News55
Detta är en sponsrad artikel

En säregen radioröst har tystnat

Artikelbild
Foto: Jurek Holzer / SvD / SCANPIX
Staffan Dopping
Staffan Dopping
Uppdaterad: 07 sep. 2015Publicerad: 07 sep. 2015

I dag fick jag beskedet om att Harald Norbelie har avlidit stilla i sitt hem i Tofta på Gotland. Harald mådde länge tämligen bra trots sin prostatacancer, men i våras accelererade sjukdomen och hans tillstånd försämrades. I juli skrev han en uppmärksammad debattartikel om att frivillig dödshjälp måste utredas i Sverige. Han insåg att han knappast själv skulle kunna dra fördel av en svensk omsvängning. Men han ville uttrycka sin rätt anspråkslösa önskan om att frågan ändå skulle utredas och det gjorde han på ett sätt som berörde starkt och imponerade på många.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På vilket sätt var han en säregen radioröst? För det första vet jag ingen annan som lät som Harald Norbelie, hans vänliga – visserligen lätt skrovliga men ändå välmodulerade stämma – avslöjade omedelbart vem rösten tillhörde. Han utmärkte sig också genom att han lyckades utveckla en modern och lyssnartillvänd lokalradio ur en jordmån som doftade mycket 70-tal och monopoltänkande. För många var Radio Stockholm på 80-talet den tid då radion fick nytt liv och tog ett antal steg mot framtiden.

Åren som lokalradiochef på 80-talet var givetvis det viktigaste som Harald åstadkom radiomässigt, men han var också författare till flera böcker om Stockholm. Hans engagemang för huvudstaden och hans förmåga att lustfyllt föra ut dess historia och historier gav honom så småningom S:t Eriksmedaljen. Han har också varit planeringschef vid Sveriges Television.

Som jag skrev på News55 i en kort text i somras har Harald alltid varit en glad, skämtsam och lekfull person. Men han var också nyfiken och engagerad och en sann humanist. En modern och självständig människa med stort intresse för historia och kultur.

För bara ett par veckor sedan talade jag med honom i telefon; hans profilerade röst var i det närmaste oanfrätt av sjukdomen och på det verbala området saknades ingen vitalitet. Han och hans hustru tog under sommaren emot en hel del besök av släkt och vänner, det var inte så att han isolerade sig för att kroppen var i dåligt skick.

Nu är han död, han skulle ha fyllt 71 i oktober. Det blev ändå ett rikt liv och radiomannen och kulturprofilen Harald Norbelie kommer inte att glömmas.

ANNONS