News55

Åtta viktiga fakta om osteoporos – benskörhet

En äldre kvinna styrketränar. Sjukdomen osteoporos drabbar främst äldre och ett sätt att bibehålla en stark benstomme är att regelbundet styrketräna
Sjukdomen osteoporos drabbar främst äldre och ett sätt att bibehålla en stark benstomme är att regelbundet styrketräna. (Foto: TT/Erik G svensson/Scanpix Sweden)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 13 jan. 2025Publicerad: 13 jan. 2025

Osteoporos ökar med åldern, en av två kvinnor över 50 år kommer bryta ett ben på grund av denna tysta sjukdom som försvagar ditt skelett.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sjukdomen osteoporos, eller benskörhet, drabbar främst äldre och ökar risken att drabbas av frakturer.

Vi blir alla äldre, men att förstå riskerna och vidta proaktiva åtgärder kan påverka vår benhälsa och förhindra benbrott, det skriver Independent.

“Människor med osteoporos kan bryta ben genom riktigt små dagliga aktiviteter som att flytta en kruka i trädgården eller böja sig för att få ut en gryta ur ugnen”, säger Kirsty Carne till Independent.

Hon är senior specialistsjuksköterska på osteoporos vid brittiska Royal Osteoporosis Society.

Åtta viktiga fakta om osteoporos

För att bibehålla ett starkt skelett och minska risken för frakturer när vi åldras är här åtta saker alla borde veta om osteoporos.

1. Eftersom sjukdomen fortskrider utan symtom som exempelvis smärtor och värk, ända tills du drabbas av en fraktur, kallas osteoporos för den tysta sjukdomen.

2. Osteoporos är vanligare hos kvinnor som har mindre tät benmassa än män. Östrogen skyddar bentätheten och när det minskar efter klimakteriet påskyndas försvagandet av skelettet.

ANNONS

3. Personer med osteoporos kan bryta ben av mindre stötar eller lättare fall eftersom benen försvagas. Osteoporos orsakar ofta frakturer på ryggraden, höften och handleden.

4. Det finns flera riskfaktorer för osteoporos, som ålder, familjehistoria och livsstilsfaktorer. Dålig näring, särskilt lågt intag av kalcium och D-vitamin kan öka risken, liksom rökning och överdriven alkoholkonsumtion.

5. Det är viktigt med tidig diagnos eftersom det kan förhindra frakturer och tillåter snabba ingrepp för att minska benförlusten. Sjukdomen diagnosticeras ofta när någon har riskfaktorer eller har drabbats av ett benbrott och skickas på en bentäthetsmätning, DXA-undersökning.

ANNONS

Det stärker din benstomme

6. Du kan hjälpa din kropp att upprätthålla en god benhälsa med en hälsosam livsstil genom att äta en varierad kost som ger dig de näringsämnen du behöver och motionera.

Du behöver minst 700 mg kalcium om dagen och under vintermånaderna kan du ta extra D-vitamin. Du kan även minska risken genom att inte röka och dricka måttligt med alkohol.

7. Styrketräning kan stärka din benstomme, om du styrketränar med vikter eller motståndsband tre till fem gånger i veckan kan dina ben hålla sig starkare.

8. Det går inte att bota osteoporos, det finns ingen medicin eller behandling som kan göra dina ben friska igen om du har drabbats, men det finns läkemedel som kan stärka benen och minska risken för frakturer.

ANNONS

Professor: Därför bör 70-plus screenas för benskörhet

Den svenska vården bör på sikt screena grupper för benskörhet anser Mattias Lorentzon, professor och överläkare i geriatrik på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS