News55

Cay Bond: Så kan mode påverka och skapa förändring

Artikelbild
Foto: Carl Bengtsson
Cay Bond
Cay Bond
Uppdaterad: 23 dec. 2022Publicerad: 23 dec. 2022

Så snart jag tänker på julen tänker jag också hur mysigt och skönt det kan vara att koppla av efter allt förberedande stök och bök, och då tänker jag att jag njuter och kopplar av iklädd plagg i mjuka kvaliteter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

 Kashmir är en stor favorit. Var och vartannat kvalitetsmodemärke använder kashmir.

Jag har noterat, i all den överväldigande reklam vi får på nätet, mängden av modemärken som satsat på bekvämlighet i klädsel med kashmir, och då även i hela klänningar. Självklart kan man ju tänka sig en mjuk och varm kashmir, vare sig den är vävd eller stickad. I tidens aktuella materialmedvetna mode ingår även en lekfullhet i hur vi kan kombinera en grovstickad tröja med en halvlång tyll eller sidenkjol, exempelvis.

Modet blir vad vi själva gör av det, något som jag verkligen uppskattar efter alla år av likatänkande som blir följden om konsumenter handlar massproducerade kläder hos de stora klädkedjorna. Men nu vänder det i och med miljömedvetenheten. Man tar risker på ett helt annat sätt och vågar göra fel, så att det blir rätt. Klädäventyret består ju av återanvändning, att blanda gammalt och nytt och samtidigt lära känna gamla traditioner som exempelvis hantverk.  Handstickat känns därför vansinnigt spännande igen. Jag minns själv hur road jag var när jag väntade mitt första barn på 60-talet och febrilt stickade babykläder. Och hur meditativt det var!

Vi har flera begåvade stickerskor i vårt avlånga land även yrkesmässigt. Jag tänker särskilt på Ann Bonander Looft som skapar ett unikt mode i miljöanpassade garner. Hon följer inga beskrivningar utan arbetar med fri hand. Hennes design är mycket tilltalande och kvinnlig och oerhört välgjord. Numer visar hon ofta sina skapelser i utställningar. I vår kommer hon att vara aktuell i Vida museet på Öland. Till vardags skapar Ann också kostym för olika roller till teaterscener så dessutom är hon alltså en skicklig skräddare. Lusten att sticka hos henne försvinner nog aldrig.

I somras sammanställde jag en utställning i Blå Hallen i Höganäs där Ann var med, men där jag också visade flera olika textila hantverkskonstnärer. Bland annat Lisa Abelsson som skapar vackra klänningar, nätskulpturer i brickmärkt metall, Charlotte Bialas, svenska i Paris, som efter att länge ha arbetat med de stora modehusen, kom på hur att använda vackra spilltyger från couturen och sy upp klassiska snitt i begränsat antal, Louise Xin som skapar regelrätta aftonblåsor som hon inte säljer men hyr ut! 

Dessutom är hon aktivist och kämpar för Uigurierna i Kina och mänskliga rättigheter. 

Skapar förändring

Under senaste modeveckan i Stockholm gjorde hon en berörande visning av sina fantastiska kreationer i ett konstgalleri där hon inledde med en journalfilm om situationen i Kina, något som publiken antagligen aldrig sett tidigare och därför blev oerhört berörda av. Louise skapelser fick stor uppmärksamhet som senare ledde till två officiella uppdrag till senaste Nobelmiddagen. En häpnadsväckande skrud i ett collage av återvunna tyger till skådespelerskan Elin Klinga och en vacker blå skapelse till Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi. Dessutom valde Märta Stenevi att bära med sig ett av Louise Xin´s aktivistplakat vid fotografering. Allt detta har tillsammans  väckt en enorm uppmärksamhet vilket har lett till att Louise är inbjuden att göra en visning i EU-parlamentet i Bryssel den 10 mars 2023! Tala om att mode kan påverka och skapa förändring!

ANNONS

Foto: Cay Bond


Mode är kultur, konst, kunskap, bildning och hantverk. Navet i ett samhälle. Och hantverk har fått en ny betydelse i vår tid, kanske på grund av den digitala framfarten. Man kanske inser att tumtryckning på mobil och datorer inte är särskilt utvecklande. 

Flera aktuella utställningar och designpresentationer handlar om hantverk och en ny vacker bok, Handkraft, är utgiven av Stockholms Hantverksförening, (175 år) på Arvinius & Orfeus Förlag. Boken presenterar 10 olika hantverkare med olika yrken och utvecklingen i händernas värld. En juvel! Följaktligen tog SvenHarrys konstmuseum i Stockholm initiativet till en häpnadsväckande fysisk utställning med dessa hantrverk som ofta är närvarande och visar sina arbeten på plats. Utställningen pågår nu och ett tag till.  

Hos Handarbetets Vänner på Djurgårdsslätten har man möjlighet att se en unik utställning om plymer av den fenomenale plymmakaren Tim Mårtensson som beskriver sitt arbete. Han är ensam om sitt yrke i Sverige. Utställningen pågår endast till årsskiftet. Eftersom Haute Couturen i Paris ofta visar modedetaljer med fjädrar och samtidigt är måna om att bevara hantverket, ser man just nu en ny våg av vackra plymer i olika modesammanhang. Parisarna har dessutom ett kärt förhållande till en sång och dans föreställning Mon truc en plume av  och med den nu bortgångna ballerinan och skådespelerskan Zizi Jeanmaire och hennes föreställning med samma namn som i många år bara pågick och pågick.

Bonne Année!

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS