News55
Detta är en sponsrad artikel

Totte Wallin: Är stockholmare verkligen smartare än lantisar?

Artikelbild
Totte Wallin
Totte Wallin
Uppdaterad: 24 aug. 2022Publicerad: 24 aug. 2022

Ledarskribenten i DN Hanne Kjöller skrev ”Kinberg Batra hade rätt – stockholmare är smartare än lantisar”. Jag tänkte att det kanske beror på vad man menar med kunskap?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Är det smart att ha innekatt i stan som man måste ge psykofarmaka för den antingen tycker att ettan  på Söder i Stockholm är för liten, trång och tråkig eller är det för att ”matte” tror att katten är ensam och borde få två kattkompisar? Att katten är ”solitär” (ensamlevande) har man inte kunskap nog till, bara hur mycket en ”Norsk skogskatt” kostar.

Vi bor på landet ca fem mil fågelvägen väster om Mariatorget (där man har fågelsång i högtalare) vid Mälaren och har två katter som springer ut och in, dygnet runt och trivs. Vi fick ”grabbarna” gratis av en Insulander på Spelbo gård. 

Räv Uffe och Kobran

Min kompis ”Räv Uffe” har gått nio år i skolan men han kan allt om jakt, fiske och fåglar. Hans fru heter Birgitta men kallas kärleksfullt för ”Kobran” och det är hon som har total fågelkoll. 

Telefonen ringer! ”Hej det är Uffe, Kobran har hört lärkan”. Att en räv ringer och berättar att en kobra som inte har några öron har hört lärkan kan bara hända på landet. Detsamma gäller bofinken, sädesärlan och svalans ankomst. Jag för sedan 30 år tillbaka in all fågelfakta i en bok.

Viktigast är nog fiskgjusens återkomst till grantoppen vi ser från vårt hus som just nu i mitten av augusti har två flygande pipande ungar. Gjusen återvänder alltid till Västafrika första veckan i september och dyker ner i granen i början av april. Ungarna stannar i Afrika något år tills de blir könsmogna och kommer då tillbaka  till samma område där en gång kläcktes.

En gjuse kan bli över 20 år. Räv Uffe hade för några år sedan en tam gjuse som tog fisk ur ”rävens” hand. Gjusen döptes till ”Frille”, matades två gånger per dag, och tilltalades på samma sätt som man pratar med en hund.

Finska motsvarigheten till Naturhistoriska har sedan flera år utrustat gjusar med sändare så att man kan följa deras flytt tur och retur och vilka resor. En finsk gjuse flög rakt över kriget i östra Ukraina utan att förlora en fjäder. 

ANNONS

Kan man ens jämföra smartheten? På landsbygden har naturen alltid varit ett samtalsämne samt en ”Saida”, en spådam som i Bondepraktikan. ”Om den 15 augusti – Skiner solen klart denna dag blir den påföljande veckan regnfri”.

Förr fanns inga ICA, Willys eller Coop, man var beroende av sina åkrar eller täppa för att överleva, man var beroende av att fånga haren på ängen. Nu när klimatundergången predikas i all oändlighet kan det vara intressant att veta att 1693 när Kolmodin skrev ”Den blomstertid” efter år av missväxt så dog 1/3 av Finlands befolkning av svält. Perioden Lilla Istiden varade olika länge i olika regioner men definieras ofta som från omkring år 1350 till omkring 1850. 

Köttlåset det nya alkolåset?

De smarta i stan tror att man kan äta sig ur ”klimatförändringen” så klimatprofessorn Johan Rockström skrev en kokbok. Enligt miljöprofessorn är maten en lika central fråga för hållbar utveckling som fossila energikällor. ”Eat good – recept som förändrar världen” heter boken som nu inspirerat mig till en klimat-baserad uppfinning, man vill ju dra sitt ekologiska strå till stacken.

I stället för alkolås utrustas elbilar med köttlås. För att minska klimatavtrycket känner bilen av exempelvis molekyler från hamburgare och biffar och går då inte att starta. Dessutom får bilarna en våg i förarsätet. Du väger in när du kör. Har du gått upp i vikt startar inte bilen.

1887 satt Strindberg vid Bodensjön och skrev ”Hemsöborna såg med förundran på sommargästerna som levde såsom inget arbete existerade här i världen. Man musicerade, promenerade, rodde utan mål och fiskade utan att ta vara på fisken. Det var för Hemsöborna som att skåda in i saligheten”.

135 år senare – Den enda fågel de känner till i Stockholm är ”Södergöken”. 

Avslutningsvis en ”sann historia” inför valet:

ANNONS

Magdalena bjöd hem några tjejkompisar till Sagerska på en grillkväll med rosévin. Annie Lööf kom i sin mossgröna mysdräkt, Nooshi Dadgostar hade hörlurarna i och sjöng ”Nadgo-star, nadgo-star I think I am a movie”, Annika Strandhäll twittrade med Morgan, Ebba Busch förberedde sig, Elisabeth Svantesson gick husesyn och Märta kom inte för att Ebba kom.

Efter den obligatoriska korvgrillningen, som sköttes av livvakterna, gick man in och satte sig kring ett stort runt bord. Man tände ett stearinljus, höll varandras händer och försökte komma i kontakt med väljarna.

ANNONS