Du har kanske hört att det är onyttigt att äta processad mat, men det finns faktiskt processade rätter som är nyttiga, det menar en professor. Det kan vara svårt att alltid laga sin mat från grunden varför det kan vara bra att veta vilken processad mat som är okej att äta, det skriver Aftenposten. Simon …
Kenneth Mårtensson lider av ofrivilliga skakningar, essentiell tremor, som blir vanligare med åldern. 5 procent av alla över 65 drabbas. Skakningarna vid essentiell tremor kan göra att det blir svårt att klara av enkla vardagssysslor, som att äta, dricka eller skriva, det skriver Dagens Nyheter. “Det kan vara omöjligt att knappa in koden i kassan …
Det kan orsaka hälsoproblem att dricka alkohol oavsett hur gammal du är och även om du bara dricker lite, men när du åldras ökar riskerna. Sara Jo Nixon, chef för Center for Addiction Research & Education vid University of Florida, USA, säger att alkohol i stort sett påverkar alla organsystem i din kropp, det skriver …
Svenska life science-bolag som forskar inom läkemedel och medicinteknik går just nu igenom dåliga tider med konkurser, avnoteringar och akut pengabrist. På bara några år har flera life science-bolag inom läkemedel och medicinteknik lämnat börsen, några har köpts upp, några har slagits samman men många har gått i konkurs, det skriver Svenska Dagbladet. Nästan hälften …
De flesta gör fel när de försöker bli lyckligare, det menar en glädjeexpert: Gör istället det här för att känna dig lycklig och få frid. Vissa människor tror att en hög inkomst, mer pengar, att äga ett större hus eller köra finare bilar ska göra dem lyckligare, det skriver CNBC. Men du blir inte lyckligare …
Läkemedel som främst används vid typ 2-diabetes och viktminskning visar nu lovande resultat mot kronisk migrän. “Att vi ser effekt redan innan vikten förändras pekar mot något helt annat än bara kilon på vågen”, säger Richard Baron, neurolog vid Stanford Medicine. Trots att det finns flera behandlingsalternativ kvarstår en stor grupp patienter som aldrig riktigt …
Unga kvinnor med bland annat PCOS får råd på Tiktok som saknar all vetenskaplig grund. “Jag blir nästan tokig”, säger KI-professorn om myterna. “Det finns ingen särskild kost som har visat sig vara bättre än någon annan”, säger Elisabet Stener-Victorin, professor i reproduktionsfysiologi vid Karolinska institutet, till DN. Hon har granskat de råd som florerar …
Ny forskning visar att laktosintolerans kan ge mardrömmar. Men för andra kan mjölk faktiskt förbättra sömnen – allt beror på din mage. “Allvaret i födoämnesöverkänslighet – särskilt laktosintolerans och ett samlat mått på matallergier – hänger samman med hur allvarliga mardrömmarna är”, säger Tore Nielsen. Han är professor och chef för Dreams and Nightmares Laboratory …
Enkla kostförändringar kan hjälpa dig att få bättre sömn och ge dig möjlighet att fokusera på vad du bör göra, snarare än på vad du inte bör göra. Enligt en ny studie förbättrades kvaliteten på studiedeltagarnas sömn med 16 procent när de ökade sitt intag av frukt och grönsaker från noll till fem koppar om …
När temperaturen stiger kan sommaren snabbt bli påfrestande – särskilt för äldre. Enligt läkare finns det misstag vi gör i värmen, som faktiskt kan göra det ännu svårare att sova. Här är råden som hjälper dig hantera värmebölja på ett säkert och behagligt sätt. Sommaren lockar med sol och bad, men höga temperaturer kan också …
Dyra solglasögon skyddar inte bättre än billiga – så länge de är CE-märkta. Men ögonprofessorn varnar för kopior från oseriösa säljare som kan skada synen. “Låt dig inte luras av ett högt pris”, säger Tor Paaske Utheim, professor och ögonläkare. Han menar att UV-skyddet är detsamma i billiga CE-märkta glasögon som i dyra varianter, skriver …
Sommaren bjuder på sol, bad och ledighet – men innebär också vissa hälsorisker. Enligt Folkhälsomyndigheten ökar risken för vissa sjudomar under sommarmånaderna. Med några enkla förebyggande råd kan du minska risken att drabbas av smitta eller andra obehag. Enligt DN ökar många infektionssjukdomar under sommarhalvåret. Det handlar bland annat om magsjuka, hudinfektioner, och sexuellt överförbara …
På senare år har Sveriges regioner successivt infört screening för tjock- och ändtarmscancer, som är den tredje vanligaste cancerformen i Sverige. Med screening för tarmcancer kan tjock- och ändtarmscancer upptäckas i ett tidigt stadium när den fortfarande kan botas, det skriver PRO Pensionären. Tjock- och ändtarmscancer är den tredje vanligaste cancersjukdomen i Sverige och prognosen …
Rätt solkräm skyddar mot hudcancer, solskador och för tidigt åldrande – men bara om du använder den på rätt sätt Solskydd handlar inte bara om att undvika att bränna sig. Det är också ett viktigt steg för att minska risken för hudcancer och för att bromsa den typ av hudåldrande som inte går att sminka …
Personer som diagnosticeras med demens lever nu längre än tidigare tack vare tidig upptäckt samt bättre behandlingar och vård. Ett internationellt forskarteam har i en studie analyserat data om fler än 1,2 miljoner personer över 60 år med demens, det skriver Newsweek. Den data som analyserades i studien samlades in mellan 2000 och 2018 från …
Var fjärde senior har avstått från att träffa nära och kära på grund av utebliven vaccinering. Trots politisk enighet har inget hänt. “Jag önskar att man nu äntligen ska våga fatta de långsiktigt kloka och lönsamma besluten”, säger Maria Larsson, förbundsordförande för SPF Seniorerna. På ett seminarium under Almedalsveckan presenterades en ny Novusundersökning som ger …
Ny svensk forskning svarar på en omdebatterad fråga om hjärnans formbarhet genom att visa att nervceller nybildas i hjärnans minnescentrum, långt upp i vuxen ålder. Den mänskliga hjärnan innehåller över 86 miljarder nervceller och det har debatterats i åratal om huruvida nya nervceller bildas under hela livet eller endast tidigt i livet, det skriver Aftonbladet. …
Vissa kallar det för en skilsmässocykel, eftersom man spenderar så mycket tid så nära varandra att man riskerar att tröttna på varandra. Men Steve, 68, och Karen, 67, har cyklat över hela jordklotet på den, och tänker inte sluta. “Vad pratar ni om hela dagarna”, brukar en av Karens systrar fråga henne angående de långa …
Forskarna på Karolinska Institutet har spolat näsan på KOL-patienter och har upptäckt något som kan revolutionera vården för en halv miljon svenskar. Anders Lindén är en forskare från Karolinska Institutet, som är inriktad på just KOL. “Det mest spännande är att vi ser samma typ av immunaktivering i näsan som tidigare bara kunde upptäckas genom …
Koffein har visat sig ha en överraskande förmåga att påverka hur våra celler reagerar på energibrist och stress, något som förknippas med sjukdom och åldrande. Forskare vid Queen Mary University i London har i en studie upptäckt att koffein kan knuffa dina celler mot ett längre och hälsosammare liv, det skriver Newsweek. Med hjälp av …
Forskare har funnit ett oväntat sätt att sakta ned kognitiv nedgång och hålla igång delar av hjärnan när vi åldras: Hundar och katter. I ett möjligt genombrott har forskare funnit att husdjursägande kan kopplas till långsammare kognitiv nedgång genom att hundar och katter kan hjälpa till att bevara specifika hjärnfunktioner när vi blir äldre, det …
Forskare har hittat ett samband mellan laktosintolerans och mardrömmar och de tror att det kan bero på att de smärtor laktosen ger påverkar människors drömmar. Människor har länge trott att mat kan påverka vår sömn och våra drömmar, men ämnet har sällan studerats och det finns få bevis för att så är fallet, men nu …
Transportstyrelsen har tvingats ändra sina regler för när körkort ska dras in på grund av alkohol med hjälp av PEth-test. Efter en dom i kammarrätten räcker det inte längre med bara två förhöjda PEth-värden för att ta körkortet från någon. Kammarrätten i Stockholm dömde förra veckan i ett mål där en person fått körkortet indraget. …
Forskare kallar drömmen för ett fönster in i psyket. Vissa vaknar med färska minnen av drömmen i huvudet, medans andra har det tvärtom och inte kommer ihåg någonting av natten. Italienska forskare som Giulia Bernardi undrade varför vissa slår upp ögonen till ett tomt inre, utan en aning om vad som utspelat sig under natten, …
Ensamhet har i flera studier kopplats till för tidig död, men nu visar en internationell studie att det inte stämmer. En mängd forskning, bland annat två metaanalyser, en från 2015 och en från 2018, har kommit fram till att det finns ett samband mellan ensamhet och tidig dödlighet, det skriver Fortune. Nu har dock en …
I många år har möjligheterna att behandla medfödd dövhet varit begränsade. Men nu visar en ny studie att genterapi inte bara är möjlig – utan också effektiv. Forskare vid Karolinska Institutet har tillsammans med kollegor i Kina behandlat tio patienter med medfödd dövhet eller grav hörselnedsättning. Alla visade förbättring. “Det här är ett stort framsteg …
En nationell undersökning visar att allt färre äldre är nöjda med äldreomsorgen. Både hemtjänst och särskilt boende får sämre omdömen jämfört med tidigare år, vilket väcker oro bland experter. Socialstyrelsens årliga undersökning ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” har genomförts sedan 2013. Enkäten är ett sätt för äldre att uttrycka sina åsikter och ger underlag …
Ett produktionsfel hos en leverantör kan ha lett till att 600 män i Värmland fick falska provsvar på prostatacancer-tester. Några kan ha genomgått onödiga undersökningar och biopsier efter de felaktiga resultaten. Fredrik Aaronsson är verksamhetschef för laboratoriemedicin och han erkänner att säkerheten brustit. “Vi kan inte garantera provsvaren fullt ut”, konstaterar han till NWT. För …
Bill Gates lyfter fram Sveriges viktiga roll i vaccinalliansen Gavi och varnar för konsekvenserna om landet minskar sitt stöd. Samtidigt drar USA tillbaka sitt bidrag efter kritik från USA:s hälsominister. Den internationella vaccinalliansen Gavi har under de senaste 25 åren sett till att cirka en miljard barn i låginkomstländer fått vaccin. Detta med hjälp av …
Henrik Kugelberg rengjorde grillen med en stålborste och det gjorde att han hamnade på akuten med svåra smärtor. När vädret är sommarhärligt är det många som grillar, det gjorde även Henrik Kugelberg i Örebro, rapporterar Sveriges Radio. Men han menar att det inte är någon bra idé att rengöra grillen med en stålborste. När han …
Flera kvinnor i Sverige fick besked om att deras mammografi såg normal ut – trots att bilderna aldrig granskats av läkare. Det var ett tekniskt fel som låg bakom, och upptäckten gjordes först när en av kvinnorna avled i bröstcancer. Ett tiotal kvinnor i Sverige friskförklarades efter mammografi, trots att deras röntgenbilder aldrig slutgranskats av …
I mag-tarmkanalen har vi en massa bakterier och mikroorganismer och hos personer med diabetes typ 2 är den här tarmfloran förändrad. Fredrik Bäckhed har studerat tarmens bakterier och mikroorganismer, som kallas tarmflora, tarmmikrobiom eller tarmmikrobiota, i mer än 20 år. Han är professor i molekylärmedicin vid Göteborgs universitet, och tillsammans med sin forskargrupp har han gjort …
Att vilja dela ett aktivt liv och samtidigt värna om sin partners känslor kan vara en svår balansgång. När samtal om matvanor och motion riskerar att spänna stämningen gäller det att hitta en väg som stärker relationen snarare än skapar konflikt och en roll som matpolis, skriver DN. “Min erfarenhet är att frågor som rör …
Inom äldrevården är ofta både personalbristen och sjukfrånvaron hög, men ett äldreboende i Västerbotten är ett positivt undantag. Efter satsningar på större delaktighet i verksamheten halverades personalens sjukfrånvaro på äldreboendet Ventilen i Lycksele, det skriver Dagens Nyheter. Äldreboendet är ett gruppboende för personer med demenssjukdom och i ett samarbete mellan ventilen och Norrängs förskola, som …
En utredning ska se över vilka insatser som behövs för att skapa säkrare tillgång till läkemedel, såväl i vardagen som under krissituationer och vid höjd beredskap. Region Skånes läkemedelschef Maria Landgren har tagit på sig uppdraget som särskild utredare när regeringen tillsätter en utredning för att skapa en säkrare tillgång till läkemedel. Regeringen anser att …
Att få ont i tänderna av värme, kyla, luftflöde eller lätt beröring kallas tandkänslighet och är ett vanligt problem som väldigt många drabbas av. Det här kan det bero på. Det är många tandproblem som kan orsaka tandkänslighet så om du lätt och ofta får ont i tänderna är det viktigt att gå till tandläkaren, …
När TV4-profilen Björn Oldeens son drabbades av postcovid förändrades livet för hela familjen. Från att vara en aktiv nioåring till att knappt orka stå upp, sjukdomen slog hårt, både fysiskt och psykiskt. I en intervju berättar Oldeen om maktlösheten, tårarna och den långa vägen tillbaka. TV4-profilen Björn Oldeen befann sig på jobbet, bara minuter från …
Kaffe har kopplats till minskad risk för typ 2-diabetes, hjärtsjukdomar och död, men huruvida du drar nytta av dessa fördelar beror på vad du har i ditt kaffe. I en ny studie har forskare funnit att personer som dricker en till två koppar kaffe om dagen har lägre risk att dö jämfört med personer som …
Att hjälpa till med barnbarnen handlar inte bara om lek och närhet, det kan också bidra till ett längre liv. Det visar forskning från Australien som undersökt sambandet mellan livslängd och engagemang i familjen hos äldre. MISSA INTE: Jan-Åke skrapade fram fem miljoner på Triss – ”Överväldigande”. News55 Längre liv för engagerade mor- och farföräldrar …
Många går ned när de använder diabetesläkemedlet Ozempic, men inte alla, 64-åriga Olle har i stället gått upp fyra kilo. Svenska Dagbladets läsare delar med sig av sina erfarenheter GLP-1-analoger för behandling av diabetes och fetma, som exempelvis Ozempic oxh Wegovy. Gått ned 25 kilo SvD:s läsare Anita skriver att hon har gått ned från …
Nästa vecka ska det bli soligt och varmt några dagar i södra Sverige och då är det vara bra att tänka på att vissa vanliga mediciner kan göra din hud hyperkänslig för solen. Om du inte har koll på vilka mediciner som gör huden extra känslig för solen riskerar du att få svidande hud och …
Både antalet besök och väntetiderna på landets akutmottagningar minskade förra året, men kvinnor över 80 år är fortfarande de som får vänta längst. Under 2024 gjordes totalt cirka 1,8 miljoner besök på akutmottagningar i Sverige, vilket är en minskning med ungefär en halv procent jämfört med 2023. Det framgår av Socialstyrelsens rapport Statistik om akutmottagningar, …
Vid Universitetssjukhuset i Linköping har odiagnosticerad benskörhet upptäckts hos ett stort antal patienter tack vare en ny AI-studie. Världens första AI-stödda studie i sjukhusmiljö för att upptäcka benskörhet med en algoritmen som kallas Flamingo har gjorts på Universitetssjukhuset i Linköping. Projektet är ett samarbete mellan osteoporosmottagningen, röntgenkliniken, medicinsk teknik och teknikföretag, det skriver SVT. Det …
De senaste årens debatt om hälsorisker kring alkohol har lett till hårdare riktlinjer – men ännu märks ingen rusning till vården. Forskare pekar samtidigt på ny, mildare läkemedelsbehandling som få känner till, skriver SvD. “Många blir förvånade när de får höra att det finns mediciner som kan dämpa suget eller minska alkoholens belönande effekt”, säger …
Det finns ett samband mellan vad vi äter och instabila plack i de blodkärl som förser hjärtmuskeln med syrerikt blod, kranskärlen. Forskning visar på ett tydligt samband mellan vår kost och plack i hjärtats kranskärl, och det är särskilt ett kostmönster som sticker ut, det skriver Dagens Nyheter. Instabila plack i hjärtats kranskärl skapar förträngningar som …
Forskare har identifierat en helt ny blodgrupp hos en fransk kvinna i Guadeloupe, hon tros vara den enda person i världen som har denna blodgrupp. Fram tills nu har det i världen funnits 47 identifierade blodgrupper, nu har ytterligare en identifierats, det skriver France 24. Det finns många olika blodgruppssystem, men de viktigaste är ABO och RhD-systemet, …
Ann Heberlein känner att det blir allt vanligare för folk att få ADHD-diagnoser, för att hitta lätta lösningar till svåra samhällsproblem. Tänk dig en ung vuxen som drar sig undan arbetslivet, bor kvar hemma hos mamma och flyr in i datorspel. När livet känns tungt räcker ett läkarbesök för en ADHD-diagnos och amfetaminrecept – men …
Anpassningen av våra bostäder räcker inte till för att möta äldre och deras skiftande behov, visar en ny studie. En ny avhandling från Lunds universitet visar att lagen som reglerar tillgänglighet i hem är för vag, och att det ofta blir upp till varje kommun att själva avgöra vilka krav som verkligen ställs, skriver Senioren. …
Under det senaste halvåret har tre män inom hemtjänsten i Uppsala, Umeå och Timrå åtalats för våldtäkter mot dementa kvinnor. Efter den senaste tidens våldtäkter inom hemtjänsten vill Britt-Inger Saveman, professor emerita i omvårdnad vid Umeå universitet, se drastiska åtgärder, hon vill förbjuda män i hemtjänsten, det rapporterar Sveriges Radio. I Uppsala dömdes en man …
En utredning har konstaterat att vårdens väntetider är för långa, nu skjuter regeringen till flera miljoner för att minska vårdköer. Under årets första fyra månader har regionernas vårdköer inte minskat tillräckligt, antalet operationer mot gråstarr har minskat med 1 procent, antalet framfallsoperationer har ökat med 16 procent och höftprotesoperationerna har ökat med 11 procent, det …
Ozempic säljs som en genväg till viktminskning – men för vissa blir det en resa genom illamående och förlorad smakupplevelse. Samtidigt ökar varningarna om allvarliga biverkningar och långsiktiga risker. Fläskkött som smakar svinstia. Vin med doft av aceton. För Sara, som behandlats med det omtalade läkemedlet Ozempic, var viktminskningen bara början – och snart förändrades …