News55
Detta är en sponsrad artikel

Cay Bond: Så inspireras jag på kulturellt grönbete

Artikelbild
Cay Bond
Cay Bond
Uppdaterad: 05 aug. 2021Publicerad: 05 aug. 2021

Vi befinner oss mitt i sommaren och kan liknas vid boskap som äntligen fått komma ut på grönbete! Ystra och nyfikna ägnar sig nu det svenska folket åt att njuta av vårt vackra land.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi lärde oss mycket om det under restriktionstiden. Vädret är som tidigare varierande från norr till söder, det vet vi, men att vädret blivit nyckfullt och oberäkneligt på grund av klimatförändringar, är en ny verklighet. Med endast en skillnad och det är nya medvetenheten om vår natur och dess betydelse.

Vi har haft lång tid på oss att reflektera och komma på vilken vikt klimatet har för vårt välbefinnande. Ok, äntligen kanske vi kan inse att vi missbrukat och tagit naturen för given och inte insett att den är beroende av att vi beter oss varsamt, var vi än befinner oss. Längst upp i norr, bland renar och deras skötare är det respekt som gäller. Man kan exempelvis inte vara för många i vandringslederna. Det går att i förväg läsa på om förhållningssätt och därmed få ut det bästa av en vandring i det som vanligtvis är en sorts ödemark dit främmande boskap inte hör hemma!

Själv befinner jag mig i Skåne, vilket jag gjort de senaste 10 åren om somrarna! Det blev ett svenskt substitut för familjens byhus i Provence som vi hade tidigare i 25 år! Ok, värmen och väderleken är något stabilare i sydfrankrike och inget går upp mot att utforska lokala specialiteter där. Maten som lagas med lokala produkter, grönsaker, frukter, ostar, speciellt den lokala getosten som lär finnas i över hundra olika smakinriktningar. Alla varor finns på marknader som byter by varenda dag, vilket blir till en sport att besöka. Olika byar tillför egna specialiteter att uppleva. 

Mitt stora intresse för matlagning och att komponera smakbuketter av alla unika färska örter, grundades genom alla dessa fantastiska ingredienser. Vad jag inte lärt mig om hur man komponerar och behandlar naturens under, är inte värt att veta, konstaterar jag blygsamt. Här i Skåne är grönsakslivet också rikt. Så många nya odlare har tillkommit genom åren tack vare den nyväckta medvetenheten i Sverige om vad vi matmässigt mår bra av och hur viktigt det är att bruka jorden. Så jag har hittat min lycka hos en odlare utanför Höllviken, där jag veckohandlar alla de grönsaker jag behöver till mina favoritrecept som består av matiga sallader, soppor, pajer, gratänger, grytor osv.

Förutom mina provencalska influenser är jag också inspirerad av svenska matlagningskonstnärer såsom Mathias Dahlgren, Rune Kalf-Hansen, Tommy Myllymäki med flera, som alla har publicerat underbara böcker med användbara recept och samtliga behandlar grönsaker, örter och bär olika, vilket gör matlagningen spännande. 

Nu är det långt ifrån så att jag står bakom spisen hela tiden. I vår omgivning finns många härliga sommarrestauranger som har just det som ligger i tiden, välsmakande vacker mat serverad i inbjudande opretantiösa miljöer. Hörte Brygga utanför Trelleborg längs kusten är en favorit som jag ständigt återkommer till. Sedan i år har de dessutom en inspirerande film på sin hemsida som jag varmt rekommenderar vare sig man är på väg dit eller inte. Att berätta om matupplevelsen och hur ingredienserna varsamt förbereds är en konst som man sedan bär med sig och härmar hemma.

Fortsätter man på allfartsvägarna beträder man det så omtalade Österlen som har fått en särdeles betydelse under pandemin och efter den värsta instängdheten. Människor beter sig som om de vore på grönbete, vilket råkar stämma, med tanke på fantastisk konst, natur och kulinariska upplevelser som finns där och som man månat om att presentera och förföra med. Publiken är öppen och vill helt enkelt ta igen det man tror gått förlorat eller sätta klockan igen där den stannade då allt frös och plötsligt stod still.

Vänder man ryggen till Österlen, kan man fortsätta upplevelserna i nordvästra Skåne. Mot Helsingborg upp till Kullabygden och vidare till Halland. På vägen måste man bara göra ett uppehåll på Sofiero strax utanför Helsingborg. En mer praktfull trädgård och gudomlig park får man nog leta efter. Att ta sin tid och först promenera bland mäktiga träd och prunkande grönska är som att meditera och hämta kraft. Under sommarmånaderna pågår i år även en modeutställning högst upp i Slottet med titeln ¨Mode och hållbarhet i fokus¨ som ger en liten inblick i framtidens kläder och framför allt vilka material som kommer att gälla. Samtliga kreatörer betonar hantverket och vurmar för en unik stil.

ANNONS

Linda Nurk är kanske den mest spännande i gruppen eftersom hon förutom design samtidigt experimenterar med  bioorganisk framställning av tyger. Tillskurna med en konstnärlig hand blir resultatet poesi och elegans. Couture Vivante kallar hon sin innovation som man upplever som en blick in i framtiden. Promenaden i Sofieros alla parkgömmor avslutar man gärna med att besöka blomsterodlingarna, det vackraste av det vackra som nästan tar andan ur oss. Speciellt nu då Dahliornas prakt ändå har makten över en mycket stor mängd av olika blommor. 

I Kullabygden ligger den lilla staden Höganäs. Stadens namn har gjort Höganäs till ett keramiskt begrepp, ett varumärke som tack vare krukmakare och konstnärer, blivit känt över hela världen. Staden har ett attraktivt läge nära havet och det vackra böljande landskapet och lockar en ny generation med nybyggda bostäder.

Året innan pandemin skapades även Blå Hallen, ett sympatiskt projekt med utställningar av konst, keramik, antikviteter, form, hantverk och design i en gammal fabriksbyggnad. Det påminde mig om de organiserade ¨brocante¨ i Provence, det man slarvigt kallar loppmarknad här, men som i själva verket samlar värdefulla, nya och gamla, men originella och vackra föremål till försäljning i olika fantasifullt dekorerade montrar.

Debuten var mycket populär med alltför många besökare. Efter ett pandemiuppehåll har man återupptagit idén och nu med tillgång varje helg under sommaren. Ingen monter är den andre lik. Allt är mycket personligt presenterat vare sig det är konst, porslin, antikviteter, mode, smycken, porslin med mera.

Många kända formgivare bakom olika mode och hantverksprodukter finns representerade och skapar en ny lust att unna sig en köprunda. Det som så många butiker har svårt att skapa efter köpovilja under en lång period. Blå Hallen lyckas väcka lusten och i en tid då handeln måste tänka om väcker man kanske marknaden genom att göra butiken och handlande till en upplevelse, där produkter som presenteras i utställnings sammanhang får rätt värde. Allt detta i en liten stad som Höganäs, som nu, genom utställningshallen, också blivit känd för design, konst, mode och antikviteter.

Nästan alla muséer och utställningar var tvungna att pausa under en alltför lång period, men nu märker man att intresset för konst och föremål som hör hemma på olika museer har väckt besökare till liv. Intresset är stort och många nya museer har tillkommit eller rustats upp för att visa en bredd av konstnärlighet, även mode. Det är nog behovet av kultur som alla människor egentligen besitter, som är orsaken.

ANNONS

Äntligen prioriterar vi besök på muséer som lyckas attrahera. Måleri, skulptur, foto, mode och hantverk. Från Skåne kommer man lätt över till Köpenhamn via bron. En kort resa till ett av världens vackraste konstmuseer, Louisiana är i år är ett måste, speciellt som Mamma Andersson visar sitt bästa ur sin fatabur. Ett absolut måste om man är på andra sidan sundet eller i närheten fram till den 10 oktober.

ANNONS