News55

Här är den nya motionstrenden i USA

Artikelbild
Carl-Ingemar Perstad
Carl-Ingemar Perstad
Uppdaterad: 23 feb. 2021Publicerad: 23 feb. 2021

Tycker du gångbandet är enformigt och vädret inte perfekt för en långpromenad. Då ska du som många andra pröva på en av de senaste motionstrenderna i staterna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det kallas “mall-walking”: Allt fler stora varuhus och köpcentra satsar på en snitslad bana som du går på 30 minuter. De största varuhusen erbjuder ett promenadstråk som tar en timme att gå i normaltakt. En del lägger upp resrutten för semestern beroende på var varuhusen med bästa ”Mall-Walkingen” finns.

För att locka fler träningssugna ingår rabatt på lunch i någon av restaurangerna och vissa dagar i veckan erbjuder en sköterska fria kolesterolprov. Att bli medlem i hälsoklubben kostar inget och du får en t-shirt som signalerar till andra att du hör till samma motionsgäng. Det senaste är att ha munskydd med logga som visar att man är en i gänget. Och naturligtvis är man noga med att hålla avstånd.  Sex foot apart or six foot under – är inte bara ett skämt.

En inomhusbana med avståndsmarkeringar och fria stationer för påfyllning av vattenflaskor lockar framförallt 55 plussare. Fördelarna anses vara att man slipper trafik, man går i egen takt i en luftkonditionerad miljö och träffar nya vänner. Att klubbmedlemmarna får rabatt i olika affärer kanske också bidrar till att den här formen av motion växer snabbt.

Amerikaner i allmänhet upplevs som mycket sociala och mall-walking verkar passa bra, en lagom portion motion och möjlighet att samtidigt småprata. Och för att den markerade gångslingan inte ska bli alltför enformig varierar man riktningen dag för dag. En extra trygghet är att det finns ett antal så kallade hjärt-start-apparater utplacerade längs hela banan.

Nackdelarna då, för det finns sådana. Den största anses vara att det hårda betonggolvet inte lämpar sig för långpromenader. En annan hake är att det vissa tider på dagen kan bli kö när några längre fram ser något lockande i något av alla skyltfönster och stannar upp.

Att större gym i USA har stora ovaler för speed-walking är inget nytt. Det är inte ovanligt att hela gäng träffas och går några kilometer på rundbanan. Luftkonditioneringen är en förutsättning. För helst ska man inte bli svettig, det passar sig inte när man har gymkläder som är mer trendriktiga än praktiska. För många är det lika viktigt att glänsa lite extra som det där varvet på motionsbanan. 

På den internationella flygplatsen i Phoenix, Arizona, är fitness-walking inget nytt. För fyra år sedan öppnade man sin ”two-mile-walk-trail”. Längs banan i terminalen finns sju stationer för gratis påfyllning av kylt och filtrerat vatten. Senaste åren har många större flygplatser i USA hängt på trenden och märkt upp promenadstråk. En del har speciella banor för kardioträning, ett sätt att fördriva tiden medan väntar på nästa plan och klart mer nyttigt än den där ölen och hamburgaren som pubreklamen lockar med när vi går förbi.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS