Experter på kvinnors hälsa inom företagshälsovården vill se förändringar som bättre fångar upp kvinnors mående i arbetslivet.


Mest läst i kategorin
Kvinnor drabbas i högre grad av psykisk ohälsa än män och det är många fler kvinnor som sjukskrivs.
Forskning har visat att risken att någon gång under livet insjukna i depression är cirka 25–30 procent för kvinnor och cirka 15–20 procent för män, det skriver Internmedicin.
Innan puberteten och efter menopaus är förhållandet mellan hur många kvinnor och män som drabbas av depression mer likt och risken att drabbas av depression är särskilt hög för äldre personer.
Biologin påverkar kvinnors hälsa
Emma Bro är företagsläkare med inriktning på kvinnors hälsa på Avonova och hon säger att forskning visar att biologiska faktorer påverkar kvinnors hälsa.
“Till exempel kan östrogen öka produktionen av serotonin, en signalsubstans som bland annat har en antidepressiv effekt. Östrogen kan även göra hjärna och nervsystem känsligare för befintligt serotonin. När östrogennivåerna sjunker efter en graviditet eller under klimakteriet, kan detta leda till ökad risk för depression”, säger hon i ett pressmeddelande.
Hon säger vidare att en viktig aspekt också är hur stresshormoner, särskilt kortisol, påverkar kroppens nivåer av både serotonin och det kvinnliga könshormonet östrogen.
Enligt henne finns det forskning som visar att tillgången på både serotonin och östrogen minskar vid långvarig stress.
Senaste nytt
Projekt för kvinnors hälsa på jobbet
Avonova, som erbjuder tjänster inom företagshälsa och ledarutveckling, driver sedan ett år tillbaka ett projekt vid sitt hälsocenter i Småland, projektets fokus är att förbättra kvinnors hälsa på jobbet.
“Det handlar bland annat om anpassningar av arbetstid, återhämtning kontinuerligt under arbetsdagen och mer bekräftelse på jobbet. Vi hoppas kunna utöka satsningen, och få fler arbetsgivare runt om i Sverige att investera i kvinnors hälsa”, säger Emma Bro i pressmeddelandet.
Fokus på olika faser i livet
Experter på Avonova vill att större fokus ska läggas på olika livsfaser, bland annat genom ett mer tydligt arbetsgivarfokus på kvinnors särskilda behov under olika skeden i livet.

Experterna menar att ett steg i den riktningen handlar om att utveckla hälsoundersökningar och anpassa dem för kvinnor.
“Fler arbetsgivare måste modernisera hälsoundersökningarna. Många har rullat på i samma hjulspår med gemensamma frågor som ställts till hela verksamheten. Tyvärr är det sällan så att kvinnor får göra specifika hälsoundersökningar, med tillhörande rådgivning och verktyg för att hantera stress och hormonella förändringar”, säger Maria Sjöberg i pressmeddelandet.
Hon är företagssköterska med inriktning på kvinnors hälsa på Avonova.
Arbeta med kvinnorelaterade hälsofrågor
Experterna anser att det också behöver finnas en tydlig plan för hur en arbetsgivare ska arbeta med de här frågorna.
Det handlar om att arbeta förebyggande när det gäller kvinnorelaterade hälsofrågor, att fånga upp signaler, och om att skräddarsy långsiktiga planer för medarbetare som behöver rehabilitering.
Det här gäller särskilt inom de yrken som benämns som kvinnoyrken.
“Tyvärr är kvinnors mående sämre inom den så kallade välfärdssektorn. Stress och dålig arbetsmiljö är heller ingen bra kombination tillsammans med kvinnors hormonella utmaningar, och då framför allt i och runt klimakteriet”, säger Emma Bro i pressmeddelandet.
Läs mer på News55: Coach: Styrketräning är nyckeln till ett bättre liv under klimakteriet

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.