News55
Detta är en sponsrad artikel

Kalla mig gammeldags - men jag ogillar när åsikter blir nyheter på SVT

Staffan Dopping
Staffan Dopping
Uppdaterad: 30 dec. 2015Publicerad: 30 dec. 2015

När medievärlden genomgår omvälvande förändringar skulle man kunna tro eller hoppas att de gamla trygga etermedieföretagen stod stadigt och var garanter för allsidig och korrekt information. Men tyvärr har Sveriges Television valt att kraftigt förändra sina prioriteringar och vandra i samma riktning som den kommersiella medieindustrin, det vill säga åsikter och privat tyckande tar alltmer plats.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förlorare är publiken, men på sikt sannolikt också programbolaget självt.

      LÄS MER: Ana Martinez – “Öppet brev till SVT”

Saklighet och opartiskhet har ända sedan starten varit kungsorden för Sveriges Radio och Sveriges Television. Programmen skulle inte gynna någon särskild aktör i samhället, verksamheten skulle vara i hela befolkningens intresse och en särskild återhållsamhet med personliga åsikter hos medarbetarna skulle skydda från missbruk av mediernas påtagligt stora genomslagskraft.

De här principerna, som är fastlagda i flera olika styrande dokument för programbolaget – bland annat i radio- och TV-lagen och det så kallade sändningstillståndet – har skapat en viss stabilitet under åren, även om både radio och tv har genomgått stora förändringar i takt med samhällsutvecklingen.

      LÄS MER: Fem skådespelare med taskig barndom, hur kul är det?

Det grundläggande har emellertid stått fast, saklighet och opartiskhet ska gälla och programledare och andra medarbetare i programmen ska avstå från att uttrycka ställningstaganden i de samhällsfrågor som programmen ska rapportera om och belysa.

Mycket av det här tycks ha förändrats. På senare år har vi kunnat se hur personer med framträdande roller i Svt (även i SR, men i något lägre utsträckning) ventilerar sina personliga åsikter i olika samhällsfrågor, både i egna program och i andra kanaler.

I mellandagarna publicerade Svt Nyheter på sin webb en text av egna journalisten Helena Zachariasson om fördelningen av föräldraledighet. Hon angrep ”unkna skitstrukturer” som leder till att fäder tar ut kortare ledighet än mödrar, och artikelns rubrik* var: ”Helena Zachariasson: Jag köper inte era argument”. Artikeln ligger alltså på Svt-webben, under ”Nyheter, Inrikes” (*Svt har, sedan jag skrev min text, ändrat rubriken som nu inleds med “Krönika:”).

ANNONS

Men artikeln är bara senaste exemplet i en tydlig trend. Personliga åsikter i samhällsfrågor slungas ut allt tätare. Personalen på Svt tycks ha mycket stort utrymme att göra inlägg, även om undantag finns. Kakan Hermansson och Karin Adelsköld har fått åthutningar, men dessa är ovanliga.

Strax innan hon blev årets julvärd levererade Gina Dirawi ett utfall i SR- och Svt-gemensamma storsatsningen Musikhjälpen. Hon slog då fast att ”våra politiker är ett gäng jävla idioter”. Jag har på Twitter själv ifrågasatt om en medarbetare i publicservice-bolagen får uttala sig så i ett program, men Svt har inte kommenterat det.

      LÄS MER: Gina Dirawi svarar på julvärdskritiken 

Jag hoppas att inriktningen för Sveriges Television och Sveriges Radio blir föremål för sakliga och konstruktiva diskussioner under 2016. Jag är uppriktigt orolig för den accelererande utvecklingen, där partiska uttalanden från medarbetarna i programmen blir vardagsmat. Samtidigt talar sig chefer varma för mer av agendasättande journalistik.  Det är knappast publiken som har efterfrågat en övergång från faktabaserat rapporterande (inklusive analyser och kommentarer) till förmån för agendasättande program med inslag av kampanj och agitation.

Man må kalla mig gammaldags, och det är jag nog också i det här fallet. Saklighet och opartiskhet ansågs av de allra flesta vara bra på 1900-talet. Jag tror att begreppen har kvar sitt värde också i vår tid.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
E55 Studio

Fastigheter famlar i mörkret – men den här fonden lyser desto starkare

22 nov. 2024
Spela klippet
E55 Studio

Bolagsanalytikern: Därför gick fastighetsbolaget i konkurs

22 nov. 2024
ANNONS
Spela klippet

Fastigheter famlar i mörkret – men den här fonden lyser desto starkare

Fonder kräver viss eftertänksamhet och kan framstå som kniviga att sätta sig in. Så är det inte. Står stjärnorna rätt kan de tvärtom vara en god investering som ger fin avkastning. Här är fonderna som just nu glänser lite mer än andra. Den ständiga frågan med fonder kan väl egentligen appliceras på livet i stort: […]