News55

Carl Ingemar Perstad: ”Ett hjärtslag från presidenttjänsten”

Artikelbild
Carl-Ingemar Perstad
Carl-Ingemar Perstad
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 28 juli 2022

Hur har det egentligen gått för president Joe Biden efter att han insjuknat i covid-19? Hur är det med hans hälsa och vad händer om han skulle bli sämre?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

USA:s president Joe Biden mår ”mycket, mycket bättre”, meddelar Vita husets covid-koordinator. Den 79-årige Biden har BA.5-varianten av coronaviruset. Han har fått fyra vaccindoser och står under behandling, enligt läkaren Ashish Jha.

Symtomen är de typiska för den här coronavarianten, det vill säga trötthet, halsont, torrhosta och värk i kroppen. Men det hindrar inte att den 79-årige presidenten från att sköta sitt arbete fullt ut i sin isolering i Vita huset med möten via telefon och Zoom. I dagarna avslutar han en femdagarskur med Pfizers covidläkemedel Paxlovid som hittills getts till över 2,7 miljoner covidpatienter i USA. 

Till skillnad mot i Sverige har en stor del av seniorerna i USA fått sammanlagt fyra sprutor, varav två är påfyllnadsdoser. En del höjer på ögonbrynen och undrar hur effektiva påfyllnadsdoserna egentligen är eftersom man ändå blir sjuk. Men boostersprutorna stärker upp  kroppens försvar och om man ändå smittas av de senaste varianterna blir symptomen som regel lindriga. Det är president Biden ett exempel på. Och redan pratas i USA om en tredje boosterspruta som väntas erbjudas seniorer från och med i höst. Kanske kommer den att vara ett kombinationsläkemedel som samtidigt ska skydda mot vinterns influensa. Flera preparat är under utveckling och avvaktar godkännande.

Senare i veckan är det meningen att presidenten ska återgå till sitt normala arbetsschema under förutsättning att han först testar negativt. 

Jag har en förstklassig stand in, ska Biden ha skämtat när det positiva covidtestet tvingade in honom i isolering. Han syftar förstås på vicepresidenten Kamala Harris. Posten beskrivs ofta som ”ett hjärtslag från presidenttjänsten”, och summeras i arbetsbeskrivningen med ”att vara förberedd”. Nu ger Bidens hälsa ingen anledning till oro. Han klarade den årliga hälsokontrollen med glans. Presidenten har en hes och ansträngd röst, men det är ett av de typiska covidsymptomen som man kan få dras med några veckor säger hans läkare.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS