News55

Carl-Ingemar Perstad: Så hårdnar den politiska kampen

Artikelbild
Carl-Ingemar Perstad
Carl-Ingemar Perstad
Uppdaterad: 04 apr. 2022Publicerad: 04 apr. 2022

Debattklimatet hårdnar och många riskerar att få en snedvriden bild av vad som är fakta och vad som är fejk news.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Röstar du på Biden får du inte handla här!

Så var det dags igen då! Att kavla upp skjortärmen och ställa sig i kö för en andra boosterspruta mot Covid. Presidenten visade vägen i TV och poängterade hur viktigt det är att vi 50-plussare följer hans exempel för att kunna se slutet på den över två år långa pandemin.

Men knappt hinner bläcket på hans beslut torka innan coviddebatten skjuter ny fart med samma gamla argument. Nämligen att det inte är presidentens sak att tala om för enskilda vad man ska göra. Om debattklimatet var hårt redan innan så hårdnar det ännu mer ju närmare valet vi kommer. Och många med sociala medier som enda nyhetskälla riskerar att få en förvriden, politiserad bild av vad som är fakta och fejk news.

Redan i år är det så kallat mellanårsval med viktiga poster som ska tillsättas på delstatsnivå. 2024, om två år, väntas den stora kraftmätningen om världens viktigaste jobb, som presidentposten ibland kallas. Donald Trump förnedrad av valförlusten som han fortfarande har svårt att acceptera laddar för fullt. Valmötena avlöser varandra med slagord som ”Make America great again” och ”Jag är tillbaka.”

Trumps närmaste vapendragare, guvernören Ron DeSantis i Florida, gör ingen hemlighet av att han själv sneglar efter jobbet som republikanernas presidentkandidat. Sedan detta blev känt ser man sällan Trump och DeSantis på samma scen längre. Men Floridas guvernör spar inte på krutet för att profilera sig i de egna leden. I veckan undertecknade han ett förbud att undervisa barn i skolan under nio år om sexuell läggning och könstillhörighet.

– Vi ska se till att föräldrar kan skicka sina barn till skolan för att få utbildning, inte indoktrinering, säger guvernören Ron DeSantis.

Han avfärdar kritik från Disney med 75 000 anställda som lovar motarbeta lagen.

ANNONS

-Jag bryr mig inte om vad medieföretagen säger och jag bryr mig inte om vad Hollywood tycker, säger Floridas republikanske guvernör.

Med fortfarande två år kvar märks det till vardags att kampen hårdnar. Lokala företag som stöder Trump signalerar i TV-reklam att du inte är välkommen in i deras affärer om du röstar på president Biden och är liberal. Och få reagerar, kanske vill man inte stöta sig motsidans politiska krafter.

Men hur är det möjligt att brännmärka en hel politisk gruppering och utestänga den från att göra affärer? I frihetens boning på jorden som USA lite skevt kallas ibland och där det är tillåtet att tala fritt och bära vapen blir du nekad att handla om du tillhör ”fel” politiskt parti.

Ändå är det två år kvar till det avgörs: Biden eller Trump! Även om Trump inte deklarerat att han ställer upp i valet är det få som tror något annat.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS