News55
Detta är en sponsrad artikel

Sverker Olofsson: Vi har skapat ett otryggt samhälle

Artikelbild
Sverker Olofsson
Sverker Olofsson
Uppdaterad: 13 jan. 2019Publicerad: 13 jan. 2019

Aktuellt kom igång 14 minuter för sent för några dagar sedan. Tydligen var det problem med morgonsändningen också. Jag skrev en rad på Facebook om det här, mest för att uttrycka min sympati med mina gamla kollegor, som jag vet slet ont med problemet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Intressant är kommentarerna till min lilla FB-fundering. En person jag har stort förtroende för skriver till exempel: ”vi får hoppas det var tekniskt fel. Ansvariga myndigheter måste i alla fall undersöka om någon övar eller vill skrämmas”. En annan person, som jag inte känner, skrev: ”Sverige är sårbart. Nu testas olika angrepp som sedan analyseras.”

Det finns en oro för vad som sker i samhället. Jag kan känna den själv och inte blev den mindre av broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”. Jag tror också att den snabba, kanske alltför snabba, teknikutvecklingen bidrar. Det är en utveckling som inte verkar ta hänsyn till de hot som staten varnar för.

Forskning visar till exempel att flera hundra tusen människor inte hänger med i den digitala utvecklingen. Självklart känner man oro om man blir lämnad på efterkälken. Lika självklart är det att i dom grupperna minskar förtroendet för samhället.

Härom veckan fick vi veta att kortbedrägerier är det i särklass vanligaste brottet. Trots det är kort i stort sett vårt enda betalningsmedel. Bankerna har vår ekonomi helt i sina händer och staten bara tittar på. Det blir allt svårare att förstå vad pengar egentligen är. En siffra på ett konto. Vad är det och hur säkert är det?

Krisen som skall komma lär ju kunna bestå av någon form av digital krigföring. Lek med den kusliga tanken att bankerna utsätts för ett riktigt ordentligt digitalt anfall. Skulle det kunna innebära att den magnetiska informationen slås ut, att konton suddas? Kan det i värsta fall innebära att det jag idag har på min bank helt enkelt går upp i rök? Omöjligt säger banken, men problemet är att den man inte litar på kan inte skapa trygghet och jag inte litar på bankerna. Jag tror många tänker som jag.

Delar av Sverige har nu varit utan ström alltför länge efter stormen Alfrida. Ett oväder kan förstås ställa till problem, men samtidigt är det oroande att ett oväder får sådana konsekvenser att människor blir strömlösa i veckor. Allt är ju beroende av el! Ett så känsligt system måste vara lätt att manipulera eller sabotera

Visst har ni också varit med om att det stått ”stängt på grund av elavbrott” på livsmedelsbutiken. Ett elavbrott innebär att butikens, eller snarare butikskedjans, datasystem inte fungerar och därför går det inte att ta betalt. Fundera på vad det kan betyda.

Vi uppmanas av samhället att bunkra mat för några dagar. Det är nog ett klokt råd. Däremot måste det vara fel att vi kan utsättas för livsmedelsbrist trots att butikerna är fulla av livsmedel, som inte går att sälja eftersom det inte går att ta betalt. Man kan ana en självskapad kris på grund av att ingen verkar ta ansvar för utvecklingens konsekvenser.

ANNONS

Det finns oräkneliga exempel där samhället går fortare än medborgarna. Tekniken blir viktigare än människan. Dagens kultur innebär att man alltid skall vara positiv till teknikutveckling, även om man i märgen känner att det går för fort. Jag är helt övertygad om att massor av avgörande tekniska beslut fattas av människor som inte har en aning om vad det kommer att leda till.

Vi skapar ett utvecklat men bräckligt samhälle, och vi lämnar människor vind för våg. Otrygghet! Det känns som att politiken har tappat greppet och att vinstintressen som styr utvecklingen. Allt som är lönsamt är bra! Det om något skapar oro!

ANNONS