Artur Ringart: Ni giriga företag kom inte och be om hjälp när det går åt skogen

Arkivbild.

Vi har en helt obegriplig situation i Sverige. Företag vill dela ut stora belopp till aktieägarna men samtidigt be staten om hjälp med finansiering. Sverige behöver inte det nu. Vi behöver ansvarsfulla företag.

Artur Ringart

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se
Det är för mig obegripligt hur företag som gör bra vinst och vill dela ut vinsterna till sina aktieägare, samtidigt har fräckheten att be staten om ekonomisk hjälp för att klara sin verksamhet.  Jag är ingen ekonom, men jag tycker att det vore bättre om företagen använde sina vinster till att säkra sin överlevnad och verksamhet för framtiden. Jag tycker att det är omoraliskt och etiskt oförsvarbart att i dessa tider bara vara giriga och inte ta sitt samhällsansvar.
Hur tänkte SKF:s VD Alrik Danielsson när han ville dela ut miljardbelopp till aktieägarna och samtidigt be om statligt stöd för att inte behöva varsla personal om uppsägning? På samma sätt tänkte Volvo. Ge miljarder i aktieutdelning, samtidigt som man ber staten om Coronastöd.
 
Men SKF har ändrat sina planer vad gäller statligt Corona stöd men inte på aktieutdelning. Volvo har däremot dragit tillbaka sina planer vad gäller aktieutdelning i dessa tider. Jag tänkte länge att nu har jag, som trogen Volvokund i flera år, köpt min sista Volvo. Framtiden och Volvos ansvarstagande får visa hur det blir. Och jag tror inte att jag är ensam Volvoägare om att resonera såhär.
 
Exempel på ett mer tondövt agerande är företagen ABB och Assa Abloy. De har visserligen minskat sina tänkta aktieutdelningar, men genomför dem trots det tuffa ekonomiska läget. Jag tycker att deras strategi och agerande är kortsiktigt och ansvarslöst.  
 
Det är bra att Tillväxtverket har satt stopp för Coronastöd till företag som gör aktieutdelningar. Jag minns hur det var när det brakade för de svenska bankerna på 90-talet.  Bankerna gick från goda vinstår med fina aktieutdelningar till inställda betalningar och konkurser. Skattebetalarna fick skjuta till 65 miljarder för att rädda bankerna och i förlängningen bankkundernas besparingar.
 
I grunden är mina tankar faktiskt egoistiska, men i ett större perspektiv. Vi pensionärer vars existens alla har blivit medvetna om i Coronatiderna, är nästan 2,6 miljoner som nu kommer att få lägre pensioner. För att vårt pensionssystem ska må bra och vi ska få drägliga pensioner, krävs hög sysselsättning. Nu går vi mot vår högsta arbetslöshet på länge. Det kommer att påverka pensionerna till det sämre. Samtidigt som det inte blir billigare att leva som pensionär i Sverige. 
 
Vi går nu mot en lågkonjunktur med hög arbetslöshet. Det är en mycket oroande utveckling. Att då agera som om krisen inte finns, inte ta ansvar och istället ”casha in”, får mig att misströsta. Mitt budskap till de företagen är: Kom inte och be om hjälp sen, när det går åt skogen. För er andra: Kom ihåg vilka företag det är som under den här krisen agerar egoistiskt och inte tar sitt samhällsansvar. Det kommer andra tider.
Artur Ringart
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons