En ny studie avslöjar att regelbunden yoghurt kan bidra till att minska risken för en specifik typ av tjocktarmscancer. Detta är vad forskarna funnit.


Mest läst i kategorin
“Regelbunden konsumtion av yoghurt kan öka populationen av nyttiga bakterier i tarmen”, berättar Peyton Berookim, från Cedars-Sinai Medical Center Division of Gastroenterology, för tidningen Health.
Den nya studien som blivit publicerad i tidningen “Gut Microbes” fann att personer som äter två eller fler portioner yoghurt per vecka löper mindre risk att utveckla kolorektalcancer (tjocktarmscancer) som kopplas till bifidobakterier.
Studien har dock vissa begränsningar: Den grundar sig på självrapporterade kostvanor, vilket ökar sannolikheten för fel.
MISSA INTE: Det går att förbättra symtom på Alzheimers. News 55
Den aktuella studien
I den aktuella studien började forskarna att undersöka äldre data som man inhämtat från 150 000 personer under 1970- och 1980-talet. Där fanns information om kostvanor som bland annat omfattade socker, alkohol, fibrer och även yoghurt.
När det var dags för nästa fas samlade man in vävnadsprover från 132 000 personer för att identifiera deltagare som utvecklat tjocktarmscancer.
Senaste nytt
Forskarnas upptäckt om yoghurt
När forskarna analyserade all inhämtad data, upptäckte de att bland personer som utvecklat tjocktarmscancer var 31 procent bifido-positiva och 69 procent bifido-negativa.
Forskarna upptäckte också att två portioner yoghurt per vecka eller mer inte var förknippad med lägre risk att utveckla kolorektalcancer i allmänhet, men risken att utveckla bifido-positiv tjocktarmcancer sjönk däremot med 20 procent.
MISSA INTE: Okänt virus har dödat 50 personer efter att barn åt fladdermus. News 55

Bifidobakterier är bra för tarmfloran
Bifidobakterier bidrar till en sund tarmflora och finns naturligt hos både människor och djur. De kan bidra till att motverka inflammatoriska tillstånd som på längre sikt kan utvecklas till tjocktarmscancer.
Emellertid används dessa bakterier ofta som probiotika, ett slags kosttillskott med levande bakterier för att förbättra tarmhälsan, vilket blivit populärt i flera livsmedelsprodukter.
Ska man börja äta yoghurt regelbundet?
Ökad forskning har upptäckt att den levande bakteriefloran som finns i yoghurt och andra fermenterade livsmedel är bra för tarmar. Många av dessa produkter innehåller även probiotika för att förbättra tarmhälsan.
“Att konsumera yoghurt regelbundet kan bidra till en balanserad tarmmikrobiom ,” sa Berookim. “Att ha en balanserad mikrobiom kan potentiellt minska inflammation eller dysbios , som är känt för att spela en roll i utvecklingen av tjocktarmscancer.”
Forskare är överens om detta:
- Att äta minst två portioner yoghurt i veckan kan bidra till att skydda mot tjocktarmscancer.
- Probiotika i yoghurt hjälper till att balansera tarmfloran och minska inflammation – nyckelfaktorer i utvecklingen av tjocktarmscancer.
- Man behöver forska vidare om detta, men experter understryker att det är speciellt bra att äta yoghurt med inget, eller så lite socker som möjligt.
Kom bara ihåg att yoghurt – och kost i allmänhet – bara är en av flera faktor som kan förebygga tjocktarmscancer.
LÄS OCKSÅ:
Tydliga tecken på att din mobil kan vara hackad. News 55
Därför kan Kinas rymdsatsning få katastrofala konsekvenser. Dagens PS