Därför var Tage Danielsson före sin tid

Stockholm 1970-03-25

Aina Bergvall

Annons

Annons

Att vara före sin tid borde vara bra, väcka allmän beundran, kanske rent av eftertanke. Men det blir inte alltid resultatet.

Alltså var det kanske inte särskilt överraskande att Tage Danielssons film ”Sopor” fick ett blandat mottagande och en hel del beska omdömen när den hade premiär 1981. I Aftonbladet stod det att filmen andades hat och förakt mot politiker och i Sydsvenska Dagbladet skrev man att filmen var en binge oinspirerade, krystade och mestadels poänglösa infall och sketcher, framförda av skådisar som kvävde sin talang.

Så här nästan trettio år senare är det åtminstone för mig betydligt enklare att hålla med de recensenter som fann filmen ”i bästa mening barnslig” med charm, humor och smittande medmänsklighet. År 2020 är den faktiskt, dessutom, rykande aktuell!

I ”Sopor” får vi uppleva hur tusen svenska barn ockuperar kungliga slottet och tar kungaparet, kronprinsessan och Carl Philip som gisslan för att vuxenvärlden ska lyssna på deras framtidsoro. Snart är faktiskt alla i kungliga familjen, med Victoria (som spelas av Lena Nyman) i spetsen, positiva till barnens revolution.

Att vi skulle uppleva ett liknande barnuppror på riktigt trodde nog absolut ingen då, när 80-talet var färskt, folkomröstningen om kärnkraften bara ett år gammal, landets två tyngsta politiska figurer hette Thorbjörn Fälldin och Olof Palme, och Greta Thunbergs mamma hade bara fyllt elva. Tage Danielsson skrev manus och regisserade själv och lyckades dessutom fylla rollistan med idel svenska skådespelarstjärnor. Radarpartnern Hasse Alfredson spelar ett helt knippe olika gubbar.

Visst, här parodieras partiledare, pampar och kungligheter, men också massmedia får en släng av sleven. Många av mina tv-kollegor från den tiden har roller. Det blir extrasändningar, analyser och intervjuer … Här möter man en lång rad välkända ansikten som ”alla” tittade på kväll efter kväll: Lars Orup, Bo Holmström, June Carlsson, Mats Hådell, Åke Ortmark, Ingemar Odlander, Sigge Hammar, Per-Eric Nordquist – alla tyvärr i dag döda. Här finns också bl a Christina Jutterström, Olle Söderlund och Erik Fichtelius. Den senare berättar på Facebook att ”det var stort när Tage ringde och frågade om jag ville vara med”.

Att alla vill känna sig behövda är ett återkommande tema. Både filmens barn och pensionärer vill slippa stämplas som ”onödvändiga” och till och med kungen erkänner att han får en släng av samma känsla …

En särskild sak att glädja sig åt i filmen är de helt fantastiska hattar som bärs av Grynet Molvig. Hon spelar drottning Silvia, som med lätt brytning ideligen häpet undrar en och samma sak: Gör man alltså så här i Sverige?

Svaret på den frågan lyder numera JA. Och inte bara i Sverige. Runt om i världen pågår barnens protester, och nu är det inte bara de yngsta som deltar. Manifestationerna kring oro för miljö och framtid avlöser varandra, och precis som filmen tas de emot med blandade känslor.

Men en skarpare, roligare och mer klarsynt samhällsdebattör än Tage Danielsson, det går inte att finna. Han var verkligen före sin tid. Och det är underbart att få skratta åt det som i grunden måste tas på största allvar.

”Sopor” ligger på SVT Play för närvarande. Se den!

Aina Bergvall
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons