June Carlsson bröt marken i "männens värld"

ARKIV 19690102. June Carlsson, journalist och programledare vid Sveriges Television fram till 1987. Hon var under 1970- och 80-talet programledare för "Studio S" och "20:00". Som 24-åring började Carlsson leda "Aktuellt".

Aina Bergvall

Annons

Annons

Om en månad skulle June Carlsson ha fyllt 71.

Hon var en av de kvinnor som ofta syntes i tv-rutan, i det som då var männens värld. Där satt Åke Ortmark, Gustaf Olivecrona, Sven Lindahl, Stig Berglind, Mats Hådell, Åke Magnusson … uppräkningen av ”ankarpersonerna” i Sveriges Televisions nyhetssändningar kan bli mycket längre. Ett hade de gemensamt: de var karlar.

– Av män, med män, för män, sägs June ha muttrat när mansdominansen i nyhetsfloden blev alltför tydlig.

      LÄS MER: ”Jag är rätt ensam om att vara kvinna i rutan i min ålder”

Det måste helt enkelt varit mycket modigt att anställa unga tjejer som June till redaktionen som hette TV-nytt och sände fyra gånger om dagen, två gånger i vardera kanalen. Legendariske Per-Martin Hamberg var chef och ansvarig för personalrekryteringen, även om han inte var särskilt synlig mellan skrivborden i det som vi kallade ”gröna havet”.

När det började närma sig sändning lämnade vi kontorslandskapet och gick in till ”jourrummen”, ett för det gäng som jobbade för kanal 1, ett annat rum för sändningarna i kanal 2. Vi tittade på inslag, valde bilder, skrev texter, räknade minuter och sekunder innan klockan var 19:00 och TV-Nytts första program för dagen sändes, tio minuter långt i tvåan. Året var 1970.

June Carlsson blev snabbt ett omtyckt ansikte. Och inte bara ansiktet gillades, hon fick också pris för sitt sätt att tala, tydligt, välformulerat och med betoningarna på exakt rätt ställe. June var noggrann, tog uppgiften på allvar, lade ner sin själ i presentationen av dagens händelser så att publiken skulle ta dem till sig, kanske fortsätta diskutera i tv-soffan.

      LÄS MER: Journalisten Britt-Marie Mattsson i stor intervju

Vad betydde det då att nyheterna presenterades av en kvinna? Svårt att säga, naturligtvis, men där fanns definitivt en igenkänningsfaktor, en annorlunda ton, ett annat tilltal som inte går att beskriva i korta ordalag. För June var jämställdhet viktig långt innan Feministiskt initiativ hade sett dagens ljus.

Hur revolutionärt det ändå var att det kvinnliga inslaget i landets viktigaste nyhetsredaktion växte, det stod nog klart också för oss direkt inblandade. Om inte förr så den dag då en kollega (läs: man) tittade in i ”jourrum 2” och förvånat utropade:

– Titta! Vi har en häxdesk!

Programledaren, alltså June, var omgiven av Anneli Ahlbom, bildproducent, Margareta Lexius, scripta, Eva Berg, bildredaktör, och mig som var redaktör (jag var förvisso den första kvinna som blev programredaktör på tv-nyheterna).

Det var vi som var ”häxorna”. Bara tjejer på alla stolar. Det hade inte hänt tidigare. Och ”häxdesken” levererade.

      LÄS MER: Äntligen tar tjejerna över på SVT

June Carlssons popularitet växte. Hon gjorde andra program, Aktuellt, Studio S och 20:00, tills hon blev sin egen 1987. Men fortfarande är hon ihågkommen av många tv-tittare.

I dag har hon gott om efterföljare. Faktum är att programlederi i svenska nyhetsprogram i mycket stor utsträckning numera sköts av kvinnor, ja, det finns faktiskt de som hävdar att det blivit ett ”kvinnoyrke”.

June Carlsson bröt marken.

Aina Bergvall
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons