Äldre som begått allvarliga brott och suttit i fängelse löper högre risk för demens. Det visar en ny svensk studie.
Mest läst i kategorin
Hur hälsan påverkas på sikt av en kriminell livsstil har undersökts i en avhandling i psykologi vid Örebro universitet.
Forskaren Carmen Solares Canal har utgått från registerdata om personer som är äldre än 50 år. Hon har även samlat in uppgifter om domar och hälsa. Totalt rör det sig om drygt 3,5 miljoner personer, varav 800 000 personer med kriminell bakgrund, skriver Forskning.se.
Sämre än andra äldre
Slutsatsen är att äldre som begått grova brott, blivit dömda vid ett flertal tillfällen eller fått långa fängelsestraff löper betydligt högre risk att drabbas av demens och kognitiv svikt.
– Troligen beror det på att personer som begår allvarliga brott oftast har levt under svåra omständigheter. Deras fysiska och psykiska hälsa är oftast sämre än hos den övriga befolkningen och utbildningsnivån är låg. Alla dessa faktorer ökar risken för att utveckla demens senare i livet, säger Carmen Solares Canal vid Örebro universitet, till Forskning.se.
Fler hälsoproblem
Studien visar även att äldre kriminella överlag drabbas av flera hälsoproblem jämfört med andra äldre. Det handlar bland annat om alkohol- och drogmissbruk, depression, ångest, hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, stroke och cancer.
– Det ger oss en ökad förståelse för hur en kriminell livsstil påverkar individers hälsa när de blir äldre. Kunskapen kan också användas för att utveckla olika förebyggande strategier inom den offentliga sektorn och kan vara till nytta för alla som arbetar med äldre som har ett brottsligt förflutet, säger Carmen Solares Canal.
Läs mer:
Här är yrkena som ökar risken för demens
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.