Hittills i år har 178 personer dött i den svenska trafiken och 40 procent av dem tillhör en otippad åldersgrupp.
Mest läst i kategorin
Det är två åldersgrupper som är mest representerade i statistiken för dödsolyckor, det skriver Carup.
Den ena åldersgruppen är kanske inte helt oväntat unga vuxna, framförallt män, men att personer över 65 utgör en stor del av dem som dödats i trafiken är kanske lite mer otippat.
Trots att människor blir allt äldre tycks det ha gjorts väldigt lite för att forska om orsakerna eller om hur dödsriskerna kan minskas.
40 procent
Enligt Transportstyrelsens siffror är 40 procent av de 178 personer som dödats i trafiken 65 år och äldre, personer över 75 står för 22,5 procent av de trafikdödade.
Mer än var femte person som dör i en trafikolycka i Sverige är alltså över 75 år, Maria Melkersson, kvalificerad statistiker på Trafikanalys, säger att det inte har utretts.
Hon menar dock att en anledning till detta är att man inte har samma reaktionsförmåga när man blir äldre och att bilkörningen blir lidande, men att det också finns en annan aspekt som är viktig att ha med i beräkningen.
“En annan sak är att kroppen blir skörare och man klarar olyckor sämre än yngre människor”, säger hon till Carup.
Övrig olycksstatistik bevisar detta, äldre människor orsakar nämligen inte fler olyckor, men de drabbas hårdare av dem.
Körkort återkallas
“Äldre människor är inte mer representerade när det kommer till olyckor, men eftersom kroppen blir svagare så är det rimligt att de tar mer skada av en olycka. Medan en yngre person kanske överlever, så omkommer den äldre”, säger Staffan Berge, statistiker på Transportstyrelsen, till Carup.
Rekordmånga körkort återkallas faktiskt på grund av ålder och sjukdom.
“Vi har sett en markant ökning av återkallade körkort och då är det gruppen 75 år och över som står för ökningen av medicinska skäl”, säger Mikael Andersson på Transportstyrelsen till Carup.
75 procent av döda i trafiken var män
Under 2023 omkom 229 människor i trafikolyckor i Sverige, vilket är två personer fler än 2022.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.