News55

Äldreomsorgen inför stora utmaningar – kraftig ökning av 85-plussare

Äldreomsorgen
Antalet personer över 85 år kommer att öka med 60 procent fram till 2033, enligt SKR:s beräkningar. (Foto: Fredrik Sandberg/TT, Oscar Olsson/TT)
Paulina Monzón
Paulina Monzón
Uppdaterad: 19 maj 2025Publicerad: 19 maj 2025

Antalet personer över 85 år i Sverige väntas öka med 60 procent på tio år. Kommunerna står därmed inför en omfattande omställning inom äldreomsorgen. Även om inte alla kommer att behöva vård, krävs nya arbetssätt, mer teknik – och troligen mer resurser.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Sveriges kommuner och regioners (SKR) senaste ekonomirapport står Sverige inför en demografisk förändring. Fram till 2033 kommer antalet personer över 85 år att öka med 60 procent jämfört med 2023. Även om omsorgsbehovet inte ökar i samma takt, behöver kommunerna planera för fler som kräver stöd.

“Många kommuner har redan börjat jobba med detta, de kommer behöva ställa om hur de jobbar inom äldreomsorgen”, säger Sabina Joyau, sektionschef för äldreomsorg på SKR, till TV4.

MISSA INTE: De friskaste och mest tåliga hundraserna – enligt experterna

Omprioteringar i äldreomsorgen

SKR har tagit fram tre olika prognoser för hur omsorgsbehovet kan utvecklas. De sträcker sig från en ökning på 13 procent till hela 33 procent. Utvecklingen beror på faktorer som om livslängden fortsätter att öka och i vilken grad äldre förblir friska längre.

För att möta behoven föreslår SKR att kommunerna arbetar mer hälsofrämjande och använder välfärdsteknik. Målet är att fler äldre ska kunna bo kvar hemma längre och klara sig själva.

“Det handlar om att hitta nya arbetssätt och att jobba med hälsofrämjande insatser. De kan också behöva jobba mer med välfärdsteknik som ett sätt att öka självständigheten och möjligheten för de äldre att stanna kvar några år extra hemma”, säger Sabina Joyau.

Trots behovet av mer vård och omsorg stängs äldreboenden i flera kommuner. (Foto: Oscar Olsson/TT)
ANNONS
ANNONS

Sparkrav påverkar äldreboenden

Trots behovet av mer vård och omsorg stängs äldreboenden i flera kommuner. I Lycksele ska äldreboendet där Gunnel Tenglund bor läggas ned, vilket väckt starka känslor både bland boende och personal.

“Jag trivs bra, flickorna som jobbar här är så fina”, berättar Gunnel Tenglund för TV4.

Personalen är upprörd men har förståelse för kommunens ekonomiska situation. På många håll i landet märks redan effekterna av ansträngd ekonomi: färre får plats på boenden och ambitionerna i äldreomsorgen har sänkts.

Hemtjänst i fokus

För att minska kostnader och hantera det växande antalet äldre väntas många kommuner satsa mer på hemtjänst, som generellt är billigare än institutionsvård. Det är dock inte en lösning som passar alla.

“De kommer nog satsa mer på hemtjänst framöver, vilket ofta är billigare än en plats på ett boende. Men alla kan inte vara kvar hemma”, säger Patrik Andersson som ör sjuksköterska.

Mer ansvar från staten

ANNONS

Veronica Burvall, som är undersköterska, efterlyser mer stöd från staten.

“Jag skulle vilja att staten går in med mer pengar, många kommuner går ju back. Jag tycker de ska sluta spara in på de äldre. Det är ju de som har byggt upp välfärden.”

SKR:s ordförande Anders Henriksson vill också se ett större ansvar från staten.

“Det viktigaste i detta läge är att kommuner och regioner får långsiktiga planeringsförutsättningar, med värdesäkrade och generella statsbidrag. Det krävs både för att utveckla välfärden här och nu och framåt, och för att främja investeringar. Vi vill ha en bra dialog med staten och ta gemensamt ansvar”, skriver han i ett pressmeddelande.

Läs mer om hälsa:

Nya experiment: Plasten tränger sig in i kärnan av våra celler

Stora skillnader i skydd mot covid – bland de äldre

Läkarens råd mot och vid ryggskott

ANNONS

Sömnstörningar och nedstämdhet – så påverkar pollen

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS