En ny svensk metod för att lindra migrän ger goda resultat för personer som inte blir hjälpta av mediciner, det visar en finsk studie.


Mest läst i kategorin
Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, är migrän en av de fem värsta sjukdomarna att leva med, övriga sjukdomar är ryggsmärta, depression, blod- och järnbrist samt diabetes, det skriver Svenska Dagbladet.
Ungefär 1,5 miljoner svenskar har migrän och mellan 100 000 och 200 000 av dem har kronisk migrän med fler än 15 migrändagar i månaden.
Margareta Hoas, 60, driver tillsammans med sin man och tre vuxna barn ekologiska odlingar, gårdsbutik och restaurang på Gotland.
Hon fick migrän redan som barn och har haft besvär hela livet, på senare år har hennes problem förvärrats och numer är hon nästan aldrig smärtfri, något som är väldigt utmattande.
“Jag har provat mängder av mediciner och behandlingar genom åren. Ibland har de hjälpt en period, men efter ett tag kommer migränen alltid tillbaka”, säger hon till SvD.
Studie visar på god effekt
Margareta Hoas har nu fått testa en ny metod mot migrän och trots att den låter lite udda är den baserad på vetenskap.
På fackspråk kallas metoden för kinetisk oscillationsstimulering, KOS, och en ny randomiserad, dubbelblind, studie visar att den kan hjälpa personer som inte blir hjälpta av mediciner.
En av forskarna bakom studien är Marja-Liisa Sumelahti, docent och biträdande professor i neurologi vid Tammerfors universitet.
“Vid behandlingen förs en liten ballong in i patientens näsborrar. Därefter fylls den med luft och vibrerar inuti näsan. Proceduren utförs en gång i veckan under fyra veckor, där tryck och vibration appliceras i tio minuter”, säger hon till SvD.
Först mätte forskarna studiedeltagarnas antal dagar med huvudvärk, sedan fick de den här behandlingen en gång i veckan i sex veckor, därefter mättes åter antalet dagar med migrän.
Studien visar att 47 procent av studiedeltagarna upplevde att de fick minst 30 procent färre dagar med migrän, jämfört med 25 procent i den grupp som fick placebo.
Senaste nytt
Har gjort stor skillnad
“Detta är en av de få tillgängliga icke-farmakologiska behandlingarna för migrän. Den kan sannolikt kombineras med andra behandlingar vid kronisk migrän”, säger Marja-Liisa Sumelahti till SvD.
Margareta Hoas är en av de första i Sverige som har fått testa den här ballongmetoden och det har gjort stor skillnad för henne. Hon säger att metoden tar ned smärtan och gör hennes liv mer uthärdligt.
KOS-behandlingen har skapats av det svenska medicintekniska bolaget Chordate Medical och kallas Ozilia.

Genetiskt samband mellan migrän och ADHD
Det finns inget botemedel mot migrän, symtomen kan bara dämpas och förebyggas, nu visar en svensk studie att personer med ADHD och ADD har kraftigt ökad risk för migrän.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.