Det sades vara en av de stora dryckestrenderna för två år sedan. Nu ser det ut som att den står sig och att allt fler kan blicka mot en jul utan alkohol. Vi börjar i backspegeln år 2022. Då var det nämligen mycket som pekade på att både vinbranschen och dess konsumenter gick mot en …
Minnet är som livet – underbart och bra, men kort. Så om vi kan förbättra det motsatsförhållandet gör vi gärna det. Eller hur? Här kommer läkaren som säger att det går. Ett bättre minne. Nästan lika åtråvärt som ett längre liv. Ska vi hårdra det, blir väl ett långt liv utan något vidare minne kanske …
Det finns en varm dryck som kan hjälpa till att sänka ditt kolesterol och därmed minska risken för hjärtinfarkt och stroke. Den som har högt kolesterol har för mycket fettsubstans i sitt blod och det kan orsaka blockeringar i blodkärlen och leda till allvarliga hälsoproblem, det skriver Surrey Live. Lyckligtvis kan du påverka ditt kolesterolvärde …
Du kan bränna 1 000 kalorier varje dag utan att gå till gymet, här är tre olika alternativ på vardagsaktiviteter du kan göra. Du som vill gå ned i vikt kan göra det med hjälp av vardagliga aktiviteter som att promenera eller cykla, det skriver Fit For Fun. De exempel som tas upp utgår från …
Tänk om en och samma produkt kunde ge ditt ansikte lyster, hålla dina fötter lena – och råda bot på svettdoften. Kanske även avlägsna mjäll och mjuka upp hårbotten? Nu säger norrmännen att det är möjligt. Hårresande nyheter? Åtminstone revolutionerande – om produkten verkligen håller vad den lovar. Att så är fallet tycks i alla …
En ny undersökning visar att äldre är mycket mer nöjda med livet än yngre och att mental hälsa och livssyfte är viktigt för alla. I en studie har forskare undersökt om det finns skillnader i nivåerna av tillfredsställelse med livet mellan unga och äldre vuxna samt vad de associerar med livstillfredsställelse. I studien deltog 279 …
Det är ovanligt, men covid-19 kan vara en utlösande faktor för den kroniska neurologiska sjukdomen multipel skleros, MS. MS drabbar det centrala nervsystemet, alltså hjärnan och ryggmärgen, och är en så kallad autoimmun sjukdom där det egna immunförsvaret angriper kroppens vävnader. Forskaren Scott Montgomery, professor i klinisk epidemiologi vid Universitetssjukhuset i Örebro och Örebro universitet, …
Det är lätt hänt att komma ur form, oavsett om det beror på en skada eller på bristande motivation kan du komma i form igen. Att vara fysiskt vältränad handlar om flera saker, kardiorespiratorisk kondition, muskelstyrka, rörlighet och neuromuskulär kontroll, alltså din balans och smidighet, det skriver Fortune. Att vara fysiskt vältränad både ser ut …
När vi tänder ljus uppstår kemiska reaktioner som finns i det ljusen är gjorda av samt i de färg och doftämnen som ibland är tillsatta. De flesta ljus är gjorda av paraffin, en billig biprodukt som främst kommer från förädling av petroleum, det skriver CNN. Flera faktorer påverkar Paraffin är det allra mest använda vaxet …
Om samhällets minst aktiva människor gick ut på promenad i en timme skulle de kunna förläng livet med sex timmar. Det har länge varit känt att fysisk aktivitet är bra för hälsan, men beräkningar av hur stor nytta en definierad mängd aktivitet kan ge för livet har varierat. En ny australisk studie gjord på data …
Forskare undersöker om hjärnan, liksom tarmen, har ett eget mikrobiom och hur ofta demenssjukdomar orsakas av infektioner. I flera fall har infektionssjukdomar konstaterats som den huvudsakliga orsaken till demens, vilket betyder att den kan behandlas, det skriver The Guardian. Blev frisk från sin demens En man i 70-årsåldern drabbades av snabb kognitiv nedgång, han kunde …
Oregelbundna sömnmönster, alltså att gå och lägga sig och vakna vid varierande tider, kan öka risken för hjärtinfarkt och stroke även om du får tillräckligt med sömn. Den mesta sömnforskningen har hittills mätt effekten av sömnlängd på vår hälsa men det har varit mindre känt hur förändringar i vår sömncykel påverkar oss, det skriver CNN. …
Personer som ständigt drabbas av förkylningar kan tillhöra en riskgrupp som kan få skydd mot luftvägsinfektioner genom att ta extra D-vitamin. Äldre, överviktiga och mörkhyade personer löper störst risk att ha låga nivåer av D-vitamin och räknas som riskgrupper, det gäller även personer som ofta blir sjuka, skriver Land. Det är normalt att bli sjuk …
Forskare vid ett forskningscenter i Göteborg har i flera år utan tillstånd från Läkemedelsverket utfört experiment på människor. Center for Bionics & Pain Research, CBPR, ett tvärvetenskapligt centrum för att främja “forskning, utveckling och kliniskt införande av ny teknik och nya behandlingsmetoder för sensoriska och motoriska funktionsnedsättningar, såsom amputationer och nervskador”, så beskrivs det av Göteborgs …
Ny kunskap om vad som hjälper cancer i hjärnan att växa kan bidra till ny behandling av den mest dödliga formen av hjärntumör. Den vanligaste och mest aggressiva formen av hjärntumör är glioblastom, varje år drabbas cirka 500 vuxna svenskar och bara några få procent lever fem år efter att de diagnosticerats, det skriver Forskning …
Antalet äldre som får hemtjänst har minskat efter pandemin. Detsamma kan sägas om antalet som vaccinerats mot covid-19 i höst. Nu riskerar utsatta grupper åter att drabbas av svår sjukdom – om inte kommunerna agerar. Att allt färre 80-åringar och äldre numera får hemtjänst har sina förklaringar. En av dem skulle kunna vara att äldre …
En grupp forskare tagit fram ett förvånande diagnostiskt verktyg för tidig upptäckt av en allvarlig grad av depression. Det är alltid bättre att förebygga sjukdom och hindra den från att bryta ut än att behandla och bota, det skriver Illustrerad Vetenskap. När en sjukdom bryter ut är det bäst att diagnosticera den tidigt eftersom det …
Nedstämdhet. Trötthet. Utanförskap. Tre symtom på psykisk ohälsa som just nu ökar i Sverige. Nu kommer ännu en rapport som lyfter fram en särskilt sårbar grupp. År 2024 har en ny beklaglig toppnotering nåtts och den rör den svenska folkhälsan. Eller ska vi kanske säga bristen därav? Det var nämligen inga muntra siffror som nyligen …
Det är farligt att pendla, inte bara på grund av den stress trafiken kan orsaka utan det har visat sig att vår mentala hälsa kan skadas bara av att höra trafikbuller. Trafik orsakar buller som har visat sig vara en global hälsorisk, forskning har kopplat trafikbuller till sömnstörningar, högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdom och försämrad arbetsprestation, det …
Ditt blodtryck är ett viktigt mått som tillsammans med hjärt- och andningsfrekvens samt kroppstemperatur återspeglar hur väl din kropp fungerar. Personer som inte redan har diagnosticerats med högt blodtryck kollar det sällan själva och för de flesta är enda gången det kontrolleras när de går till doktorn, det skriver Fortune. Det här är blodtryck Pulsen …
Det är mänskligt att fela och alla gör det. Verkar du inom sjukvården finns det dock gränser. Framför allt får dessa snedsteg svåra konsekvenser. Nu avslöjas fler fall där kvinnor av misstag fått livmodern bortopererade. Den mänskliga faktorn avser som regel de misstag som begås av en person, och leder till en olycka. Det kan …
Världens största och mest omfattande studie av de hormonpreparat som i dag skrivs ut till kvinnor med klimakteriebesvär har gjorts vid Uppsala Universitet. Under klimakteriet drabbas många kvinnor av olika besvär. För att lindra dessa besvär får hundratusentals kvinnor i Sverige hormonbehandling. Klimakteriet De allra flesta kvinnor genomgår klimakteriet vid 50–60 års ålder och då …
Det är faktiskt många som kissar i duschen, vare sig du är en av dem som gör det eller en av dem som tycker att det är ohygieniskt, hamnar allt i samma avlopp. Urologer tycker i allmänhet att det är säkert att kissa i duschen, både för män och för kvinnor, och de menar att …
Ditt behov av protein förändras när du blir äldre och det är viktigt att se till att din kost uppfyller din kropps förändrade behov. Aminosyror är en viktig strukturell komponent i våra celler, vävnader, hormoner och enzymer, samt många andra kroppsfunktioner, det skriver Fortune. Protein brukar kallas för kroppens byggstenar och består av 20 aminosyror, …
Ultraprocessade livsmedel. Finns det något mer utskällt i matväg? Förmodligen inte. Likväl är det vad livsmedelsjättarna bygger en industri kring – så hur värjer vi oss? Jo tack – vi vet att vi egentligen mår ganska genomuselt av ultraprocessade livsmedel. För om det är något forskningen återkommande visat oss så torde det vara just detta. …
Vi människor är genetiskt skapade för att söka relationer med andra och vi behöver alla sällskap, komfort och värme, något vi även kan få från hundar. För våra förfäder var sociala relationer med andra grundläggande för vår överlevnad, det skriver Psychology Today. I dag kan även människor som undviker att knyta an till andra människor …
I år har antalet stressrelaterade sjukskrivningar nått en topp och det är kvinnor som drabbas allra värst. De flesta som sjukskrivs på grund av stress är kvinnor som arbetar i kvinnodominerade yrken inom välfärden, det rapporterar Dagens Nyheter. Kvinnor löper dubbelt så hög risk som män att hamna i sjukfrånvaro på grund av stress, det …
En multiresistent bakteriestam sprids snabbt inom och mellan europeiska länder och Folkhälsomyndigheten ser det som oroande. I vår tarmflora är E. Colibakterier naturligt förekommande, men den stam som nu sprids är en vanlig orsak till bland annat blodförgiftning och urinvägsinfektion, det rapporterar Sveriges Television. En tyst pandemi Enligt en studie från den Europeiska smittskyddsmyndigheten sprids …
Professorn släppte något av en bomb för tio år sedan med en studie som visade att mjölk inte skyddar märkbart mot frakturer. Nu presenterar han nya rön kring mjölk – och de rör hjärtsjukdomar. Han heter Karl Michaëlsson och uppmärksammades under 2014 för studien “Milk intake and risk of mortality and fractures in women and …
En viktväst kan vara ett sätt för medelålders kvinnor att optimera hälsan och motverka åldersrelaterad muskel- och benförlust. Mary Claire Haver är klimakterietläkaren som vill avstigmatisera åldrande för kvinnor och har över 2 miljoner följare på Instagram och TikTok, det skrivet Fortune. Hon vill utbilda om klimakteriet och erbjuda hjälp att hantera den här normala delen av livet …
För det allmänna välbefinnandet är det viktigt med god sömn, när du är utvilad är ditt humör bättre, du blir mindre stressad och kan känna dig mer produktiv. Det är inte bara mängden sömn som spelar en roll utan även kvaliteten på din sömn, det skriver Fortune. Vuxna rekommenderas mellan sju och nio timmars sömn …
De blå zonerna, områden där människor sägs leva ovanligt länge, har inspirerat hälsotrender i två decennier. Forskare ifrågasätter dock deras trovärdighet och pekar på problem med data och bedrägerier. En viss skepticism om de blå zonerna har börjat växa fram bland vissa forskare, enligt CNBC. Här får du reda på varför, men först lite kort …
Kvinnor kan. Men varför vågar vissa mer än andra, och behöver de nödvändigtvis stamma från en viss region? Tillåt oss reda ut begreppen. Om franska kvinnor vågar mer? Utan att säga att det är så, skulle en del av det påståendet kunna förklaras i hur kvinnlighet flätats in i den franska kulturen på ett sublimt …
Varför lever människor som bor i någon av de blå zonerna längre? Mycket kan bindas till livsstil, kost och sunda vanor, men även klimat och miljö. En tidigare studie visar att livsstilsförändringar som berör kost, sömn och träning – tillsammans med avslappningsövningar och kosttillskott – kan bromsa och till och med vända åldrandeprocessen. De blå …
Psykisk ohälsa är en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivningar i Sverige och om den upptäcks tidigt kan antalet sjukskrivningar minska. För att sprida kunskap om hur psykisk hälsa på arbetsplatsen kan främjas hålls den 28 november en digital temadag om just psykisk hälsa i arbetslivet. Den digitala konferensen arrangeras av Afa Försäkring, Myndigheten för …
Kvinnor som fått sitt bröst bortopererat på grund av bröstcancer kan få vänta upp till fyra år på att få ett nytt bröst. Skillnaderna i väntetid är stora i landet, vid Sahlgrenska i Göteborg kan kvinnor inom två månader få hjälp att få ett nytt bröst efter bröstcancer, det rapporterar Sveriges Radio. Bröstrekonstruktioner görs av …
När det gäller cancer i bukspottkörteln har hittills de stora forskningsgenombrotten uteblivit. Nyligen samlades världsledande forskare för att försöka ändra på det. Med en gemensam konferens för att dela kunskap om pankreascancer, eller cancer i bukspottkörteln, vill forskare ta forskningen om denna allvarliga cancerform framåt, det skriver Cancerfonden i ett pressmeddelande. Sveriges första stora vetenskapliga …
Forskare har funnit att genetiska faktorer som påverkar produktionen av melatonin kan vara kopplade till ADHD. Melatonin har en roll i olika fysiologiska processer, inklusive kontroll av vår dygnsrytm och vår medfödda immunitet. Det är vanligt med sömnproblem hos personer med ADHD, men exakt vad det beror på är inte känt. I en ny studie …
Den som äter en växtbaserad kost stöter ofta på produkter med soja och det finns många olika uppgifter om huruvida det är bra eller inte. Sojaplantan tillhör familjen baljväxter och är en viktig proteinkälla för både djur och människor. Soja används i livsmedelsprodukter, vegetabilisk olja och i biobränsle. Tofu, edamame (egentligen gröna sojabönor), sojamjölk, sojasås, …
Regeringen har presenterat ett förslag som ska göra medicin dyrare för privatpersoner. Detta genom en förändring av högkostnadsskyddet redan i juli nästa år. Mediciner blir dyrare för privatpersoner, om regeringen får bestämma. Och det får de. Det säger sjukvårdsministern Acko Ankarberg Johansson (KD) i Ekots lördagsintervju. MISSA INTE: Sänkt skatt på din pension: Så mycket mer …
Ett gammalt walesiskt ordspråk säger att ett äpple om dagen är bra för magen, eller egentligen: “An apple a day keeps the doctor away”. Ligger det någon sanning i det? Emily Leeming, dietist vid King’s College i London, tycker inte att det gamla talesättet om att ett äpple håller doktorn borta är helt fel, det …
Den svenska delen av ett globalt forskningsprojekt påbörjas nu i november, det handlar om förkortad arbetstid. Forskning visar att det går att prestera lika mycket på 80 procent av arbetstiden utan att för den skull känna sig stressad. Nu ska forskare ta reda på om det även fungerar så i Sverige, det skriver Vårdfokus. Bakom …
Så kom den till slut – vinterkylan, och snön med den. Du som varit med förr vet att vinter är förenat med is och halka. Men i år kommer du vara rustad till tänderna – eller hur? Plötsligt är den bara där. Den förrädiska isfläcken. En riskfaktor som under de senaste åren utsatt hundratals fotgängare …
Det finns mycket som ökar risken att drabbas av en stroke, men en del tillstånd och beteenden har en starkare koppling till risk för allvarlig stroke. Enligt en studie från 2018 är stroke världens tredje vanligaste dödsorsak, varje år dör cirka 5,5 miljoner människor av den orsaken, det skriver CNN. Riskfaktorer I en ny studie …
När det handlar om livsfara ska meddelarfrihet gälla. Attendo ser dock annorlunda på saken. Vårdbiträdet Stine Christophersen fick sparken när hon larmade om massdöd i covid på äldreboende. Under pandemin arbetade vårdbiträdet Stine Christophersen på Sabbatsbergsbyns äldreboende i Stockholm. Under loppet av bara några veckor hade hälften av alla boende på samtliga avdelningar dött i …
Det var bättre förr? Nej, det vågar vi inte svära på. Däremot tvingas vi konstatera att svenskens ekonomi har har mått bättre. Här kommer ännu en dyster rapport. Välkommen till fattig-Sverige. Tidigare i veckan kunde vi berätta att stressrelaterade sjukskrivningar i Sverige nu når nya rekordnivåer. Det visar Försäkringskassans senaste lägesrapport om psykisk ohälsa, som …
Kartläggning av celler i människokroppen har visat att det finns tusentals celltyper, av vilka en del verkar ligga bakom sjukdomar. Det internationella projektet Human Cell Atlas har den ambitiösa planen att kartlägga 37 biljoner celler i människokroppen, något som förändrar förståelsen för hur våra kroppar fungerar, det rapporterar BBC. Fler än 3 600 forskare i …
Det finns många anledningar till att träna och hålla sin kropp i trim. Hälsa, kroppsligt välmående och sund kost låter enkelt, men är inte en självklarhet. Det krävs engagemang, tid och vilja. Har du den? Ska man bemöda sig om att gå ut på promenader eller ta sig till gymmet trots att det är kallt …
Ett sjukvårdssystem som tar liv istället för att rädda dem är naturligtvis en katastrof. Ändå fortgår det. Allt medan slutenvården fortsätter att skörda offer. Det är förvisso inget nytt under solen. Vi har alla tagit del av larmen som säger att cancersjuka tyvärr inte kan få behandling i tid. Vi har läst om personalbristen. Liksom …
Det finns myndighetsrekommendationer om mycket men det finns inga svenska rekommendationer om hur eller hur ofta vi bör städa våra hem. Johnny Lorentzen, forskare vid Institutet för miljömedicin vid Karolinska Institutet, säger att han inte känner till någon stark vetenskaplig evidens att luta sig mot när det gäller städråd, det skriver Forskning.se. I miljöbalken står …
Om du tillhör dem som brukar dricka energidrycker för att få en energiboost bör du tänka på att för mycket av dessa drycker kan ge biverkningar. Olika energidrycker har olika ingredienser, men en studie från 2022 har fastställt att vissa ingredienser är vanligast, det skriver Fortune. Många energidrycker innehåller smakämnen som både kan vara konstgjorda …