News55

Artur Ringart: “Jag visste att jag kunde bli allvarligt sjuk”

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 13 jan. 2022Publicerad: 13 jan. 2022

Artur Ringart berättar om sin hälsokamp i en intervju med tidningen Leva med diabetes.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

News55:s Artur Ringart har kämpat med hälsan på olika sätt och har levt med typ 2-diabetes i cirka 20 år. Det berättar han om i ett reportage, i Storstockholms Diabetesförenings tidning Leva med diabetes.

Under åren som programledare på Lilla Sportspegeln satte han hälsan i andra hand, vilket tog ut sin rätt. Hos läkaren fick Ringart veta att han hade för högt blodtryck. På läkarens uppmaning tog Artur Ringart tag i hälsan, började motionera och skippade snabbmaten.

När han fyllde 40 år fick han en varning från läkaren, han hade för höga blodsockervärden. Ringart började återigen att prioritera hälsan. Det var dock en intensiv period, barnaskaran utökades och det var full fart på jobbet med sportsändningar i TV4. 

– Jobbar du oregelbundna tider som jag gjorde är det lätt att kosten blir densamma. Det blev rätt mycket så kallad snabbmat, en hamburgare här, en eller två varmkorvar där. Och träning klämde jag in när jag fick tid. Visst är det konstigt. Jag visste att jag kunde bli allvarligt sjuk om jag inte tog hand om min hälsa, och ändå slarvade jag, säger han till tidningen. 

När sportjournalisten fyllde 50 år kom diabetesdiagnosen. Han berättar att det gjorde honom orolig, men framför allt blev han arg för att han hade misskött sig. 

– Det är klart att jag blev orolig när jag fick diabetes. Men främst blev jag arg, på mig själv, för att jag misskött mig. Jag har egentligen inga svårigheter med att hålla kosten. Jag gillar bra och nyttig mat och försöker undvika att äta för mycket av snabba kolhydrater, såsom vitt bröd. Det åt jag en hel del förut. Numera blir det istället knäckebröd eller rågbröd till frukost. Och alkohol är inga problem, det är jag ändå återhållsam med. Men det är godiset jag faller på, berättar Artur. 

För ett år sedan fick han en stent insatt efter att ha genomgått en kranskärlsröntgen. 

– Jag hade en förträngning i ett yttre kranskärl. Det kan ha en koppling till min diabetes. Jag hade inte känt något innan, men läkaren såg det på ett EKG. Det var jäkligt läskigt. Jag säger det till mina barn, att kolla blodstatus och hjärta regelbundet. Fast mitt bästa livsråd, det är att leva här och nu. Det tycker jag ändå att jag är bra på. Jag blir äldre, jag har min diabetes och lite andra småkrämpor, men samtidigt mår jag bra. Jag golfar en hel del, träffar vänner, är i vårt hus på Fårösund och hänger med barnbarnen. Det håller mig pigg och i nuet.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS