News55

Ska vi starta en hej-rörelse?

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 27 mars 2016Publicerad: 27 mars 2016

Hej och hå vilket hallå!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När jag skrev en krönika på News55 om att vi säger hej till varann alldeles för lite, anade jag inte vad vi satte igång.

Sammanfattningsvis var budskapet det här: Vi hälsar för lite på folk vi möter – i trappor, hissar, väntrum och så vidare. Och när man hälsar på nån möts man ofta bara av grinig tystnad. Har vi blivit mer och mer likgiltiga för andra människor? Det borde vi ändra på!

      LÄS MER: Ska det vara så svårt att säga hej?

Och det blev alltså full fart i medierna, sociala och traditionella. Nästan alla höll med. Så problemet (om det är ett sånt) borde vara lätt att lösa, eller hur? Jag bjöds in till SVT, TV4, Sveriges Radio och tidningar att utveckla ämnet. Det kändes som att ställa upp i Let’s dance. Tror jag.

Dessutom kommer det fram främmande människor på stan och säger “jag måste få säga hej till dig”. Mycket trevligt.

– Vi startar en hej-rörelse”, tyckte den gamle expressenreportern Tommy Schönstedt och drog igång direkt. På förra helgens korvmässa, där vi stod på samma scen inför en stor publik, beordrade han:

– Vänd er till höger och säg hej!

Och alla vände sig och sa hej till grannen.

ANNONS

– Vänd er till vänster och säg hej!

Alla vände sig och hejade.

– Vänd er om!

Folk snurrade ett halvt varv och hojtade hej. Och plötsligt var lokalen full av leenden och skratt. Där ser man hur ett litet ord på tre bokstäver kan knäppa upp och värma en hel folksamling!

      LÄS MER: På väg till graven träffade jag en medmänniska

Det är inte svårt, och det kostar inget. Det insåg redan min gamla mamma, som hejade på alla. Hon flög på främmande människor på bussen, styrde målmedvetet rullatorn mot vem som helst i snabbköpet och dök gärna oförväget rakt in i flockar av unga och gamla och började prata. Då tyckte jag nästan att det var pinsamt, men sen insåg jag att nästan alla gillade morsans kontaktinitiativ.

Så låt oss inte lägga av nu. Fortsätt att hälsa och prata, ta första steget själv eller svara glatt på tilltal och hälsningar, och världen blir lite, lite gladare och trevligare.

Och när vi ändå är i farten, kanske vi kan skärpa upp oss på andra sätt också. Det lovar jag återkomma till framöver. Hej så länge!

ANNONS

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS