News55
Detta är en sponsrad artikel

Carl-Ingemar Perstad: Här är det en fördel att vara äldre

Artikelbild
Carl-Ingemar Perstad
Carl-Ingemar Perstad
Uppdaterad: 16 apr. 2024Publicerad: 13 juli 2022

Varför är många amerikanska toppolitiker så gamla? Det är en fråga vi ofta ställer oss när vi följer den politiska debatten i USA. Representanthusets talman Nancy Pelosi har passerat 82, och senatorn Dianne Feinstein omvaldes till en ny sexårsperiod när hon fyllde 88. Och att nuvarande presidenten Joe Biden närmar sig de 80 är inget som hans väljare höjer ögonbrynen för.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hur kommer det sig? Svaret är att man i USA har en helt annan syn på ålder. Dels är åldersdiskriminering förbjuden i lag och hos många arbetsgivare finns ingen tydlig gräns när man måste gå i pension. När det handlar om kongressledamöternas ålder handlar det mer om att med senioritet klättrar man snabbare i den politiska hierarkin och till åtråvärda tyngre poster. Med åldern följer respekt och livserfarenhet och det uppskattas av många yngre väljare.

Många kongressledamöter anstränger sig verkligen för att nå ut i den amerikanska vardagen och lyssna på sina väljare. Man har kontor i köpcentrum med generösa öppettider där man kan framföra frågor och klagomål till sina folkvalda. Just öppenheten är viktig och direktnumret till kongressledamöternas tjänstemobil finns listade på nätet. Och bli inte förvånad om det är din senator som själv svarar i andra änden!

Yngre politiker har en tendens att gömma sig bakom sin laptop och använda sociala medier för kontakten utåt. De äldre politikerna litar mer på den traditionella amerikanska stilen där man blandar sig med folk på gatan, tar sig tid och lyssnar intresserat och låter sig fotograferas med sina väljare. 

Seniorernas försprång i ålder och erfarenhet bidrar till att göra det svårare för yngre politiker att bli etablerade och synas i mängden. För att lyckas krävs att man har ett budskap som sticker ut och provocerar. Det är en metod som Floridasenatorn Ron DeSantis fulländat och hans exceptionella åsikter kan ge honom en biljett till vicepresidentposten i nästa val, trots att han inte ens fyllt 50.

Ofta lyfts trygghetsfaktorn fram när man pratar om åldern hos amerikanska politiker. I en världsdel där det mesta är ytligt och konstlat känns det tryggt och säkert med politiska ansikten som inte förändrats mycket på 40-50 år. Nja, några mer rynkor har det kanske blivit men de trollas bort av duktiga medarbetare innan affischerna går i tryck. Sedan finns det ju botox att ta till före tv-debatterna.

Väljarna hemma märker också att de äldre politikerna inte sällan förmår att slussa mer pengar och bidrag till projekt som gynnar hemmastaten. Senioritet är ingen nackdel i den amerikanska politiken, snarare en gräddfil till de mer eftertraktade posterna i lokal- och rikspolitik.

ANNONS