News55

Alzheimers sjukdom förbättras av ändrad livsstil

Tre äldre män spelar schack. Sociala kontakter och umgänge med andra är en av de livsstilsfaktorer som kan förbättra hjärnans hälsa och funktion hos människor med tidig Alzheimers sjukdom
Sociala kontakter och umgänge med andra är en av de livsstilsfaktorer som kan förbättra hjärnans hälsa och funktion hos människor med tidig Alzheimers sjukdom. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 11 juni 2024Publicerad: 11 juni 2024

I en ny studie förbättrade fem livsstilsförändringar hjärnans funktion hos personer med tidig Alzheimers sjukdom. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Alzheimers sjukdom är den vanligaste typen av demens som försämrar minnet, tankeförmågan och det allmänna välbefinnandet, det skriver Fortune.

Ta kontroll över hjärnhälsan

En ny studie tyder på att en kombination av dagliga livsstilsvanor kan förbättra hjärnans funktion för dem som redan visar tecken på Alzheimers sjukdom.

Många oroar sig över den fysiska och kognitiva nedgången i samband med åldrande. Det finns läkemedel mot Alzheimers som är under godkännandeprocess, men människor försöker även hitta andra sätt att ta kontroll över sin hjärnhälsa. 

Den nya studien fann att fem månader med vegansk kost, regelbundna promenader, att ha kontakt med andra, ta närings- och mineraltillskott samt följa olika metoder för att minska stress, förbättrade den kognitiva funktionen för äldre vuxna med tidiga tecken på Alzheimers.

ANNONS

Känner sig optimistisk

Dean Ornish ledde studien och är grundare och ordförande för det ideella forskningsinstitutet Preventive Medicine, han säger att han är försiktigt optimistisk och mycket uppmuntrad av studiens fynd.

“Vi har ännu inte ett botemedel mot Alzheimers, men eftersom forskarvärlden fortsätter att sträva efter alla vägar för att identifiera potentiella behandlingar, kan vi nu erbjuda en förbättrad livskvalitet till många människor som lider av denna fruktansvärda sjukdom”, säger han i ett pressmeddelande.

ANNONS

Tidigare forskning stöder kraften i att ha ett socialt sammanhang för att hålla hjärnan skarp och engagerad, särskilt som social isolering enligt USA:s nationella folkhälsomyndighet, CDC, förknippas med 50 procents ökad risk för demens.

Träning förbättrar blodflödet till hjärnan, att äta en antiinflammatorisk kost och begränsa intaget av processade livsmedel minskar risken för inflammation och diabetes, som ökar risken för demens och Alzheimers. 

Brist på viktiga vitaminer som B12 förknippas också med tecken på demens. Att minska stress kan lugna kroppen, hålla hjärnan fokuserad, förbättra minnet och den känslomässiga motståndskraften. 

Studien

Forskarna arbetade med 49 vuxna med lindrig kognitiv funktionsnedsättning eller tidig demens mellan 2018 och 2022. 

Innan försöket påbörjades säkerställde forskarna att det inte fanns några statistiskt signifikanta skillnader i sådant som kognitiv funktion och andra biomarkörer.

Hälften av försökspersonerna följde därefter ett 20-veckors träningsläger för livsstil. Sedan bedömdes deltagarnas biomarkörer i blodet.

Återfick förlorad kognition

ANNONS

Enligt pressmeddelandet rapporterade många patienter att de upplevde förbättringar och återfick förlorad kognition och funktion. 

Flera patienter i den grupp som förändrade sina vanor rapporterade exempelvis att de inte hade kunnat läsa en bok eller se en film för att de hela tiden glömde vad de just läst eller sett, men att de nu kunde de göra det och komma ihåg det mesta.

Forskarna noterade att de deltagare som höll sig mer strikt till sina nya vanor förbättrade sin hjärnfunktion mer än de som inte var lika strikta.

Tecken på Alzheimers försvann med förändrad livsstil

På bara 14 månader försvann nästan helt de tydliga tecknen på tidig Alzheimers sjukdom i hjärnan på den 55-åriga entreprenören Simon Nicholls.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS