News55
Detta är en sponsrad artikel

My name is Olle and I’m a sex worker

Artikelbild
Foto: Karin Malmhav / SvD / TT
Olle Waller
Olle Waller
Uppdaterad: 17 juli 2015Publicerad: 17 juli 2015

Jag lever på sex... Det är nog inte många gravt medelålders farbröder som kan stoltsera med något liknande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En gång när jag skulle jag hålla en föreläsning på engelska och var lite nervös och spänd presenterade jag mig så här: ”My name is Mr Waller and I am a sex worker…” Eftersom orden sex worker på de flesta håll betyder ”prostituerad”, tittade publiken häpet på mig och möjligen hann de tänka ”okej, vem vill köpa hans tjänster?” innan jag ändrade mig och istället sa, ”Sorry, I mean that I work as a sex educator” och publiken och jag kunde andas ut.

Att arbeta med sex- och samlevnadsfrågor är nog något av det mest tacksamma man kan tänka sig. Det finns inte många områden i livet som kan mäta sig med detta ämnesområde, eftersom alla människor förhåller sig till sexualiteten vare sig man gillar den eller ej, vare sig man håller på eller avstår. Även personer som vill definiera sig som asexuella har sitt förhållningssätt.

Sverige sticker ut som det lite konstiga landet när det gäller hur vi öppet kan tala om sex och sexuella handlingar. Vi har en lång tradition av öppenhet. Vi var först i världen att införa obligatorisk sexualundervisning i skolan. Vi var först i världen att genomföra en nationell sexvanestudie. Vi har utvecklat ett språk, ett sätt att prata om sex, som gör att även de mest intima och känsliga frågorna blir möjliga att benämna. ”Ja, ja”, sa en latinamerikansk bekant, ”ni svenskar bara talar om det, ni gör det inte. ”It’s for me to know and for you to find out…”, kontrade jag, med ett stort leende.

”Var helst två människor är tillsammans sexuellt så är samhället med som tredje part.” Orden kommer från en tidigare kollega till mig, sociologen och forskaren Gisela Helmius. En klok kvinna som i sin forskning har satt ljuset på hur vi socialiseras in i, och formas i, vår sexualitet. Det finns ingen naturlig sexualitet, utan en mängd olika sorters sexualiteter. Varje kultur, varje historisk epok, har sina föreställningar, värderingar, traditioner och normer kring sexualiteten och hur den får och bör uttryckas.

Vem kan ha sex med vem? När i livet kan vi och får vi ha sex? Vilka sexuella handlingar och vilken sexuell praktik räknas som okej? Sexualiteten är att betrakta som en social konstruktion i första hand och inte som något naturgivet, oföränderligt och evigt.

”Men hallå!” hörs vän av den biologiska ordningen hojta… ”Vi är väl ändå biologiska varelser och den sexuella driften har väl till uppgift att föra släktet vidare? Fortplantningen, hallå – glöm inte fortplantningen!”

Nåja, visst är vi biologiska varelser även om just fortplantningen inte fordrar att vi är tillsammans i ett sexuellt möte. Det räcker med att könsceller möts för att befruktning ska uppstå och det kan ske på en mängd sätt, via olika former av så kallad assisterad befruktning.

Men, käre vän av den biologiska ordningen. Du har rätt i så måtto att vi föds med olika grundläggande funktioner och förmågor som kan knytas till den sexuella responscykeln; nämligen förmågan till lubrikation, erektion och orgasm. De förmågorna finns med oss från födseln men har för det lilla barnet ingen egen inneboende betydelse. Betydelsen av dessa förmågor kommer vi att lära barnet när vi fostrar och socialiserar in det i den kultur och samtid vi lever i.

ANNONS

Jag brukar inte tala om sexualiteten som en drift utan vill hellre beskriva den som en förmåga. Grundläggande drifter som måste tillfredsställas för att vi ska kunna överleva handlar mer om att vi måste äta och dricka, och med jämna mellanrum tömma systemet (kissa och bajsa) för att överleva. Vi måste sova och reglera kroppstemperaturen mot värme och kyla, annars dör vi. Men måste vi ha sex? Svaret är nej, det måste vi inte. Vi kan leva utan sex och jag vill gå så långt som att påstå att ett sexuellt välbefinnande för den enskilde kan vara att avstå från sex.

Men, med det sagt måste jag ju självklart säga att sex kan vara som en bal på slottet; lite trist, småtråkigt men också alldeles, alldeles, underbart. Det finns få njutningar som kan mäta sig med det vi kan uppleva i det sexuella samspelet när den positiva spiralen av upphetsningen av vår partners upphetsning skruvas upp och när beröringen frisätter endorfiner som ytterligare maximerar upplevelsen av att kunna och våga ge sig hän fritt och i trygghet.

Men det är inte biologin som avgör vad vi gillar och åt vilket håll blicken riktas när vi blir attraherade och kåta. Lika lite som att behovet att äta och dricka styr vad vi blir sugna på.

Det är inlärda socialt konstruerade beteenden som styr suget, längtan, drömmar och fantasier kring sexet och varför inte också maten och alla goda drycker. Titta bara på alla kokböcker som produceras i parti och minut, produkter som kittlar våra sinnen i ett nära nog pornografiskt tilltal.

Kram från farbror Olle.

ANNONS