News55

Här är den sista tilliten till samhället

Artikelbild
Totte Wallin
Totte Wallin
Uppdaterad: 22 feb. 2021Publicerad: 22 feb. 2021

Minns ni uttrycket ”från vaggan till graven”, det som tillsammans med ATP-reformen sjösattes som det ”Starka samhället”

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Genom höga skatter skulle samhället sörja för oss genom livet . Jag kallar begreppet ”från Folksam till Fonus”. En omfattande urbanisering inleddes och många landskap dränerades på arbetskraft till förmån för storstäder där familjerna flyttade in i lägenheter med elspis, varmvatten , badkar och sopnedkast…

Man behövde inte längre ”hålla eld i spisen” slänga soporna på en hög, bära in och värma vatten och i källaren fanns en tvättstuga. Nu kunde barnen gå till skolan, man hade råd att köpa en bil, en teve och kunde se på Hylands Hörna.

Det var i miljonprogrammen man flyttade in och det fanns ett kitt, en tillit till att samhället kunde leverera.

Idag har bostadsområden som Tensta, Hammarkullen, Ronna och Rosengård fått en helt annan betydelse som utanförskapsområden för invandrare.

När det idag talas om ”gängkriminalitet” och ”klanbrottslighet” som jämförs med maffian är det tydliga bevis för tillitens kris

Kommer man från stater som Syrien, Eritrea eller Somalia där tilliten till staten är noll kanske man inte växlar 180 ° i normer, åsikter och levnadsmönster på flera generationer? Om man någonsin gör det.
Klarar man att leva i ”parallellsamhället” utan att kunna språket, utan att gå ut skolan med godkända betyg och få sin utkomst av gängkriminella, eller av ”Familjen” i Göteborg så är vägen tillbaka lång. Det räcker inte med ”fler ungdomsgårdar”.

De urgamla värderingar i synen på familjen, kön, makt eller rättssystem kolliderar och skaver ja kanske till och med kraschar mot vår ängsliga ”värdegrund”.


Att hålla reda på hur samhället är organiserat mellan kommun, region och stat kan inte ens journalister på FHM:s presskonferenser, så varför kräva det för nyanlända?

ANNONS

Det har nu gått så långt att tilliten från det övriga samhället också börjar svikta.

När ”vita svennar” torteras och våldtas på en begravningsplats i Solna , när en liten tjej dödas av ett vådaskott vid en hamburgerrestaurang i Botkyrka, när vi ser bilder från Danmark hur svensksomalier från Rinkeby avrättar och döms till straff de aldrig skulle fått i Sverige när det upprättas vägspärrar börjar tilliten svikta inte bara mot vissa invandrargrupper och förorter utan även mot polisen, rättssystemet och de som ska skydda civilsamhället.

Den enda tillit, lilla halmstrå som finns kvar, är väl till FHM.
Slutligen när det gäller vad vi bör kämpa mot så är det nog främst ”Hetsen mot folkvett”.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS