Här är reklamen som väcker minnen

Varje dag läser vi om fotbollsspelare som säljs för miljardbelopp. De flyger mellan Manchester, Barcelona, London, Milano och alla storklubbar och erbjuder sina tjänster till högstbjudande. Stannar Zlatan, ska Messi flytta?

Totte Wallin

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Enligt France Football, uppges Messi tjäna runt 1,45 miljarder svenska kronor om året. Cristiano Ronaldo ska tjäna ungefär 1,32 miljarder kronor. Neymar å sin sida uppges ha en årslön på 1,06 miljarder kronor.

Här i Sverige sysslar många klubbar med en typ av människohandel när man skannar visa länder i Afrika på unga talanger , tar dem till Allsvenskan och säljer dem vidare till rikare klubbar för ”struntsummor ”

På samma sätt ville Fotbollförbundet leka ”bissniss”  när de skulle bygga Friends Arena . Först var namnet kopplat till ”Swedbank” men när kalkylerna inte höll och Folksam, storägare i just Swedbank” fick vara återförsäkringsbolag och när ”Biss-Nissen” Anders Sundström satt på tre läktare samtidigt ändrades namnet till ”Friends”.

För att se Allsvenskan krävs att man betalar ännu en sportkanal där man möts av ”Allsvenskan sponsras av XXXX av spelare för spelare ”  eller tjänster för banklån. Dyker sedan Glenn Hysén upp på sin förbannade spelhiss byter jag kanal!

Därför var det så oväntat roligt att se en intervju med Sirius Stefano Veccia där jag på tröjan uppe i vänstra hörnet läser ”Luthagens Livs ” mitt gamla ICA på Sysslomansgatan ett stenkast från V-Dala Nation  i Uppsala.

Det är inget Maxi, Kvantum utan en vanlig kvartersbutik som byggdes upp av Sune Gustavsson från Ekolsund.

Sune var ett av tolv syskon och senare en ettrig vänsterback i Enköpings Sportklubb.

Conny Granqvist från ESK som senare tog SM-guld med Djurgården berättade för mig hur svårt det var att komma förbi Sune . ”Gick man förbi sprang han ifatt och man fick dra honom två gånger “

Jag känner flera av Sunes syskon från simskolan vid Nyladabadet i Eksolsundsviken och jag minns , när jag möter någon på stan,  hur de såg ut sommaren 1959 när de dök eller smygrökte med Pilbo-Roffe.

Luthagens Livs har förmodligen en av landets vackraste ”utgångar ” där man i fonden  möter Alvar Altos italiensk inspirerade V-Dala Nation och Domkyrkan, som nästan hotfullt, reser sig i bakgrunden.

Tillbaka till Sune som började i charken där han hade full koll på allt vad professorskorna i Börjegatans och Vasahusets paradvåningar ville ha till helgspis.

Så småningom köpte Sune butiken och spred sin glädje bland kunderna . Jag ringer en gammal kompis som bor på Götgatan några kvarter bort.

 ”Ja Sune var en pärla som packade varor och pratade med alla . Frågade man om han kunde lägga undan en köttbit sa han – Det ordnar jag , och han glömde aldrig nått ”.

Så när jag ser ”Luthagens Livs ” på Stefano Veccias tröja så tänker inte jag på ICA utan på Sune, hans bröder och de smalben han skavt på Enavallen i Enköping.

Totte Wallin

Annons

Annons

Totte Wallin
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons