News55
Detta är en sponsrad artikel

Därför måste vi införa en riktigt hög sockerskatt

Artikelbild
Oslo 20160310.
Sverker Olofsson
Sverker Olofsson
Uppdaterad: 23 aug. 2016Publicerad: 23 aug. 2016

För några veckor sedan publicerade Dagens Nyheter en debattartikel om sockerskatt. Den var skriven av tre insatta herrar. Var tog debatten vägen?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jag gör också ett försök. Inför en riktigt hög sockerskatt. Jag ser minst tre fördelar. För det första att något överhuvudtaget görs, sedan får staten in lite pengar som kan användas till något vettigt. Viktigast är ändå den signal som en sockerskatt skulle skicka till oss alla, men framför allt till de som är på väg att sockra ihjäl delar av svenska folket.

När man säger sockerskatt brukar alltid några högljudda allra längst ut på högerkanten ropa högt om individens rätt att välja och ansvar för sin egen livsstil. Visst har vi alla ett ansvar för hur vi lever, men alla måste väl begripa att om halva befolkningen är överviktig eller i värsta fall fet så är det också samhällsproblem. Framför allt för att folk far illa, men det är också ett gigantiskt ekonomiskt problem som lurar i en nära framtid.

      LÄS MER: “Hur kan vattenfall få fortsätta härja?”

70 % av män 45-65 är överviktiga

Jag tycker att det är sorgligt med ungdomar som gömmer sin övervikt i mjukisbyxor och för stora luvjackor när dom kommer med sina ”chipssäckar” och gigantiska läskflaskor. Det är oroande att vart femte barn är överviktigt och skrämmande att de som fortfarande är överviktig i åldern 10 – 13 år mycket troligt kommer att vara det resten av livet med allt vad det innebär av försämrad livskvalité.

Mest tydligt blir det ändå bland oss som är övre medelålder och uppåt. Där ser man hur knäna börjar gå sönder under extrakilona. Övervikten lockar fram svåra sjukdomar som kuvar människor och gör livet mycket sämre än vad det kunnat vara. Vet ni att i åldern 45 – 65 år är 62 % överviktiga. Bland männen är det hela 70 %. Vi lever längre och många har det bättre, men vi äter sönder våra möjligheter till ett bra liv hela livet.

      LÄS MER: “Så förstör kommersiella krafter Almedalsveckan

Har ni sett hur godispåsarna ser ut?

ANNONS

Orsakerna är förstås många men vi kan väl börja resonera om sådant som är uppenbart och faktiskt lätt att lösa. Det handlar om att komma till rätta med sockermissbruket. Kombinera en sockerskatt med stenhårda krav på handel och livsmedelsindustri.

Det var inte så många år sedan det pågick en debatt om det rimliga i att godisbergen sträckte sig ända fram till kassorna. Varför skulle vi stå i kassakö vid godishögar som frestade såväl oss som våra barn, sade vi då. Debatten dog och det har blivit värre. Har ni sett hur godispåsarna ser ut? Osannolikt stora med fyrkantig botten. Det behövs minst två skopor bara för att täcka botten. Jag har testat! Några skopor till för att det skall kännas att det är något i påsen. Varför accepterar vi detta? Och varför är läsk och godis bland de varugrupper som får mest utrymme i butikerna?

Varför accepterar vi att det är 12 % socker i blodpudding och 24 % i frukostflingorna som ger sken av att vara nyttiga. Det finns otaliga exempel!

      LÄS MER: “Det är inte fel på nejsägarna – det är fel på EU-byråkrati”

Livsmedelsbranschen måste ta ansvar

Den som anser att det vi äter och den livsstil vi väljer är en ren privatsak kan kanske hålla med om följande. Det är inte rätt att halva befolkningen riskerar att äta sig sjuka, och det är inte rätt att vi med skattepengar subventionerar livsmedelsbranschens vinstjakt genom att betala den sjukvård som dåliga livsmedel orsakar.

Vi reagerar knappt mot att handel och livsmedelsindustri säljer mat som gör oss sjuka? Sockerskatt är en säkert en struntsak, men det är också en viktig symbolhandling. Ett beslut om sockerskatt skulle visa att politiken ser övervikt som ett folkhälsoproblem som samhället tar ansvar för.

Ja, varje individ måste ta ansvar för sin livsstil, men livsmedelsbranschen måste också ta ansvar för vad dom lockar oss att köpa.

ANNONS

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

ANNONS