News55
Detta är en sponsrad artikel

Svenska läkares flathet leder till att många dör i förtid

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 13 juli 2015Publicerad: 13 juli 2015

Bli inte upprörd nu, låt mig få vara det. I all välmening, av missriktad hänsynsfullhet eller bara av feghet, är många doktorer alldeles för återhållsamma med det viktigaste hälsorådet av alla: Sluta röka!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jag har gjort en och annan vända i sjukvården under åren, mycket på anhörigas och goda vänners vägnar. Har hört läkare ge välmenta levnadsråd. Så här kan det låta:
– Du borde nog dra ner på cigarretterna…
– Hur går det med rökningen då…?
– Det är såklart inte så bra att du röker ett paket om dan…

Ungefär som:
– Jamen, försök äta tre kokosbollar om dan i stället för sju, om det inte blir för jobbigt…

Vad är det här för trams? Varför har jag aldrig – faktiskt: aldrig! – hört en läkare säga:
– Sluta röka nu, annars dör du i förtid!

Man måste ha full förståelse för att det är svårt att sluta. Att många känner skuld och skam för att de inte lyckas. Men väldigt lite förståelse för att läkarkåren inte törs säga ifrån på skarpen.

Undantag finns självfallet. Gunilla Bolinder, överläkare och verksamhetschef vid Karolinska universitetssjukhuset, Göran Boëthius, medicinsk och tobakspolitisk expert, överläkaren Mikael Sandström, tillika TV4:s husdoktor, är några som talar klarspråk. Men diverse andra experter, husläkare och många andra, hymlar och mumlar om den största hälsofaran som finns. Slår inte näven i bordet.

Jag efterlyser mer klarspråk. Det skulle rädda liv.

Skillnaden märks när man kommer till åren. Det är då lungcancer, kol, magcancer och annat helvete visar sig, ofta hos den som rökt ett helt liv. Har de sjukdomarna brutit ut är oddsen inte bra. Men tar man tag i sitt missbruk, innan olyckan är framme, är utsikterna oändligt mycket bättre.

Läkarna borde vara mycket tydligare, det är mitt enkla budskap. Sen är det upp till var och en att välja.

ANNONS

Men du som kämpar med dåligt samvete och usel karaktär: gräv inte ner dig nu. Några laster måste man få ha. Särskilt efter ett långt liv. Och vissa laster är till och med värda att uppmuntras. Jag ber att få återkomma till det.

ANNONS