News55

3 hälsofördelar med trädgårdsarbete

Artikelbild
Hälsa55
Hälsa55
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 01 feb. 2024

Aktiviteter i trädgården erbjuder både nöje, enkel motion och hälsofördelar för äldre och seniorer. Dessutom kan odling och plantering i trädgårdslandet eller på balkongen bidra till godare och hälsosammare kost. Odling och trädgårdsarbete handlar lika mycket om att ägna sig åt en rolig aktivitet som det handlar om att vårda sitt välbefinnande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enkel tillgång till färska grönsaker

Färska örter och grönsaker är en nyckel till en hälsosam och balanserad kost. Med åldern blir det viktigare att tänka på vad vi stoppar i oss och att ge kroppen rätt näring.

Trädgårdsarbete är något som ger dig möjlighet att odla dina egna örter och grönsaker. Även du som bor i lägenhet och har en balkong kan odla dina egna plantor. På Impecta kan du hitta fröer för att komma igång med att odla näringsrika grönsaker och örter hemma.

När du odlar hemma kan det dessutom bidra till att minska kostnaden på matkassen från affären. Färsk och hemodlad mat är också ofta mycket mer smakrik än den du köper i butik. Därtill slipper du få i dig bekämpningsmedel som större odlare använder sig av.

Aktivitet utomhus ger viktig D-vitamin

Att spendera tid utomhus, såväl i trädgård som på balkongen, är en källa till D-vitamin. Det är ett vitamin som våra kroppar producerar när vi tillbringar tid i solen och den är mycket viktig för vår hälsa.

Låg solexponering kan leda till brist på vitaminet. Det kan i sin tur föra med sig kroppsliga symptom som svaghet, värk och kramper i kroppen. D-vitamin behöver vi även för att behålla en stark benstomme. Vitaminet spelar även roll för hur väl immunsystemet fungerar och hjälper till att reglera blodtryck och inflammation.

Ett enkelt sätt för seniorer att få mer av det här solvitaminet kan vara att ägna tid åt odling utomhus. Det finns forskning som menar att så mycket som 80 % av vårt D-vitaminbehov kan täckas av att vistas i solen. Något som gör trädgårdsarbete till ett nöjsamt sätt att bibehålla hälsa och välmående.

ANNONS

Säker fysisk aktivitet för äldre

Odling och plantering är ett utmärkt sätt för äldre och seniorer att ägna sig åt regelbunden fysisk aktivitet på ett säkert sätt. Att hantera krukor, gräva i jorden, rensa ogräs och kratta löv är alla exempel på skonsam träning som gynnar både fysisk styrka och hjärthälsa. Därtill är det många som finner den här typen av fysisk aktivitet mycket härligare än svettiga joggingrundor.

Trädgårdsarbete är också en aktivitet som kan anpassas helt efter egen förmåga. På så sätt är det en väl lämpad träningsform för seniorer och erbjuder dessutom ett trevligt sätt att hålla sig aktiv.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS