News55

Allt fler skadar sig när de är ute med hunden

En man är är ute med hunden som har ett flexikoppel.
Sedan 2001 har antalet amerikaner som skadar sig när de är på promenad med sin hund ökat dramatiskt, det visar en studie, ett sätt att undvika skador är att inte använda ett flexikoppel, det menar studiens huvudförfattare. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 18 sep. 2024Publicerad: 18 sep. 2024

En alarmerande studie visar att skador relaterade till hundpromenader har ökat med hela 342 procent sedan 2001.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Covid-19-pandemin har bidragit till ett ökat hundägande och nu har ungefär hälften av alla hushåll i USA minst en hund, det skriver New York Post.

Under de senaste två decennierna har skador relaterade till hundpromenader bland amerikanska vuxna och barn ökat med 342 procent, det har forskare vid Johns Hopkins University i Baltinore, USA, upptäckt.

Från 2001 till 2020 var frakturer, stukningar och huvudskador de vanligaste skadorna för hundägare.

Enligt studiens huvudforskare Ridge Maxson, ökade det uppskattade antalet vuxna som besökte akutmottagningar i USA från 7 300 till 32 300.

Kvinnor hade det högsta antalet besök och stod för 75 procent av besöken. Vuxna mellan 40 och 64 år stod för 45 procent av akutbesöken.

Undvik skador så här

För att undvika att du blir skadad när du är ute på promenad med din hund är ett förslag att du undviker att multitaska. 

Ett bra sätt att minimera risken för skador, särskilt i dåligt väder, är att lägga undan din mobiltelefon och fokusera på promenaden.

ANNONS

Hundägare som har balans- eller rörlighetsproblem kan också be någon om hjälp när de behöver gå ut med hunden i dåligt väder.

Forskare uppmanar också joggare att vara försiktiga när de springer på trottoaren med en kopplad hund. Dessutom bör hundägare bära reflexer och gärna ljusa kläder för att undvika att bli påkörda när de är ute med hunden.

“Det är definitivt den mest livshotande skadan när människor går ut med sina hundar. Det är något vi ser med jämna mellanrum, säger Steven Haywood, läkar i Mississippi, USA, till New York Post.

ANNONS

Undvik långa flexikoppel

I vinterväder kan hundägare också undvika skador genom att använda lämpliga skor med dubbar.

Ridge Maxson föreslår även att du inte använder ett flexikoppel utan ett koppel på cirka 180 till 240 centimeter eftersom längre koppel är mer benägna att trassla sig runt hundägarens ben och på så sätt orsaka fall.

Längre koppel kan också göra det svårare att kontrollera din hund menar hundtränaren Shoshi Parkson.

Hon rekommenderade en no-pull-hundsele som fäster kopplet på en hundens bröst eftersom det ger hunden mer kontroll över sina tassar och orsakar mindre påfrestning för hunden, det skriver New York Post.

ANNONS

Hundars hjärnor synkar med husse och matte

Känner du ett starkt band till din hund? Det är inte konstigt, ny forskning visar att hundars och människors hjärnor kan synkroniseras när de ser varandra i ögonen och att synkroniseringen kan öka när de fäster sig vid varandra.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS