AI ska förbättra vården bland äldre multisjuka genom analys och uppföljning av sjukdomshistorik med målet att uppnå färre sjukhusinläggningar.
Mest läst i kategorin
Ett internationellt forskningsprojekt med deltagare från Sverige och Danmark, inklusive forskare från Lunds universitet, undersöker hur artificiell intelligens (AI) kan förbättra vården för multisjuka äldre.
Projektets fokus: Att kunna förutsäga patientintag på sjukhus och förbättring av kommunikationen mellan olika vårdaktörer, rapporterar Äldreicentrum.
Bakgrund och syfte
Mellan 2017 och 2018 gjordes 300 000 akutbesök i Skåne, varav tio procent involverade personer äldre än 75 år.
Bland dem hade 10 000 fler än en sjukdom och därmed klassades som multisjuka. Målet är att använda AI för att analysera data från dessa besök och hitta indikatorer som kan förutsäga vilka patienter som löper hög risk att återvända till akutvården.
News 55 har tidigare skrivit om ett forskarprojekt med målet att förstärka hemvård och äldres självständighet. Kombinationen som hittills visat bäst resultat är individuell planering med regelbundna uppföljningar.
Senaste nytt
Forskningsmetod
Anders Björkelund, expert på maskininlärning vid Lunds universitet, förklarar att AI effektivt kan hantera och analysera stora datamängder.
Forskarna använder AI för att undersöka sjukdomshistorik, läkemedelsrecept, blodprovresultat och medicinska ingrepp för att identifiera risker för återfall.
“Med hjälp av maskininlärning kan man få ordning och hitta mönster i dessa stora mängder data på ett betydligt effektivare sätt än via klassiska metoder” berättar Anders Björkelund i ett pressmeddelande.
Bättre kommunikation
Karol Biegus, överläkare och doktorand, undersöker också hur AI kan överbrygga brister i kommunikation mellan slutenvård (sjukhusvistelse) och primärvård, som använder olika journalsystem.
Målet är att utveckla individuella vårdplaner som ska vara tillgängliga för alla vårdgivare och säkerställa att patienter får korrekt uppföljande vård.
Ett effektivt kommunikationssystem mellan olika vårdgivare kan minska risken för felbehandlingar och säkerställa kontinuitet i vården, vilket i sin tur kan minska behovet av akutvård.
Förväntade resultat
Genom att identifiera de viktigaste riskfaktorerna för hospitalisering hoppas forskarna kunna få ner denna siffra genom att förbättra vårdkvaliteten för multisjuka äldre.
Läs också:
Det kan hjälpa fler äldre att bo kvar hemma
Färre farliga läkemedel till äldre
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55