Du kan minska risken att drabbas av Stroke, Alzheimers sjukdom och andra av hjärnans sjukdomar genom att sluta röka, börja träna och stressa mindre.
Mest läst i kategorin
Institutet för Hälso- och Sjukvårdsekonomi, IHE, har på uppdrag av Hjärnfonden undersökt hur stor del av hjärnans sjukdomar, exempelvis Alzheimers och annan demens, som kan kopplas till riskfaktorer vi kan påverka.
Riskfaktorer du kan påverka
IHE:s rapport Påverkbara riskfaktorer och hjärnans sjukdomar visar att flera hjärnsjukdomar delvis kan förklaras av riskfaktorer som kan påverkas.
De hjärnsjukdomar som ingick i IHE:s analys var Alzheimers sjukdom, annan demenssjukdom, depression, generaliserat ångestsyndrom GAD, Parkinsons sjukdom, schizofreni och stroke.
Joakim Ramsberg, chef för Forskning och Samhälle på Hjärnfonden, säger att det redan är välkänt att vår hälsa påverkas av våra levnadsvanor.
“Men den här kartläggningen av hjärnans sjukdomar och riskfaktorer är i en svensk kontext helt ny. Vi vill öka kunskapen bland allmänhet och beslutsfattare om att flera av hjärnans sjukdomar till viss del går att förebygga”, säger han i ett pressmeddelande.
Senaste nytt
Riskfaktorerna
De riskfaktorer som ingick i analysen var tobaksrökning, kostvanor, låg nivå av fysisk aktivitet, social isolering, övervikt och fetma, långvarig stress samt intensiv konsumtion alkohol.
I en undergruppsanalys för personer i åldern 18 till 29 år inkluderades också utsatthet för mobbning som en riskfaktor.
De olika rriskfaktorerna kan delas in i sådana som vi själva kan påverka och sådana som samhället kan påverka.
Exempelvis är rökning en riskfaktor som vi själva kan påverka, medan mobbing och social isolering är exempel på sådant som samhället i högre grad kan påverka.
Att röra sig för lite
Det räknas som låg fysisk aktivitet om du är fysiskt aktiv mindre än 150 minuter i veckan. Låg fysaisk aktivitet är den riskfaktor som påverkar flest av hjärnans sjukdomar.
Stroke och Alzheimers sjukdom är de hjärnsjukdomar som som har flest riskfaktorer som vi kan påverka.
När det gäller stroke kan 43 procent av sjukdomsbördan förklaras av riskfaktorer, för Alzheimers sjukdom är motsvarande siffra 39 procent och för annan demenssjukdom är den 30 procent.
För depression kan 13 procent av sjukdomsbördan förklaras med riskfaktorer, för GAD, är siffran 13 procent, för schizofreni är den 9 procent och för Parkinsons sjukdom 7 procent.
Kostnader för samhället
I sin rapport har IHE även räknat på samhällets kostnader för hjärnans sjukdomar.
“Hjärnans sjukdomar kostar inte bara individen liv och lidande utan även samhället stora summor pengar. Den här rapporten belyser flera områden som behöver extra insatser för att förebygga framtida fall av hjärnans sjukdomar”, säger IHE:s vd Peter Lindgren i pressmeddelandet.
Enligt rapporten är det svenska samhällets kostnader för Alzheimers och andra demenssjukdomar högre än kostnaderna för cancer.
Kostnaderna för Alzheimers, annan demenssjukdom, depression och schizofreni överstiger även de totala kostnaderna för hjärt-och kärlsjukdom.
De totala kostnaderna för hjärnans sjukdomar är höga men på grund av samsjuklighet och risken att räkna dubbelt har inte kostnaderna kunnat räknas ut i rapporten.
Blir vår kognitiva hälsa bättre av att träna hjärnan?
Det sägs att vi kan bevara eller förbättra vår kognitiva hälsa genom att träna hjärnan. Men vad räknas som kognitivt träning, och hjälper det verkligen?
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.