Det finns inget botemedel mot migrän, symtomen kan bara dämpas och förebyggas, nu visar en svensk studie att personer med ADHD och ADD har kraftigt ökad risk för migrän.
Mest läst i kategorin
Ny svensk forskning som omfattar cirka 4,5 miljoner människor visar nu att det finns ett genetiskt samband mellan migrän samt npf-diagnoserna ADHD och ADD, det rapporterar Svenska Dagbladet.
Flera genetiska riskmarkörer
Det är dock inte bara en gen som ligger bakom kopplingen utan det handlar om många genetiska varianter, en genetisk sårbarhet, som medverkar till risken att utveckla både migrän och ADHD.
“Effekten är kumulativ, ju fler genetiska riskmarkörer man har desto större är risken att utveckla bägge. Denna genetiska risk verkar även kopplad till depression, som är relativt vanligt förekommande både hos personer med migrän och med adhd”, säger Isabell Brikell till SvD.
Hon är biträdande lektor inom psykiatrisk epidemiologi vid Karolinska institutet och är den som gjort forskningen.
Mycket högre risk
“Vi har funnit att om man har adhd är det ungefär 50–60 procent högre risk att man också har fått behandling för migrän, jämfört med personer utan diagnos”, säger Isabell Brikell till SvD.
Hon understryker att det sedan länge varit känt att personer med npf-diagnos har ökad risk att utveckla flera sjukdomar men tycker att sambandet med migrän är så starkt att det är värt att utreda det mer.
Enligt henne kommer forskningen inte leda till något piller som hjälper mot både migrän och ADHD, men hon funderar på om rätt behandling för en av diagnoserna även kan hjälpa mot symtomen av den andra.
Slappna av och undvik migrän till semestern
Snart är det semestertider och vi får vara lediga. För personer med migrän kan faktiskt ledighet utlösa en migränattack.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.