News55

AI-verktyg kan upptäcka bröstcancer

bröstcancer
Denna studie indikerar en potentiell revolution inom bröstcancerscreening. (Foto: Unsplash)
Julia Lundberg
Julia Lundberg
Uppdaterad: 16 juli 2024Publicerad: 16 juli 2024

I Sverige blir alla kvinnor över 40 år kallade till mammografi vartannat år för att upptäcka eventuell bröstcancer. AI kan bidra till tidig upptäckt av diagnosen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tidig upptäckt är avgörande eftersom det minskar dödligheten bland de diagnosticerade. Mammografiscreening har under de senaste 30 åren varit en nyckelmetod för att minska dödligheten av bröstcancer.

“Men tyvärr så missas ungefär 30 procent av bröstcancern trots att man går på sin screening”, säger forskaren Fredrik Strand till Tv4 Nyheterna.

Ny AI-studie

En ny studie från Karolinska universitetssjukhuset visar att artificiell intelligens (AI) markant kan öka upptäckten av bröstcancer i ett tidigt skede.

Denna banbrytande forskning, ledd av röntgenläkaren samt forskaren Fredrik Strand, kan potentiellt rädda många liv.

För att minska antalet missade cancerfall har Strand och hans kollegor utvecklat ett AI-system som analyserar mammografibilder. Traditionellt kan man använda magnetröntgen för att upptäcka svårupptäckt bröstcancer, men denna metod är tio gånger dyrare än mammografi.

AI-systemet erbjuder en kostnadseffektiv lösning genom att identifiera potentiella missade cancerfall som man sedan kan följa upp med magnetröntgen.

ANNONS

Friskförklarade testar positivt med AI

ANNONS

I den nyligen genomförda studien vid Karolinska universitetssjukhuset blev kvinnor erbjudna, som enligt AI-verktyget kunde ha missad cancer, en ytterligare undersökning med magnetröntgen.

Bland de drygt 500 kvinnor som AI identifierade och som hade blivit friskförklarade efter mammografin, upptäckte man bröstcancer hos 36 av dem.

Genom att integrera AI i mammografiprocessen kan man upptäcka allt fler fall av bröstcancer i ett tidigt skede, vilket ökar chanserna för framgångsrik behandling och överlevnad.

Fredrik Strand och hans team hoppas att deras forskning kommer att leda till implementering av AI-system inom sjukvården, vilket i sin tur kan rädda ännu fler liv i framtiden.

Läs även:

Var försiktig om din hjärna: Håll sig frisk. Hälsa55

Ny behandling av Alzheimer. Hälsa55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS