Giftiga ämnet TFA, en PFAS-kemikalie, har hittats i vin, grundvatten och nederbörd – men det är först nu som dess långsiktiga risker börjar uppmärksammas. “Det som stack ut och som överraskade oss var att vi hittade TFA i princip överallt”, säger Lars Rosenqvist, statsgeolog vid Sveriges geologiska undersökning. När han håller upp ett vattenprov mot …
Ett danskt kostprojekt har blivit förebild för en ny svensk satsning – målet är bättre folkhälsa genom mer fullkorn i maten. Under drygt tio års tid lyckades Danmark mer än fördubbla befolkningens konsumtion av fullkorn, skriver PROPensionären. Bakom framgången låg det nationella initiativet Fuldkornspartnerskabet, där myndigheter, näringsliv och hälsoorganisationer arbetade tillsammans. Resultatet blev att danskarna …
Allt fler svenskar köper kosttillskott för att förbättra sin hälsa – men enligt experter är de oftast onödiga. Och i vissa fall kan de till och med vara farliga. Svenskarnas intresse för kosttillskott har vuxit stadigt under det senaste decenniet. Enligt branschorganisationen Svensk Egenvård spenderades hela 3,7 miljarder kronor på vitaminer och mineraler under 2024. …
Träning och kondition har man länge sagt är något som leder till längre liv. Men ny forskning visar att det inte är så självklart egentligen. Direkt efter att resultaten publicerats av Uppsala universitet blev det tydligt att de väcker frågor. Studien bygger på omfattande data från över en miljon svenska män som mönstrade vid tonåren …
Du har hört rådet: “Gå aldrig och lägg dig arg.” Men expertutlåtanden visar att det faktiskt kan vara klokt att pausa grälet tills morgonen. Att sova på saken kan nämligen göra mer gott än ont – både för relationen och din sömn. Många par upplever starkt att konflikter måste redas ut innan man somnar. Det …
GLP-1-läkemedel som Wegovy, Ozempic och Zepbound ger större viktnedgång hos kvinnor än hos män. Forskare försöker nu förstå varför skillnaderna är så tydliga. Kroppens reaktion på mat och hunger är komplex – och den verkar skilja sig mer än väntat mellan könen, skriver CNN. I en rad kliniska studier har det visat sig att de …
För kvinnor som varit sjukskrivna för utmattning eller depression kan vägen tillbaka till arbetslivet kantas av oväntade hinder – från det egna hemmet. En ny studie visar att krav, förväntningar och vanor i familjelivet påverkar återgången i arbete mer än jobbet i sig. När forskaren Åsa Hedlund vid Högskolan i Gävle undersökte vad som hindrar …
EU föreslås förbjuda etanol, eftersom det kan orsaka cancer och påverka arvsmassan om den dricks. Men det innebär att exempelvis handsprit förbjuds. “Hål i huvudet” säger experten. Sjukvården kommer få allvarliga konsekvenser när etanol förbjuds av EU, eller kraftigt begränsas genom den så kallade CMR1-klassificeringen som snart kan vinna laga kraft i EU. Det berättar …
Den syntetiska kemikalien TFA sprids via regn och rinner rakt in i vårt dricksvatten. Nu larmar forskare om att vi står inför en tickande miljö- och hälsobomb – helt utan fungerande rening eller kontroll. När rapporten om höga halter av PFAS-ämnet TFA i vin slog ner i maj väckte det uppmärksamhet och rapporterades om bland …
Allt fler ungdomar söker sig till solen när UV-strålningen är som starkast – ett fenomen kallat ”UV-bada”. Men i jakten på en brun ton riskerar de att skada huden för livet. Att se solbränd och fräsch ut har blivit ett ideal för många unga, men bakom den gyllene tonen döljer sig en baksida som få …
USA:s tidigare president Joe Biden har fått besked om att han drabbats av en aggressiv form av prostatacancer. Cancern har spridit sig till skelettet, uppger hans stab i ett pressmeddelande. Beskedet kom efter att 82-årige Joe Biden nyligen sökt vård för urinvägsbesvär. En knöl upptäcktes på prostatan, vilket ledde till vidare undersökningar. Diagnosen ställdes i …
Antalet personer över 85 år i Sverige väntas öka med 60 procent på tio år. Kommunerna står därmed inför en omfattande omställning inom äldreomsorgen. Även om inte alla kommer att behöva vård, krävs nya arbetssätt, mer teknik – och troligen mer resurser. Enligt Sveriges kommuner och regioners (SKR) senaste ekonomirapport står Sverige inför en demografisk …
En till synes ofarlig parasit som många bär på utan att veta om det, har visat sig kunna orsaka allvarliga skador – både på ögonen och hjärnan. Toxoplasma gondii, ofta kallad kattparasiten, har kopplats till tusentals fall av synförlust och psykisk ohälsa. “Plötsligt blev jag riktigt öm, rödögd och min syn förändrades, och jag kunde …
Ett nytt läkemedel mot en sällsynt form av den dödliga nervsjukdomen ALS har väckt debatt i Sverige. Trots att behandlingen godkänts på EU-nivå har det svenska NT-rådet avrått regionerna från att använda läkemedlet, med hänvisning till bristande effekt och höga kostnader. Beslutet får nu motstånd från delar av läkarkåren. “Patienter kommer att dö. Men jag …
Allt fler svenskar använder de nya aptitdämpande som Ozempic läkemedlen för att gå ner i vikt. Men många slutar redan efter ett år – och då kommer kilona ofta tillbaka. Susanna Lampa i Uppsala har länge kämpat med vikten. Efter varje graviditet la hon på sig några extra kilo, och trots att hon provat nästan …
För den grupp svenskar som drabbades av narkolepsi efter vaccination med Pandemrix kan en ny behandling bli ett efterlängtat genombrott. En ny studie visar att läkemedelskandidaten oveporexton kan göra stor skillnad för personer med narkolepsi. Flera av symtomen de oftast lider av såsom vakenhet och trötthet dagtid, förbättrades under behandlingen, skriver Dagens Medicin. “Om de …
Varje månad får en genomsnittlig svensk i sig runt två gram plast – ungefär lika mycket som ett kreditkort väger. Forskare varnar nu för att dessa små partiklar kan ta sig in i kroppens celler och orsaka skador som kroppen har svårt att hantera. Det handlar om små plastfragment i form av mikro- och nanoplast, …
En ny svensk studie visar att skyddet mot covid-19 inte längre är jämlikt fördelat i landet. Skillnaderna växer – både geografiskt och mellan olika samhällsgrupper – och det kan få allvarliga konsekvenser för folkhälsan, särskilt bland äldre. När covidvaccinationerna startade i Sverige i december 2020 var uppslutningen mycket hög bland den äldre delen av befolkningen. …
Ryggskott är en av de vanligaste orsakerna till akut smärta i ländryggen – ofta förknippat med träning, men lika ofta med vardagliga rörelser. Trots intensiva symtom finns sällan någon tydlig skada bakom smärtan. Rätt behandling och träning är nyckeln till snabb återhämtning och minskad risk för återfall. Ett ryggskott, medicinskt kallat akut lumbago, yttrar sig …
För den som lider av pollenallergi är våren inte bara fylld av rinnande näsor och kliande ögon – sömnen och det psykiska välmåendet kan också drabbas. Pollenexperten berättar hur allergin påverkar hela kroppen och ger konkreta råd för att lindra symtomen. Ungefär var tredje svensk tros ha någon form av pollenallergi, med björk och gräs …
Efter flera års brist finns nu åter fungerande läkemedel mot rökning tillgängliga i Sverige. Men enligt lungläkaren Matz Larsson används de fortfarande i för liten utsträckning – trots att de kan ge patienter många extra levnadsår och markant förbättrad livskvalitet. Receptbelagda läkemedel mot rökning har länge varit svåra att få tag på i Sverige, något …
Antalet rapporterade fall av matförgiftning i Sverige har minskat under perioden 2019 till 2023 jämfört med föregående femårsperiod. En möjlig förklaring till detta är pandemins restriktioner, som begränsade kontakten mellan människor och därmed också smittspridningen. Men trots nedgången i statistiken menar experter att det verkliga antalet drabbade sannolikt är betydligt högre. Många som blir sjuka …
Det digitala systemet för taligenkänning på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg får nu hård kritik från vårdpersonalen. Läkarna vittnar om felaktiga och ibland direkt farliga journalanteckningar – där avgörande ord som ”inte” och ”ingen” helt faller bort, skriver DN. “Problemet är att det tar väldigt mycket tid att dubbelkolla, och för oss betyder det helt krasst …
Ingen vet varför vissa barn föds med läpp-, käk- och gomspalt, men en ovanlig hundras har visat sig kunna bära på ett en viktig pusselbit. Turkisk catalburun är en så ovanlig hundras att det bara tros finnas kvar 200 hundar av den här rasen i hela världen, det skriver Hepper. Nu visar en ny studie …
De första misstankarna kom från föräldrar, misstankar om en koppling mellan mage och autism, nu ses inte längre den tanken som tokig. Föräldrar till barn med autism märkte att deras barn ofta hade problem med magen, de hade olika symtom som för förstoppning, diarré, illamående, men de handlade alla om magen, det skriver Svenska Dagbladet. …
Dina ögon kan visa om du har adhd, det menar forskare från Sydkorea som i en studie, med 96,9 procents säkerhet, har kunnat peka ut av dem som har en diagnos. Personer som har funktionsnedsättningen adhd har ibland svårt att koncentrera sig. Enligt statistik från Socialstyrelsen hade drygt 10,5 procent pojkar och 6 procent flickor …
För lite sömn kan ge hälsoproblem, det vet vi, men nu verkar det som om vårt sömnbehov beror på vilket land vi bor i. Hur mycket vi behöver sova för att må bra verkar skilja sig beroende på vilket land vi bor i, det visar en ny studie, rapporterar Sveriges Radio. Vi vet att för …
En ny svensk studie visar att det kan ge flera positiva effekter att basta – men inte nödvändigtvis ju oftare, desto bättre. Att basta är inget nytt fenomen, men vad det faktiskt gör med kroppen har inte varit lika självklart. En forskargrupp i Luleå har under det senaste året tittat närmare på just den frågan, …
Varje år registreras över 80 000 vårdskador bland vuxna som är inlagda på sjukhus och 1 400 dör varje år av sina skador. Socialstyrelsen har tagit fram en uppdaterad handlingsplan för att få komma tillrätta med vårdskador som varje år drabbar tusentals patienter, det skriver Sveriges Radio. En vårdskada är en skada som inträffar i …
Experter på kvinnors hälsa inom företagshälsovården vill se förändringar som bättre fångar upp kvinnors mående i arbetslivet. Kvinnor drabbas i högre grad av psykisk ohälsa än män och det är många fler kvinnor som sjukskrivs. Forskning har visat att risken att någon gång under livet insjukna i depression är cirka 25–30 procent för kvinnor och cirka 15–20 …
Sjukdomen kan drabba alla som någon gång har haft vattkoppor. Och effekterna av en bältrosinfektion kan vara allt från milda till allvarliga.”I värsta fall så blir komplikationerna svåra eller i sällsynta fall livshotande”, säger infektionsläkaren Annette Alaeus. Bältros orsakas av Varicella-zosterviruset, samma virus som ger många vattkoppor i barndomen. Eftersom viruset lägger sig vilande i …
Sjukdomen kan teoretiskt drabba alla som haft vattkoppor – upp till 98 procent av befolkningen – de flesta får de karakteristiska utslagen men vissa kan också drabbas av allvarliga komplikationer.Nu visar nya data att bältros faktiskt kan vara ännu vanligare än man tidigare trott.”Det är en infektion som riskerar att sänka livskvaliteten markant för vissa …
Maten på din tallrik påverkar inte bara hur du mår, utan har också konsekvenser för miljön, klimatet och Sveriges beredskap i svåra tider. Det menar Livsmedelsverket. Nu presenterar myndigheten nya kostråd som ska hjälpa vuxna i Sverige att göra bättre val för både sin egen hälsa och samhällets framtid. Råden bygger på den senaste forskningen …
Snart är sandalsäsongen här, men många svenskar har, helt i onödan ont eller illaluktande fötter som de skäms för. Får du ont i dina fötter när du går? Luktar dina fötter illa och ser fula och svampiga ut? I så fall är du inte ensam. Enligt den medicinska fotterapeuten Rey Manzanares lider många i onödan. …
När allt fler läkare i Sverige började pendla till Norge för att få högre lön ökade dödligheten i de svenska kommuner de lämnat, det skriver två norska professorer. I en ny studie undersöker professorerna Katrine Løken och Alexander Willén vid Norges Handelshögskola hur vården påverkas när läkare lämnar sin ordinarie arbetsplats och byter arbetsland, det …
I Söderköping har kommunen infört läkemedelsautomater i hemtjänsten, de portionerar rätt medicin och minskar risken för fel. I Sverige ökar användningen av digitala tjänster inom hälso- och sjukvärden kraftigt, det kan exempelvis handla om läkemedelsautomater, det rapporterar Sveriges Radio. I Söderköpings kommun satsar kommunen på läkemedelsautomater inom hemtjänsten. Ökar patienternas självständighet Enligt verksamhetschefen för hälso- …
Att läsa en bok från pärm till pärm, eller lyssna koncentrerat på ett samtal, kräver i dag ofta en större ansträngning än förr på grund av mobilen. Forskare pekar nu ut mobilens plats i vardagen som en av huvudorsakerna. När psykiatrikern Anders Hansen för ett antal år sedan plötsligt märkte att hans läsande förändrats, väcktes …
En psykoterapeut i Lund anklagas för att ha skickat punktmeddelanden i stället för vård – och samtidigt tagit ersättning för behandlingen. En legitimerad psykoterapeut med bas i Lund riskerar nu att förlora sin trovärdighet inom yrket. Bakgrunden är en rad anmärkningsvärda händelser kopplade till hur hen utfört sitt arbete inom digital KBT-behandling. Under 2022 började …
Träning blev Hans Forsbloms räddning, när han var 50 fick han ett ultimatum av sin läkare: börja motionera eller förbered dig på en för tidig död. Det var nu 41 år sedan. Måttlig till hård fysisk träning är gynnsam även långt upp i åldern, det visar ny forskning från Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, och Karolinska …
När Maria Lövgren var 59 år fick hon diagnosen Alzheimers sjukdom, hon såg det som en dödsdom, men efter nästan två år visade det sig att hon fått fel diagnos. Luleåbon Maria Löfgren började få problem med minnet när hon var 59 år, hon kände sig också fumlig och gick till läkaren, det skriver Sveriges …
Livsmedelsverket har nyligen presenterat nya kostråd som lyfter fram vikten av att äta mer fullkorn för en bättre hälsa. Enligt de senaste rekommendationerna bör vi sträva efter att få i oss 90 gram fullkorn per dag. Men varför är fullkorn så viktigt, och hur kan vi lätt integrera det i vår dagliga kost? Här går …
När Järfälla kommun beslutade att boende på Olovslunds vård- och omsorgsboende skulle flytta i höst var det anhöriga som informerades först. Margit Gustafsson, 91 år, fick veta det flera dagar senare. Margit Gustafsson har bott på Olovslund i Jakobsberg i flera år. När hon genom grannar hörde att alla skulle flytta till ett nytt boende …
Personal på statliga Rebeckahemmet har under flera års tid delat ut psykiatriska läkemedel till minderåriga utan att ha giltiga intyg. Enligt uppgifter till DN har ledningen dessutom i efterhand manipulerat intyg för att framstå som att allt skett enligt regelverket. “Man kände sig tvungen att skriva på även om det kändes fel”, säger en behandlingsassistent …
Ett enkelt urinprov kan i framtiden räcka för att upptäcka prostatacancer tidig, visar forskning från Karoniska Institutet. Ny forskning från bland annat Karolinska institutet visar att metoden kan ge mer tillförlitliga resultat än dagens PSA-test, som länge varit standard inom vården. Prostatacancer är den vanligaste cancerformen bland män i Sverige. Även globalt är sjukdomen en …
Forskare har identifierat en typ av mördarceller i våra kroppar som kan minnas äggstockstumörer och effektivt angripa dem, upptäckten kan leda till nya behandlingar. Så kallade NK-celler är naturliga mördarceller, det är vita blodkroppar som är viktiga i kroppens försvar mot virus och cancer. NK-celler, natural killer cells på engelska, kan identifiera och förstöra celler …
Midjemåttet är en starkare riskfaktor för utveckling av cancer relaterad till fetma hos män än BMI, det visar en ny studie. Fetma ökar risken för flera former av cancer och när cancerrisken bedöms är det viktigt att titta på var på kroppen fettet sitter, det menar forskarna bakom en ny studie från Lunds universitet. I …
När våren kommer är det ett bra tillfälle att fundera på sitt skydd mot olika sjukdomar. Många äldre behöver fylla på gamla vacciner, och inför resor kan nya behövas. Tina Crafoord arbetar på Folkhälsomyndigheten. “Näst efter rent vatten är vaccin det som gjort mest för folkhälsan”, säger Tina Crafoord. Ett vaccin som många glömmer bort …
Läkaren kämpade i två med sitt missbruk. Nu bedömer Kammarrätten att risken för återfall är låg och att patientsäkerheten inte påverkats i enskilda fall. En läkare som under två års tid varit beroende av narkotikaklassade läkemedel och skrivit ut dessa till sig själv undgår prövotid. Kammarrätten i Stockholm slår fast att det inte finns tillräckliga …
En idé, född i ett laboratorium i Lund, har nu blivit grunden till ett av Sveriges mest uppmärksammade företag inom medicinteknik. Bonesupport började som en vision om att kunna laga skadat skelett med hjälp av en ny typ av material. Kärnan i bolagets erbjudande är Cerament – ett biokeramiskt material som injiceras i ben för …
Vilket är bäst för att åldras på ett hälsosamt sätt, konditionsträning eller styrketräning? Den frågan har danska forskare försökt svara på. Konditionsträning har lyfts fram som förstahandsvalet, bland annat i en stor dansk studie, men det finns få studier som har jämfört de två träningsformerna, det skriver Svenska Dagbladet. I en observationsstudie har danska forskare …
Vissa platser på planeten är extra kända för långt liv. Men nu kritiserar vissa forskare ifall de blå zonerna finns på riktigt. I början av 2000-talet drogs en blå penna över en karta av Sardinien. Forskare markerade vilka byar där det levde flest människor till hög ålder, och därifrån kom begreppet “blå zoner” föddes. Inom …