbildad personal på våra äldreboenden och att det förekommer språksvårigheter. När vi har ett system där biståndshandläggare (som i de flesta fall saknar medicinsk utbildning), ska fatta beslut om människor hälsa och möjlighet till ett boende anpassade efter individens behov, är dagens fiasko bara en logisk följd.  Tyvärr har biståndshandläggarna blivit ett sorts ekonomiskt filter för politikerna så att kommuner och regioner kan hålla sina budgetar. I deras värld gäller det att hålla i pengarna. Alltför ofta kommer det bästa för den behövande människan i andra hand.

Jag vet att det fungerar olika på olika ställen i Sverige. På vissa håll fungerar det bra,  men min egen erfarenhet och det jag har sett och stött på under News55:s mässor runt om i Sverige, visar att missnöjet med t.ex. hemtjänsten är utbredd. Min kritik  gäller inte den personal som arbetar inom hemtjänsten eller på äldreboenden. Utan den riktar sig mot de politiker som bär ansvar för de villkor som gäller för verksamheten. De har inte koll. Eller ännu värre, bryr sig inte.

Jag fick ett mail från en av våra läsare i Göteborg:

”Från torsdagen den 10 juni får vi på Liljeforsgatan helt ny personal och detta i Corona-tider. Hur kan detta ske, bott här i ett seniorboende HSB Kornsjön för 50 år och uppåt. Plötsligt efter detta datum slås vi ihop med Guldhedens område. Ny personal detta fall är olyckligt, åter igen är det vi äldre som drabbas.”

När partiledardebatten i Agenda nyligen närmade sig sitt slut , frågade utmärkte programledaren Anders Holmberg,  vad partiledarna såg som första viktiga åtgärd  för Sverige när pandemin var över. De svar som kom gjorde mig oerhört besviken. Man talade om ökad sysselsättning, bättre villkor för företagen, och kamp mot arbetslösheten.  Alla viktiga åtgärder men… Ingen av partiledarna nämnde något om en bättre och kvalitetssäker äldrevård.  Just det område där vi i Sverige har navigerat fel. Just där flest dödsoffer har skördats i pandemin. Räknar partiledarna med att allt löser sig av sig själv bara problemen är identifierade?

Mitt budskap är: Säkra en säker äldrevård snarast. Låt kvaliteten styra, inte pengarna. Ge oss en äldreminister som är äldre, med livserfarenhet och som förstår och inser hur verkligheten för äldre ser ut idag. Agera nu. Vänta inte.

Artur Ringart
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons