Nu kan det snart bli aktuellt att diagnostisera Alzheimer med en enklare metod än tidigare: Genom blodprov.
Mest läst i kategorin
Att diagnostisera Alzheimer har hittills krävt en rad olika undersökningar för att fastställa sjukdomen – sjukdomshistoria, kognitiva tester, skiktröntgen, magnetröntgen och ryggmärgsprov för att spåra amyloida plack och tau-trassel i hjärnan. Båda proteinerna förknippas med Alzheimer.
Man kan ha proteinet i hjärnan och förbli symptomfri
Har amyloid spårats i hjärnan anses man ha sjukdomen, oavsett symptom eller ej, berättar Dr. Clifford R. Jack Jr. För NYT. Han forskar om Alzheimer vid Mayo Clinic.
En holländsk studie från 2015 uppskattade att mer än 10 procent av kognitivt normala 50-åringar skulle testa positivt, liksom nästan 16 procent av 60-åringarna och 23 procent av 70-åringarna. De flesta av dessa individer skulle aldrig utveckla demens.
Senaste nytt
För- och nackdelar
Det finns både för- och nackdelar med att låta testa sig för sjukdomen trots att man är symptomfri.
Att diagnostisera Alzheimers innan några symtom brutit ut kan bidra till preventiva behandlingar som visserligen är under utveckling, men ännu inte ”säkrade.”
Det pågår ett par omfattande läkemedelsstudier för att få bort amyloida plack från kognitivt väl fungerande hjärnor i syfte att förebygga utveckling av Alzheimer. Man räknar med att kunna presentera slutgiltiga, evidensbaserade resultat mellan 2027 och 2029.
Enligt dr Eric Widera, University of California, rör det sig föga om godartade läkemedel. Aducanumab och lecanemab kan orsaka hjärnblödningar och dessutom krympa hjärnvolymen – biverkningar som inte är ovanliga vid regelbundet intag.
Det positiva med tidiga diagnos av Alzheimers sjukdom, är att kan det leda till livsstilsförändringar – att man byter ut rökning mor träning. En sundare kosthållning därtill hjälper bidrar till att bygga upp en god hälsa. Att leva sundare har generellt förebyggande egenskaper mot Alzheimers sjukdom.
Möjliga konsekvenser
En rutinmässig testning genom blodprov kommer med sannolikhet att medföra att öka antalet personer som noteras ha “Alzheimerproteiner” i hjärnan.
Många av dessa personer förblir symptomfria livet ut, men att få en Alzheimerdiagnos kan utlösa stark ångest och livskris.
En del läkare menar att dessa människor skräms upp helt i onödan, vilket orsakar skadlig stress.
Orsaker som kan bidra till Alzheimer
Om man utsätts för hög stress i kombination stora mängder alkoholintag, har det visat sig att risken framtida utbrott av sjukdomen Alzheimer ökar betydligt.
Liksom i alla situationer, spelar kvantitet och tid en viktig roll. Ju längre kroppen utsätts för något, desto större blir risken för negativa hälsokonsekvenser.
Vissa människor konsumerar alkohol för att hantera stress, vilket medför negativa hälsoeffekter. Att istället försöka slappna av, sova ordentligt och hålla en sund kost med normala alkoholvanor är viktiga byggstenar i kampen mot Alzheimer.
Läs också:
Forskare: Detta kan öka risken för Alzheimer
Forskare har hittat en genetisk form av Alzheimers
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.